Tuesday, November 07, 2006

Rezeki... Syukur...

kenkadang fikiran kita berkecamuk sbb sibuk fikirkan rezeki org... mcm ada unsur2 tak puas hati ajer... tp... sebenarnye itulah ujian Allah melihat samada hambaNya ni bersyukur atau tidak dengan pemberian Nyer... dua tiga hari lepas ada beberapa peristiwa n perbincangan pasal rezeki dan syukur... kisah2 kerjaya kengkawan yg lama atau kengkawan yg baru kenal... sesungguhnya mereka2 nih mmg patut bersyukur... dan kepada aku dan kengkawan yg lain juga patut bersyukur ngan rezeki yang ada...

Cerita 1
kawan masa aku mula2 masuk keje kat ipoh... mmg rezeki dia... langkah aturan career dia mmg sgt bagus... umur sama ajer ngan aku... tp dia memperoleh rezeki drp company2 yg berprestige yg juga blh meningkatkan kredibiliti dia... pernah dapat bonus >15 bulan... dan sekarang keje Vice President dah... bagus sungguh kan...

Cerita 2
2 org muda 25 dan 26... cuba mencari rezeki kat KL, tak dpt... so mencuba plak kat Doha... rezeki kat situ, dapat gaji 5 kali ganda dari KL, siap ada fully furnished accomodation, and better working environment and will gain valuable experience... and both baru kawin plak tu... rezeki macam melompat2 berkali ganda... masa kat M'sia tak der pon org tgk depa nyer resume, kat sini tetiba lak rezeki melimpah...


Pada masa yang sama ada jugak org yg mcm byk sgt complaint dgn apa yg diperolehinyer (especially aku ni lah) ada saja yg tak puas hati…

Cerita 3
Aku, rasanyer ramai jugak kawan2 aku yg ‘iri hati’ dgn rezeki yg aku dpt… tp aku tahu the way aku react/complain macam tak pernah nak bersukur… asyik saja membanding kan diri dgn org lain… dgn rezeki yg org lain dpt (obvious contoh… aku tulis dua citer kat atas tu) melihat org yg lebih baik sahaja… tak pernah kenang org yg lebih susah…

Cerita 4
Ada kawan aku muda2 lagi dpt keje kat luar negara, gaji berkali2 ganda… simpanan pon dah banyak giler…. tp mcm banyak ajer rungutan nyer… environment keje lah… tak der member lah… very lonely lah…. itu dan ini… tp, antara buah fikiran dia yg bagus… dia kata kat aku, bila duit dah byk, terasa ‘money is not everything’ byk lagi plak benda2/keperluan hidup yg difikirnya… terasa byk perkara yg ditingggalkan sbb terlampau awal mengejar cita2… sehingga ada ketika nyer tak leh priorities apa yg patut di buat nyer… (sedangkan dia tak sedar ramai org yg jeles ngan kedudukan dia tu)


Tp dlm sedar atau tak kita selalu membandingkan diri dengan org lain melalui harta dan kebendaan… selalu ‘iri hati’ sebab rezeki keduniaan… sedangkan ada banyak lagi dlm dunia ini selain kebendaan dan harta dunia… antara perkara paling penting untuk disyukuri adalah nikmat Iman dan Islam… yg kadangkala tak dapat dinikmati oleh org lain…

InsyaAllah… lebih banyak bersyukur, Allah akan tambahkan rezeki… Ameen…

p/s hmm… tetiba plak buat entry tazkirah… hehehe… entry ini bukan nak citer pasal aku tak puas hati ngan org, sekadar utk mengingatkan diri yg memang selalu lupa dan alpa… Adakah aku nih tergolong di kalangan org yg tidak bersyukur? Astaghafirullah… insyaAllah… aku akan cuba berubah…

5 comments:

mt@qatar said...

alhamdullillah.... bila dah berjaya tu, tolong le mereka yg memerlukan..

zal said...

insyaAllah...

(apakah yang diertikan dengan berjaya plak ek???)

Anonymous said...

for me, berjaya = "tai tai"...hehehe ~N~

Anonymous said...

MT, aku setuju dgn ko.
Zal, bila ko dah dapat gaji or allowance byk tu kira berjaya lah tu! macam kawan kita sorang tu!! hehehehehehe...
-RAZI-

zal said...

see.. masing2 ada pendapat sendiri...

anyway, kalau belum rasa berjaya sgt pon, kalau terasa ada rezeki lebih and bersedekah... pon bagus