Monday, October 15, 2007

Raya : 2nd Day...

2nd day started with a little bit of touch up kat living area, kemas2 umah. Setelah pusing2 half of Perak on the first day, now it's the day kitaorang tunggu kat umah... selalunya almost semua family yg kitaorg visit on the first day, akan buat lawatan balas on the second day... so kena lah kemas umah skit2 :-) actually dah kemas dah umah ni saja2 je tambah fresh flower as table deco...

dan jangkaan yang ramai org nak datang memang betul... we had our first guests kawan2 my brother, abg pozi dan wancho and her family (yeop family je yg dtg), arrived around 12 noon... nice for lunch...

what's in the menu.... selain the signature dish i.e rendang dinding.... my mom cooked rendang pedas ayam (guna ayam kampung) dan lemang... we also have mee rebus... (no laksa this year...)
i do not know why, but this year i was a bit malas... so penat lah my mom to handle all the food n menghidang by herself. but ada lah aku tolong gak... from noon, guest came in mcm non stop... continue ngan anak2 We and almost the whole clan datang. ada my cousins yg direct from their mertua terus ke situ, sbb the parents were there at my house. so, depa baru jumpa situ... abg pozi came early (and balik awal), then came kak anis, kak suri dan abg din family...

this gathering mmg selalunya setahun sekali... sbb bukan selalu jumpa macam tak kenal pun sedara mara ni. a little girl before, now dah jadi anak dara.. hahaha... mcm terkejut je tgk anak2 membesar cepat sangat... terasa tua jer... :-) from noon tu... sedara mara continue datang until the last family left around 1am... mak ngah n family, mak tam, mak su, and ayah chik pun ada.... and makanan for sure lah cukup although bila dah late petang my mom start masak nasi putih dan 2-3 lauk, biasa lah, dah malam orang mula lah cari nasi putih... actually, at around 11, aiskrem yg keje kat sharjah datang, and aku keluar melepak until around 3 am :-)

see.... from day till night... tukar guests je... tp tempat makan sama :-)

it was tiring... but still fun... since dah semua datang on the second day, the third day most probably boleh rehat... ada open house malam dan aku nak ajak kengkawan aku plak datang... ooh, most probably razi will come all the way from N9.

dengar citer orang2 doha have continous open house makan2... sound so cool... enjoy raya!!!

8 comments:

mt said...

kemas rumah? letak fresh flower?...hmmm... bak kata ezwan.. "very the.." hahhahaaa

kalau dah terasa tua tu, cepat2 le cari calon... yg kecik dah jadi anak dara. yg dah teruna, jadi apa lak..

mana gambar aiskrem? orgkat kuching inform I org N9 & Tualang Sekah gi raya kat ipoh.. :-)

njr said...

meriah raya kome...kekeke. :-).

zal said...

mt
aku terasa je tua, but belum tua.. hahaha... yup, depa datang beraya... tp mcm mana blh terlupa ambil gambar lah plak...

njr
memang meriah jugak lah tahun ni, how's yours???

Dills said...

Wah wah meriah nampak..Fresh flowers lagi! How i wish fresh flower kat Doha ni semurah kat Super Kinta. Hahaha...merata rata azerdills letak kat umah Doha.

Anyway, azerdills berjaya ok buat Open House!! First day lagi youuuu!!!

Actually raya in Doha is seriously not bad att all. Like adamha said in his blog.. 'If some people think raya in Malaysia is more meriah, they will have to eat their words..' hohohohoo..

Pato & Pearl said...

wahhh...so spick and span lah...boleh lah tolong kat sini ye...hehe..Meriah sungguh beraya ngan keluarga ye..

Salam aidilfitri dari itik itik Singapura - P&P

zal said...

dills
a-ah... beli kat superkinta murah, 12 kuntum roses br RM6... kat Doha sekuntum dah RM8!!! mampus nak deco ngan fresh flower...

actually my raya kat doha last year pun meriah jugak, so i bet this year korang pun meriah!!!

Apa u masak??? jeles ni tak dapat join...

p&p
Selamat Hari Raya to you... For me Raya memang the time spent berkumpul ngan family... jumpa sekali setahun

how's your raya???

Anonymous said...

zal..kak long dpt escape this year! tidak kalu, jd full time kitchen assistant..mensetledkan kekecohan kat dapur tu

zal said...

kak long
mak single handedly settled everything...