Saturday, November 04, 2006

People & Power...

Seperti org2 kat M’sia, sambutan hari raya kat sini masih berlanjutan… ada jugak open houses oleh org2 M’sia, tp tak sekerap and sebanyak kat sana lah. sini ada seminggu satu kira ok ler… so last weekend aku g ke sambutan hari raya anjuran Persatuan M’sia – Qatar.

Makanan ok lah… ada ler rasa macam raya. Bukannyer satu anjuran besar-besaran, blh kata mcm pot luck ajer, Cuma org bujang macam aku ajer yg bawak perut kosong. Yg pompuan2 bawak ler makanan serba sedikit. Selain daripada nasi impit, kuah kacang dan rending ayam n daging… ada jugak:

Soto Ayam…. (gambar taruh nanti yer)


Nasi Dagang…. (gambar later…)


Seperti biasa aku kat sini dikenali sebagai zals-AJI. Dah gitu cara depa nak kenal aku. Lagipun tujuan aku ke majlis seumpama nih bukannyer sekadar utk makan. Tp utk mengenali org2 m’sia sini. Tp ada jugak respon yg agak mengejutkan aku… like:

Dialog 1:
Org1 : a’salam, selamat hari raya
Zals : w’salam, selamat hari raya… (sambil berjabat tgn)
Org1 : , Ras Gas
Zals : zals – AJI (gini caranyer org berkenalan kat sini)
Org1 : oooh nih lah zals-AJI… hmmm… so amacam AJI?
Zals : menjawab dgn otak tertanya (oooh ada org bercerita pasal aku ke??? Glamer plak rasa nyer)

Dialog 2:
MC : mana u tadi… i tak nampak u masa nak kenalkan kat org.
Zals : ohh.. dok belakang2… sajer ajer… sembang ngan org
MC : lah I nak kenalkan kat org kita M’sian dah ada org kat AJI…
Zals : hehehe… :-)

Dialog 3:
Zals : a’salam, zals – AJI
Org2 : ooh AJI
Zals : hmmm… nama encik?
Org2 : saya dari embassy
Zals : oooh embassy, saya belum register lagi kat embassy
Org2 : ada tak baca kat passport, kalau tak register blh dilucutkan kewarganegaraan
Zals : mcm mana nak register, masa office ajer embassy buka. Saya pon baru kat sini, takkan nak ambil cuti utk ke embassy. Saya pon tak der transport. insyaAllah nanti saya akan register.
Org2 : nanti jemput dtg open house embassy (next week)
Zals : insyaAllah, blh tak register masa tu? Saya dah pernah ke embassy 2 kali dah… tp malam utk terawikh n 1st hari raya. Blh tak register next week?
Org2 : Tak blh. Bukan office hour masa tu.
Zals : ooooh ok. Sapa nama tadi?
Org2 :
Zals : ok…. (berlalu dgn tak puas hati… suruh register tp tak bg kemudahan utk register. Keje ikut office hour ajer… tak leh ke buat tray utk letak registration form pada hari terbuka mcm tu. Senang lah org nak register… ermm….)

Kenyang perut aku pon balik. Matlamat nak kenal few new ppl tercapai J, harap2 lama2 nanti ada lah bertambah kenalan kat sini.

5 comments:

mt@qatar said...

ehh... muka ko ada dalam Gulf Times pg 2 hari ni (Sunday Nov 5).. glamer ko... hehehhehee

Anonymous said...

zal, nak tengok gambar yg dalam Gulf Times tu..nanti scan, then download dalam your blog k.. sokmo glamer ko kat sana ekk.. .put.

Anonymous said...

Glamer? I assume penuh picture tu dgn muka dia. tak bleh nampak org lain dah! hehehee

Put: Takde makan2 ker tahun ni???
-RAZI-

zal said...

tak glamer lah.. kecik ajer my pic... backdrop plak tu...

tak leh nak upload pics lah... naper lah blogger nih..

Anonymous said...

tak kesahlah zal,kecik pun ada gak kan..


Razi,
Nak buat makan-makan tak sempat dah.. sbb i lak yang sibuk makan-makan kat rumah org lain.hehhee.. tapi insyallah, raya haji nanti datang..datang ngan zal k..

Zal,
U jadi balik tak?
.put.