Thursday, December 31, 2009

Hajj : Perjalanan Haji (8 - 12 Dzulhijjah)

(Sorry lama tak update... ni entry tertangguh yg dah lama nak buat... i will wrap up all the whole hajj experience here. kalau ada salah dalam hukum agama yg aku tulis kat dlm entry, tolong perbetulkan, aku pun bukannya pandai bab2 tu... insyaAllah, kita sama2 nasihat-menasihati)
bersedia setelah niat haji
8hb Zulhijjah... (Hari Tarwiyah)
khemah yg agak sesak tp masih ada ruang

sebelum hari wuquf, mengikut sunnah rasullullah ada hari tarwiyah, iaitu bermalam di Mina. perkara ni tak termasuk rukun atau wajib haji. dan org2 yg buat haji dr Malaysia, ikut tabung haji tak buat pun. so, pepagi 8hb dzulhijjah kami bersedia utk ke Mina. masa ni dah niat haji dah. sebelum zohor dah sampai Mina. dan masa ni lah kitaorg ambik tempat masing2 dlm khemah. aku dapat duduk dekat ngan kawan2 sebilik aku yg mostly bujang2. dan ikut pakej dr Doha ni, satu khemah bercampur dgn bangsa2 lain. pengalaman yg unik... sbb masing2 ada pe'el masing2... tp alhamdulillah ok je.
ni lah ruang tido aku... kat tepi sekali....

aku rasa agak tense on that day. maybe masa tu dlm ihram dan berdebar2 menunggu hari esok nya. masa kat Mina tu, mmg dibanyak kan talbiah dan berehat je... org pun tak banyak cakap... and petang tu hujan agak lebat... so suasana pun suram kat luar dan dalam khemah. ada parts dalam khemah yg masuk air, tp bukandekat tempat aku. masa tu kitaorg tak tahu pun, hujan lebat berlaku kat Jeddah and ada org meninggal dunia. mlm tu, lepas solat isya' terus tido, tunggu dinner tak sampai2.. rupanya jam 2am br dpt dinner... dpt ayam 3 ketul, aku tak makan, sambung tido terus.

9th Zulhijjah... (Hari Wuquf)

The big day.... قَوْلُ النَّبِى: الحَجُّ عَرَفَةٌSlide 8 - Haji adalah Arafah. betapa penting nya hari Arafah ni. utk detail pasal hari Arafah, blh lah rujuk buku2 agama.
ni bukan bas yg aku naik... tp ramai yg mcm ni...

so pepagi lagi kitaorg bertolak ke Arafah, utk tiba di sana sebelum zohor. mmg awal jugak kitaorg sampai. naik bas dr Mina ke Arafah, dekat je. tp ada jugak jemaah lain yg aku nampak jalan kaki je. di Arafah kami ditempatkan di dalam khemah. terasa bahang panas sbb khemah tu tak cukup ventilation. aku tunggu sehingga khutbah arafah dan kemudian berdoa. antara masa doa paling mustajab.

ada yg memanjat ke atas bukit berdoa... ada yg berada di tanah lapang... ada jugak aku nampak yg penat n tido keletihan kat dlm khemah...

selepas maghrib kami bertolak ke Muzdalifah. walaupun dlm 4-5 km je, tp makan masa lebih kurang 4 jam baru sampai Muzdalifah. a group of us, mostly 'bujang2' (ada bujang ketika haji je, sbb tinggal wife di Doha/Malaysia) ni, decided utk bermalam di Muzdalifah dan ke Mina untuk melontar di jamrah pagi esok nya jalan kaki. ada jugak ahli kumpulan kami (mostly yg bawak wife) terus naik bas ke Mekah utk tawaf Qudum.
mencari batu di Muzdalifah

sesampai je kat Muzdalifah setelah solat maghrib n isya' jama'. kitaorg kutip batu utk melontar dan mencari tempat lapang utk tido. cadangnya nak tido dekat2 ngan border ke Mina supaya senang esok nya. tp telahan kami silap, rupanya border jauh lagi, kami dah landing tido. seriously it was one of my best experience. Syukur Alhamdulillah. sebenarnya tmpt yg kami decide nak tido tu macam 10 meters from the big road. mmg banyak bas lalu... dan org pun lalu lalang dekat ngan kepala aku... and Alhamdulillah, tido lena... berehat sekejap sampai subuh.
tidur nyenyak atas tanah berlapikkan sleeping bag/sejadah...

