Saturday, September 13, 2008

Total sold out!!!

it was a bang in previous year (read here)... but yesterday, our bazaar ramadhan gerai, was a BIG Bang!!! :-)

it was totally sold out for my item (including dills, ija, abe...) lah... although ada skit tak abis :-) n yg skit tu tak material mana lah...

ok.. citer dari mula dulu... tahun ni aku jual laksa penang, popia goreng and air lyee chee kang n cincau... dgn pertolongan nizam n sha n kimi.. kitaorang buat preparation dr lepas bebuka hari khamis.... sampai lah tgh hari jumaat... seblum g solat jumaat... kuah laksa tu aku dah masak lama lah... 2 hari sebelum nya... persediaan hari tu cuma utk bahan2 laksa, masak air longan, n packing... (part paling penat). - thanks sha for the pics.


it was very tiring... in fact masa mengangkut barang2 ke dalam kereta i've told nizam... aku takkan nak join jual2 dah lepas ni... penat ya amat, tido cuma 2 jam je.... but org kata, seronok berniaga ni masa tgk jualan habis... n nak hilangkan penat adalah semasa menjual... (lagi hilang penat kalau org puji la plak lepas tu...)

this year utk menambahkan marketing kitaorg... we plan to have all to wear same color shirt... in fact, sha voluntarily beli baju tu masa dia fly ke NY hari tu... ha... imported from NY, USA lagi baju tu (but tak sure made in mana, ntah2 indon, or china, or vietnam.. hehehe). it was a big hit lah.. sbb kitaorg pakai sama color, sampai org sibuk ambil gambar gerai kitaorg... :-)

then... of course the location of the gerai. kitaorg ditempatkan kat depan pintu masuk, last year was on the left side of the entrance, this year on the right side... so kalau masuk2 terus nampak... :-) of course lah ngan baju merah tu.. lagi lah org nampak...

so apa yg kitaorg jual... selain dr aku nya popia goreng, laksa and lyee chee kang.... we have:
- diva kuih muih... dilla yg jual kuih talam and kuih lapis yg comel2 je... plus apam yg cute :-) plus kuih ketayap yg worth more than harga jualan (i think should taruh QR2 satu hehehehe)
- ratu laksam, ija... n keropok nak kaya cepat.. mahal lah QR5 utk keropok... walaupun habis... hehehe
- abe ngan nasi dagang dia... n sagu (eh.. menu tahun lepas ni!)
- shoun (first appearance kat blog ni), dia ni housemate abe... bawak kuih pulut panggang, popiah kentang, jelly (yg ni tak habis), mee bandung (nampak mcm sedap, aku pun tak sempat rasa)...
- nizam n sha.. buat roti john (menu tahun lepas yg kurang menjadi tahun ni, maybe sebab tak bawak hot plate), dan cekodok (eh, blh tak bg nama kat sha as ratu cekodok??? hahahaha)

tu lah barang2 jualan kitaorg.. although ada satu meja kita org subcon kat org.. dia jual nasi ayam, nasi lemak n bihun goreng yg org kata sedap gak semua nya :-)

orang2 kat malaysia surely tertanya2 ramai benar ke malaysian kat sini.... jualan tu utk org malaysia je ke? surprisingly the advertisement for this bazaar was quite good.. ramai gak non-malaysian dtg... and byk jugak dulu katanya pernah keje kat malaysia... tu lah depa datang.. in fact ada yg tahu apa tu laksa penang n nasi lemak.. :-) good... and org malaysia jangan cakap lah.. memang ramai. bkn ramai pun tahu masak kat sini, in fact, aku pun belajar masak kat sini... (eh dilla pun sama kan? abe??? hmm... abe pun kot) ni lah ramai nya crowd semlm...

it was fun and betul2 hilang penat... although ada few yg dah rasa nak pitam sbb panas... puasa plak tu.. plus tak tido semalaman... but semua nya bertahan... aku bz jadi cashier tak sempat nak tgk gerai2 lain... tp aku suruh aiman (anak che le), g tolong ambil2 gambar gerai lain... n ni gambar dia ambil.... thanks aiman...

setakat ni tak tahu lagi nak berjual ke tak next week... hmmm.. should we??? ooh sesapa org kat doha yg makan makanan yg aku jual.. kalau tak sedap let me know... am so sorry ye... :-) nanti i buat semula, i ajak makan kat umah i for free.. hehehehehe

12 comments:

Al-Razes said...

meriah meriah!!! ticket balik raya this year dah lepas lah korang ni jual harge gitu huhuuu...

-Razi-

JHaZKiTaRo said...

salam ziarah dari bumi Dublin.. jemput2lah ke blog hamba.. :)

asuhara said...

tadi check email ada yg fwd iklan bazar in doha ni, x sangka la plak join sekaki, amboi aiiii punyalah sesak mcm bazar ramadhan kat tmn tun!

pu3 UMNO Perak said...

congrats to u and ur buddies! nampak happening giler! two thumbs up for u guys.

ainul said...

everything looks delicioussssssssssss!
wish i was there to buy buy buy n eat~~~hohoho

Dills said...

Best kan bazaar ramadhan hari tu? It was all worth the effort.

Ye i belajar masak kat sini....hehehe... :)

bunga-bunga cinta said...

amboiii bro...laku nyer hang meniaga...rugilah aku tak datang...anyways tak der rezeki nak jumpa kawan...sibuk sangat kat sini...tapi2 apa2 hal....wa caya kat lu bro...

zal said...

razi
haahahaha.. tak lah kapitalis sama cukup beli tiket balik raya.

Jhazkitaro
salam berkenalan... thanks for dropping by...

asuhara
eh mcm mana plak ada dapat iklan bazar ramadhan??? u duduk kat doha jugak ke?

org bersesak tu.. sbb nak dtg gerai kitaorg je.. :-)

pu3 UMNO Perak
thanks!!! mmg happening...

ainul
not only looks delicious... they are indeed yummylicious.. :-) hahaha.. masuk bakul angkat sendiri...

dills
best... hehehehe.. pengakuan terbuka.. :-)

bunga-bunga cinta
selamat datang ke blog... selamat buat blog :-) this week datang lah... ada lagi, kat hyatt plaza...

just yeen said...

gilelah.. makin berkembang bazaar ramadhan kat doha.. patut buat hari2.. hahaha

Aina@Azila said...

Wow...makin meriah bazaar ramadhan tahun ni compared to last year..hu hu u..unfortunately I dah tak der kat sana.

Zal, I really miss ur rendang daging laa.

bambang said...

You membuat I jealous !! I benci baca blog you.. I terkilan teramat terkilan..I benci your blog...but from the bottom of my heart, I miss Doha!!!!!!

Balik ke KL bila for Syawal??

cl said...

hehehe mmg meriah tapi tak sempat nak gi sebab kerja......