Wednesday, November 01, 2006

Ngomel2 pasal Ofis...

Perantara:
Hehehehe…. Memandangkan aku dah kat media… so entry kali nih kira macam cerita2 kisah benar ler… ada 3 episode kali nih…

Episode 1:
Dah bertambah sorang M’sia lagi kat AJI…. Perempuan muda, cantik!!! Hmmm.. dah jangan nak pasang-pasangkan org, perempuan nih dah kawin, baru kawin sebenarnya sebelum dtg ke sini, bf dia takut dia dilarikan org arab (or org melayu pertama di sini) hahahaha…. Tak kisah lah apa status nyer kan.. tp aku dah seronok lah jugak…kurang2 nyer ada teman mengumpat kat office. Dia dtg ngan husband dia ke sini… both pernah keje kat stesen ‘macam-macam ada’ masa kat M’sia dulu. Kira berpengalaman lah tu walaupun baru 2 tahun ajer. But yg perempuan ajer yg diemploy oleh AJI. Yg laki baru nak minta. Aku baru jumpa yg perempuan ajer… and dia kat bahagian production, media to be specific.

Perantara:
Anyway, belum banyak nak citer pasal pompuan tu (hehehe sebab dah tahu dia dah kawin, panggil lah pompuan kalau dah kawin panggil perempuan). Nak citer pasal pompuan sorang lagi nih (yg nih tak sure dah kawin ke belum, tp sbb kan umurnyer dah lanjut, kira golongan pompuan ajer lah…)

Episode 2:
makcik sebelah aku nih… cik Haidee nih. Dia nih dah lama tension ngan keje dia buat kat sini. Disebabkan dia mmg berpengalaman dalam bidang dia, banyak jugak sistem2 dan proses2 yg bagus dicadangkan kepada management, namun bagai tak diendahkan (ha… nih lagi le politik, tp tak leh nak citer kat sini… nanti kena saman). Even keje2 dia pon mcm turun darjat, yelah title production manager, but alih2 buat keje mcm administrator ajer… petang semalam sekembalinyer aku dari training, tetiba dia dah naik angin. Bukan dengan aku lah tapi dengan management. Dia dapat tahu yg jawatan yg dia pegang sekarang dah diiklankan sebagai jawatan kosong… boleh gitu… sapa tak hangin kan… so melayan lagi lah satu round leteran dan proses melepaskan tension pada aku… biasa lah.. aku dengar ajer… awal2 dulu aku bengang jugak aku plak yg kena leter (seumpama bengang kena hamun dlm kereta oleh pemandu kereta (yg dok sebelah aku) marahkan pemandu yg lain sbb kesalahan jalanraya, org lain yg diamukkan, aku jugak yg sakit telinga mendengar)… tapi sekarang aku dah faham dah perasaan dia… (dah saling memahami gitu)

Perantara:
Cerita pasal bengang kat org nih… ada jugak kes aku dah tak tahan ngan org plak nih… hehehe… biasalah… nih lah guna blog nih.. citer pasal complaints kan…

Episode 3:
Aku makin lama makin meluat ngan Pelana kat office nih… ntah mengapa ler agaknyer… memang tak berkenan langsung. Dia plak tu betul2 mcm org baru dtg dr estate. Contoh2 kejadian kes:

Kes A – semlm aku ikut dia sbb dia nak tgk apt baru dia (bukan aku nak mengikut tp dia ajak teman dia), mula2 tak dapat teksi so dia call lah ‘sedara’dia kat sini yg mmg keje private teksi. Setelah 30 min dtg ler ‘sedara’dia… aku tak kisah ler sapa teksi driver tu, sbb mmg kat sini mmg org golongan tu ajer… tp dia tu lah… mcm jumpa sedara betul tak jumpa sibuk berbahasa bangsa dia tu… and all the way bersembang bertiga ajer (ada sorang lagi sedara lain kat dlm kete). Aku nih macam beg plastic ajer.. tak ditegur langsung. End up one of the ‘sedara’dia tu sembang ngan aku sikit… hangin tak….

Kes B – sehari dua nih aku ada training yg dia pon ikut serta, kecil-kecilan ajer training. Masa2 training nih dia ala2 mengekor ajer aku kemana aku pergi… tak larat betul… tp aku tak kisah sgt tu… yg paling aku sakit hati bila aku ke tempat aku pon dia nak sibuk2 kacau. Nak tgk2 apa email yg aku dapat. Nak tgk website apa aku bukak… sibuk kan… benci betul lah…

Kes C – hari ahad sudah dia kata nak tgk camner rupa apt aku, aku kata dtg ajer lah… then dia pon dtg. pastu dia lalu lah kat tpt guard dan nampak channel bahasa dia ada kat tv. Bila dia dtg ke umah aku baru ajer membetul2 kan channel tv mencari2 citer yg ada… blh dgn tak malu nyer suruh aku tukar channel tu mencari channel bahasa dia tu… apa puncanyer kan… dia tak tahu ke aku nih tak faham n tak minat nak tgk citer bahasa dia tu… estate betul kan!

Perantara:
Sekian ajer episode kali ini… sehingga kita bertemu lagi… sekian
syukran jaziilan!

8 comments:

mt@malaysia said...

Bagus le tu... tambah le malaysian kat AJI tu. Kurang le yr punye glamer kan? :-))

p/s: Bday kan dah lepas, tukar le lagu lain... (nasib baikl org tak ramai kat Golden Lounge ni - lupa nak slow volume)

zal said...

tu lah.. btw, i bukan keje cari glamer hehehehe

(tak kisah dah, tak tinggal tapak, ramai dah tahu i first malaysian kat company nih)

Anonymous said...

yenna dei!!! dah macam writer la plak ko nih..
-razi-

Anonymous said...

can you email me please? reason being, i lost your email addy..been searching for the whole day..i must have accidentally deleted all your emails...oppppsss...~N~

mj said...

Haha..banyaknya mengomel. Anyway goodlah, dah ramai sikit kaum malaysia di sana. Tak lah boring sgt..

Anonymous said...

zal...ce tanya couple baru kahwin tuh depa nikah kat mana? P*chong ka? dgn us*az bah*un ka? -k.long-

zal said...

k.long,

dah! dia dah citer dah semlm.. instead of saya tanya, dia tanya whether saya nih anak sedara tok kadi tu.... hehehehe...

dia kata, tok kadi tanya naper lah depa nikah rush2 sgt... n end up depa citer keje sini, and then baru tok kadi citer abt me... :) hehehe...

kecik kan dunia!

zal said...

razi,
nak tukar bidang lah jadi journalist or program researcher... asyik berjalan ajer keje depa.. (jd blogger nih dok dpn komputer ajer)

N,
dah email dah... :) ye lah kan, u know abt my stories... citer u bila nak story plak kan, kenalah beremail.

MJ,
kaum m'sia mmg banyak kat sini, tak tahan nih, satu kaum dr penduduk m'sia... hahaha...
p/s - michael jackson pon baca my blog ker?? :)