10th Zulhijjah... (rami, tawaf, saie, tahalul.. Eid Adha) - oops, sepatutnya tarikh ni start lepas maghrib, kalau ikut perkiraan islam... tp utk blog ni aku guna start subuh.

berjalan sambil bertalbiah...

sesudah subuh berjemaah, kami berjalan kaki ke Mina, perjalanan dlm sejam lebih melalui +-4-5km. berjalan antara jutaan manusia dan celah2 bas. as i said in previous entry, untungnya buat haji dr Doha ni, kami dpt tentukan sendiri turutan ibadah haji. kami pilih cara kerja yg paling dekat dengan sunnah Rasulullah... insyaAllah... walaupun agak jauh tp tak terasa.
jamrah yg dah dimodenkan, ada 5 tingkat... so kurang sesak.

kami singgah dulu kat khemah yg kebetulan on the way ke jamrah. ada yg nak ke tandas ada yg nak rehat sekejap. perjalanan ke jamrah berbackground kan talbiah. mmg ramai manusia.. semua menuju ke tempat yg sama.
aku jalan kaki je, aku rasa lagi cepat dr yg naik atas bas ni...

walaupun ramai, alhamdulillah aku dpt sampai ke dinding jamrah dan melontar dengan mudah. rezeki... setelah melontar dan jumpa kengkawan semula... kami jalan kaki ke Mekah... kami jangkakan dlm 6-7km... perjalanan dlm masa lebih kurang sejam lebih skit. aku decided utk ikut jalan yg agak jauh tp lapang... sesambil jalan aku cek2 kalau ada saloon2 yg blh aku singgah utk tahlul awal. semua nya penuh je... cek punya cek.. sampai lah aku ke haram.. dan menyesal aku tak tunggu sekejap kat saloon2 sebelum tu... sbb dekat2 ngan haram lagi ramai org beratur. sebelum aku tawaf, aku g jugak cari kedai utk buat tahlul awal. ikut buku yg aku baca, Rasulullah tahlul awal dan memakai wangian pada jubah masa nak buat tawaf qudum dan saei. so aku nak jugak tahlul sebelum tawaf. Alhamdullillah... sempat jugak.
ni bukan aku, tp mamat sebelum aku...

setelah tahlul, aku berjalan sendiri ke masjid. hari tu hari jumaat, sesampai je kat masjid imam dah mula khutbah, aku decided utk berehat dan mendengar khutbah sebelum membuat tawaf. setelah solat jumaat br aku turun ke dataran kaabah utk tawaf dan kemudian nya saei di tingkat satu sbb ruang di ground floor sgt penuh sampai kena tutup. dlm jam 3.15pm aku selesai menunaikan semua rukun haji. Alhamdulillah... masa nak melengkapkan saei, aku rasa mcm kaki ni nak berlari je... terasa satu pencapaian diri... terasa air mata berlinangan, syukur kerana dpt sempurnakan semua rukun dengan selesa. Alhamdulillah.
That's me... on top of the van... best gak go bald ni.. terasa berangin/mentol je kat kulit kepala... refreshing

Kemudian kami balik ke hotel. berehat sekejap sebelum menuju semula ke Mina utk mabit di Mina. oleh sebab ada kawan aku yg nak repair kepala yg dah dicukur, aku dan teman2 sebilik decided utk pergi sendiri ke Mina dan tak naik bas hamlah. nak jadi rezeki, ni lah peluang utk aku naik van... ooops... naik atas van.. pengalaman menarik... tp kitaorg ni bijak sgt, dah naik baru tanya harga... hahaha... RM30 satu perjalanan. sesak jugak nak menuju Mina ni. tiba di Mina dah lepas maghrib... Hari 11 dan 12 (Hari Tasyrik)

Kami stay kat Mina utk dua hari Tasyrik ni. pergi melontar selepas zohor. Alhamdulillah selesa. Nothing much kat Mina ni... berehat2... bergembira sempena hari raya... dan berjalan2 sekeliling Mina. ada gak ziarah kengkawan doha yg buat haji dgn hamlah lain. very relaxing dan dah tak tense dah compared on the first day dtg Mina. Kami berniat Nafar awal dan pulang ke Mekah selepas melontar pada hari 12th zulhijjah.

aku sempat ambik video masa melontar ni... sebelum aku g melontar (esp jumrah aqaba on the first day) aku rasa agak risau sbb org cerita yg akan bersesak2 dan bahaya takut kena pijak2. mungkin disebabkan siapnya jamrah yg besar 5 tingkat ni, keadaan dah kurang sesak. hopefully video ni give a better pic on situation dlm jamrah. seingat aku ni gambar masa jamrah wusto.. yg no 2.


