Monday, November 19, 2012

Gaza is back on the headlines...

Perang kembali semula ke Gaza... aku dah jauh dr Gaza tp hati sgt sayu bila dgr berita pasal perang ni. I've written many entries pasal attack on Gaza in 2009 dulu. I've not much info pasal current attack. If you still interested nak baca my entry dulu, you can read the followings:

 - apa kita boleh bantu???
 - Blockade (now dah tak blockade, sbb new President kat Mesir dah buka border)
 - No way for Ceasefire???
 - Just protest? and that's all?
 - Escape route (ni pun probably tak perlu, if Rafah border open)

Utk attack yg terbaru ni, yg dah masuk hari ke 6, masih aku tak pasti apa punca nya. I mean sapa start dulu.. but this is always a chicken and egg questions. Maybe la Israel cakap rocket hamas, tp Hamas akan claim the blockade all year round, mcm mana nak hidup. anyway, for now takde lagi ground forces masuk ke Gaza, but they are ready to do so.

For now... attacks from sky yg byk... drones dah takde selindung2 dah... always memerhatikan je penduduk Gaza... Mcm duduk dlm penjara depa ni... :-( the borders are mostly closed... Laut dah ada kapal2 tentera yg bomb sempadan... dr atas drones and jet pejuang bila2 blh serang... and what is your defence? nothing... and this attack is claimed to defend Israel??? sapa defend sapa attack ni? aku pun dah jadi confuse..

This is one of the latest report by Aljazeera... apparently, the correspondent tweeted after the report yg bombing tu happened 400meters from Aljazeera office... very close by...

 

For now... aku nak baca lagi kat blog-blog yg report pasal gaza yg aku jumpa dulu... tgk2 kalau depa ada update....

and one more thing... for news channel kat malaysia, tolong lah bila korang buat script news tu, jgn lah refer tentera israel tu as IDF singkatan kepada Israel Defence Force as they are not defending, but they are attacking. Cakap je Tentera XXXX Israel (you can change the XXXX to Jahanam, Celaka, etc...)

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)