Monday, December 03, 2012

Non-Member state

Hari tu diumumkan palestine sebagai non-member state utk UN... tp org-org tak paham (kat fb) tetiba cakap, Palestine dah diiktiraf sebagai satu negara... not yet!

so apa tu non-member state. So far under UN ada 2 je non-member state 1. Vatican City (or depa panggil Holy See) dan 2. Palestine. Non-member ni boleh join semua aktiviti UN dan boleh jugak mendakwa Israel through ICC (International Criminal Court) cumanya sebagai non-member state, Palestine tak blh vote. Sebelum ni PLO diiktiraf sebagai observer je kat dlm UN.

So sapa yg pernah jd non-member state then jadi member state... here is the list from Wikipedia:
StateGrantedBecame full memberTime difference
Austria1952195570003000000000000003 years
Bangladesh1973197470001000000000000001 year
Democratic People's Republic of Korea19731991700118000000000000018 years
Democratic Republic of Viet Nam19751976*7000300100000000000 3 years
Federal Republic of Germany19521973700121000000000000021 years
Finland1952195570003000000000000003 years
German Democratic Republic1972197370001000000000000001 year
Italy1952195570003000000000000003 years
Japan1952195670004000000000000004 years
Kuwait1962196370001000000000000001 year
Monaco19561993700137000000000000037 years
Republic of Korea19491991700142000000000000042 years
Republic of Viet Nam19521976*7001240000000000000 — (observer for 24 years)
Spain1955195550000000000000000000 years
Switzerland19462002700156000000000000056 years
Vietnam1976*19777000300190000000000 3 years

Banyak jugak... and aku tak sangka plak switzerland baru 2002 jadi member of UN. Sblm tu dia jd apa??? hmm...

So mungkinkah palestine satu hari nanti jd member of UN??? and ada ke negara yg tak jd member of UN lagi sampai sekarang???

menurut En Wikipedia... ada lagi so called places yg masih tak diiktiraf sebagai negara... mostly sbb ada negara lain claim itu negara dia. One very close to us - Taiwan, yg diperakui oleh China sbg tanah dia.
Republic of Somaliland (independent since 1991) - claimed under Somalia
Nagorno-Karabakh Republic (1992) - claimed by Azerbaijan
Pridnestrovian Moldavian Republic or Transnistria (1990) - part of Moldova
Republic of Abkhazia (1999) - claimed by Georgia
Republic of Kosovo (2008) - claimed by Serbia

so ada lagi lah negara yg dah declared independent tp belum jd UN member... mainly due to ada negara yg claimed dia part of their own country and x iktiraf independency. not only the above, ada a few lagi... sila cari di wikipedia.

Last week, dgr citer ada Catalunya (currently part of Spain) pun nak declare independent out of Spain. Satu daerah di Spain sebesar 32 ribu km persegi (kecik skit dr Pahang). Kat Catalunya ni lah ada Barcelona... dan team barcelona tu... n kalau independent, probably Barcelona tak main kat Spain dah, ntah2 masuk ke liga france - sama mcm monaco. anyway, benda ni tak decide lagi... so akan ada lah non UN member state yg baru.

4 comments:

Vimax Asli said...

Thank you for sharing in this article
I can learn a lot and could also be a reference
I hope to read the next your article updates

[-] Vimax Asli
[-] Pembesar Penis
[-] Agen Vimax Asli

Vimax Asli said...

Very good idea you've shared here, from here I can be a very valuable new experience. all things that are here will I make the source of reference, thank you friends.
Vimax
Vimax Asli
Vimax Canada
Vimax Asli
Vimax Indonesia
Cara Memperbesar Alat Vital
Obat Pembesar Alat Vital
Cream Ajaib Kuda Jantan
Vimax Indonesia
Cara Memperbesar Alat Vital
Cara Memperbesar Alat Vital
Vimax
Vimax Asli
Vimax Canada
Vimax Indonesia
Cara Memperbesar Alat Vital
Cara Ereksi Tahan Lama dan Keras

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

KLG said...

Thank you for sharing in this article
I can learn a lot and could also be a reference
I hope to read the next your article updates

[-] KLG