Hari 13 (Wida) - dan Madinah...
roomate dan aku bergambar semula setelah semuanya selesai...

Sebelum subuh kami dah menuju ke Haram... hari ni hari wida' :-( ... meninggalkan Mekah menuju ke Madinah setelah subuh pada hari tersebut. aku dah ada kat masjid jam 2.30am.. plenty of time utk menikmati pemandangan masjid sebelum meninggalkan mekah ni utk tak tahu berapa lama lagi... ntah ada peluang ke tak dtg semula. aku mmg nak subuh terakhir ni utk solat kat dataran kaabah.. so bersesak2 jugak lah... anyway, lebih cepat aku dpt selesaikan tawaf wida'... setelah tawaf, aku dapat solat sunat tawaf belakang makam ibrahim... agak tenang masa tu.. tak terasa sgt ramai org, walaupun pada hakikatnya padat jugak masa tu. bila terkenang kan bilakah aku akan kembali ke sini... air mata bercucuran (sedih + gembira)... syukur semua selesai... yang terbaik aku usahakan...
pandang terakhir aku sebelum meninggalkan haram....

akhirnya semua selesai.. dan menuju ke Madinah... relaxing je kat Madinah. aku yg tak sempat shopping2 masa kat Mekah, menggunakan peluang utk beli apa patut... beli jubah sehelai.. buku-buku... i wish i can stay kat madinah longer... tenang sungguh bandar madinah ni. kami stay kat Madinah utk 2 malam je... pepagi hari 15th Zulhijjah dah balik doha... perjalanan ke Doha lebih cepat dr datang hari tu... 20 jam je.... sesungguhnya pengalaman haji tak mungkin aku lupakan... insyaAllah aku akan datang semula...

Wednesday, December 23, 2009

-bz mode-

uiks... i was busy from 12/12.... sampai lah semlm.... and lega.. dah hantar dah keje... for the first time ever in doha... aku keje sampai pukul 10 - 11 mlm.. hahaha... and aku rasa penggunaan otak aku dlm tempoh seminggu tu mungkin hampir sama dgn penggunaan otak aku selama aku keje kat doha ni.. hahahaha... kidding...

anyway, banyak cite pasal haji tak tulis lagi kat blog ni... mcm ada takde moodnak tulis.. sebab mcm dah basi... insyaAllah.. kalau rajin aku tulis semua cite haji aku during the weekends....

janji nya.. weekends ni aku nak dok relax2... n menenangkan fikiran... sbb weekend sudah aku bekerja... when everyone else enjoy 3 hari cuti... it was Qatar National day hari khamis sudah... kepada orang2 malaysia yg cuti panjang hujung tahun.... enjoy ur holiday... kalau tk tahu g mana... dtg lah doha.... tiket byr sendiri... accomodation kat doha aku tanggung.... :-)

au revoir...

Friday, December 11, 2009

Rain 09...

sedar tak sedar dah 4 tahun aku mengalami musim sejuk kat sini... as per my blog entry tahun2 sudah dah aku explain yg hujan menandakan perubahan musim... tp satu benda yg selalu diperkatakan setiap tahun, makin lama makin lewat musim sejuk bermula kat doha ni... aku rasa mcm typical je statement ni, sbb masing2 keluar kan pendapat dgn takde sorang pun blh really determine the real date when it was raining tahun sebelum nya....

lets use this blog to check... seingat aku, aku akan tulis entry bila ujan ni...

so for this year 2009...
- hari ni betul2 hujan... tarikh - 11 December 2009....

tahun 2008, citer pasal ujan ada dlm entry ni...<rain... rain... rain...>
- so dalam entry bertarikh 18 January tu, ada tulis minggu lepas tu... ada hujan 3-4 kali dalam seminggu dan 2 minggu sebelum nya ada ribut pasir... and cuaca sejuk start masa ribut pasir... so, hujan tu kiranya start between 7 hari sebelum entry tu, lebih kurang lah... so dlm 11 January 2008 ar lebih kurang... hmm tak lah tahun ni lewat, cuma nya dlm gambar tu, siap banjir2 lah depan umah aku... hehehe... tahun ni br start dgn renyai2...

tahun 2007, dengan motif yg sama... ada gak cite pasal hujan... kat entry ni... <breakfast>
- entry 29 December ni cakap, baru je nak sejuk doha ni... lets say 2 minggu sebelum tu dah start sejuk... i.e. hujan as a sign of makin sejuk... perhaps hujan 15 December 2007 lah... hmm...

tahun 2006 plak.. ni for sure aku tahu awal... sebab seminggu sebelum asian games tu dah ujan... asian games plak awal bulan 12... ada aku tulis skit kat entry ni... <cooler>
- entry ni mmg awal... 30 November 06 and aku tulis dalam minggu tu dah hujan 2 kali... so earliest would be around 23 November 06.

although the track from this may not be accurate or perhaps tarikh aku tu salah... but still tak lah jauh beza tarikh musim ni berubah, sampaikan ada cakap.. last year bulan 10 dah hujan.. or bulan 11 dah confirm winter... perhaps sejuk mungkin terasa awal lagi... but we keep the concept yg hujan petanda perubahan musim.. tahun ni tak lah lagi lewat dr tahun lepas etc2... lebih kurang sama je... :-)

hehehe... ada guna gak blog ni... guna yg tak penting mcm ni lah... hehehe... (kelakar bila baca entry2 lama...hahaha)

Tuesday, December 08, 2009

Haj: days before tarwiyah (4) - Abraj al bait...

As most of you maybe dah tahu... kat sebelah masjidil haram ada satu bangunan yg besar giler... and kenkadang nampak lagi gah dr masjid... mcm ni lah rupa bangunan tu dr dalam masjid...
actually bangunan tu mostly service apartment dan hotel... aku ada bertanya harga apartment tu, for studio apartment approximately 600++sq meter harganya dlm SR2.5 juta... tu kalau facing city, kalau facing kaabah harganya SR4.5 juta rasanya. service apartment ni managed by fairmont hotel rasanya, so kalau kita beli tp tak nak manage sendiri, kita blh dpt pulangan 10% every year. kata salesman tu, ada ramai dato'2 kat malaysia dah beli apartment kat situ. ujung tahun depan katanya siap...
tp tu yg kat atas2 tu, yg katanya akan ada ruang utk solat boleh nampak kaabah... so sapa beli apartment kat situ tak perlu lah turun haram kan... walaupun dekat... hmm... kat bawah nya plak ada 3-4 tingkat shopping mall... setakat ni ada few brands dah ada situ... ada kedai guess, debenhams, next hmm apa lagi ek?.... ada gak foot locker dan Starbucks... hmm... sigh... oh bagi sesapa yg penat bershopping n tetiba tak sedar waktu solat, blh je terus solat dlm kawasan mall ni, sbb lantai dia dah ada buat line solat, so senang, blh je tahu mana arah kiblat... so instead of buat tawaf sunat... blh je buat tawaf kedai... hmm...
mmg gah bangunan ni, kalau dr apartment yg kitaorg duduk i.e. 6km dr haram, mmg blh nampak bgnn ni... so kita senang nampak kiblat... entahnya satu hari nanti kalau ditanya mana arah kiblat kalau dlm kawasan mekah... kita tunjuk je bangunan ni... in fact bangunan ni nanti lagi tinggi dr twin tower klcc tu... so rasanya senang sikit nak bayangkan tinggi mana bgnn ni... in future macam ni lah jadinya bangunan ni...
i dont really know the rationale of having this building, dengan shopping mall yg besar tu... tentunya penjaga haramain ni dah istikharah sebelum decide nak bina bangunan ni...
picture taken after subuh.... setelah selesai buat tawaf wida'...

Monday, December 07, 2009

Haj: Days before tarwiyah (3) - Millions...

Bila aku sembang ngan budak office yang bukan Islam, byk yg tanya aku mcm mana aku manage utk duduk dlm jutaan manusia kat Mekah tu... how does it feel to be in the crowd? mmg sesak... ada kalanya sesak yg mcm nak tumbang.. tp ada kalanya mcm ada space utk diri sendiri... keadaan paling sesak selalunya masa tawaf especially kalau tawaf kat dataran kaabah tu... aku tak pernah tengok umat manusia seramai ini seumur hidup aku... aku rasa bukan aku je kalut tengok ramai orang, sbb ramai org akan keluar camera ambik gambar org2 ni... sungguh ramai... susah nak gambarkan... millions!!!
gambar waktu subuh beberapa hari sebelum 8hb Zulhijjah.. dah ramai dah org.. ni kat luar kawasan masjid, mmg dah siap penuh kat luar, walaupun kat dlm masih ada ruang...

seingat aku masa aku tawaf ifadah, rasanya org tawaf sampai takde tempat solat kat dataran tu... dr hujung ke hujung.. and penuh... tp still once u are in the crowd, u can follow the flow... insyaAllah ok... tp ntah kenapa among all the people, aku rasa antara org yg paling kuat could probably perempuan2 indon... aku rasa depa ni kalau dah buat human chain, mmg lah semua org kena tolak... and actually bukan depa je, kalau ada human chain mmg lah better jauh kan diri... kalau tak abis lah kena tolak...
waktu asar dr atas tempat saei... penuh org kat dataran kaabah...

masa tawaf tu, selalunya paling terasa bertolak2 bila melalui area dekat hijr ismail, dan area ni lah byk group of people nak menentang arus or melangkah arus... lalu kat tgh2... bila org2 ni lalu mmg tertolak2 semua org... dan tempat paling lapang adalah selepas hijr ismail ke rukun yamani... yg tu tenang je.. ada space bernafas...
back to human chain ni, aku kenkadang seronok tgk depa ni yg berpakaian seolah2 hari sukan sekolah (especially indonesians)... ada yg bertudung kepala warna sama.. ada yg dengan selendang kat bahu... ada yg taruh riben kat kepala... ada yg dah bercolor2 bagai ni pastu tambah plak topi... unik betul... :-) selain dr indonesian group yg selalu buat human chain ni jemaah turkey... ni kalau tersentuh ngan depa baik lah bg je ruang... :-)

tp ada jugak sesak2 berpunca dr org2 yg nak mendapat pahala sunat mencium hajar aswad... sbb nak mengejar pahala sunat, dia plak buat dosa dgn menolak2 org lain... dan pernah aku nampak ada org yg nak solat sunat betul2 belakang makam ibrahim kat dalam tgh sesak2 org tawaf ni... perempuan plak tu (tu la aku rasa perempuan ni sebenarnya kuat and mmg kejar rights depa) dan ada lah hamba Allah (yg mungkin terasa nak jadi 'malaikat') or perhaps husband dia yg menghalang perjalanan org tawaf supaya tidak langgar perempuan yg tengah solat ni... so terpaksa lah dtg polis marah2 mamat ni n suruh beredar... mmg menggangu perjalanan tawaf... tp semua ni banyak masa selain dr masa tawaf ifadah... sbb masa waktu tawaf ifadah mmg semua concentrate buat tawaf je... so agak teratur walaupun sgt sesak...
gambar sebelum aku join utk tawaf wida' (sedih betul hati masa buat tawaf wida' ni)

Alhamdulillah... sesak macam mana pun pasti ada ruang utk kita beribadat... takde aku dengar dikalangan kawan2 aku yg tercedera semata2 bertawaf... Alhamdulillah... tapi melihat dan berada dikalangan jutaan umat islam... mmg tak dpt digambarkan... terasa kecil betul diri ini dalam lautan manusia... (kecik lagi rasanya aku berbanding kekuasaan Allah).

Sunday, December 06, 2009

Haj: days before Tarwiyah (2) - women's right..

(this entry may involve some fiqh issues, kalau ada salah silap, please perbetulkan aku...)

"hajjah!!! wara'... hajjah wara'... hajjah wara' "
"haram... ya hajjah... haram.... wara' wara'"

kenkadang ada jugak cakap...
"hajjah... belakang! belakang!" (mungkin kerana jemaah indonesia (+ Malaysia) adalah jemaah teramai)

selalu jugak aku dengar jeritan2 gitu bila dah tiba waktu solat... ini kerana ada wanita2 yg berada di saf-saf depan, depan dr saf lelaki... bagaikan mereka tak tahu yg saf perempuan sepatutnya di belakang lelaki... mungkin bagi depa, since depa sampai awal, depa blh pilih tempat di hadapan. atau depa rasa hak mereka juga utk mendapat pahala lebih banyak i.e. di saf hadapan...

perkara ni bukan perkara baru, tetapi yg aku dengar cerita dah lama dah... sejak dr dulu lagi dan susah betul nak perbetulkan pemahaman orang2 ni...

Rasulullah bersabda: ‘Sebaik-baik saf bagi lelaki ialah saf yang pertama dan seburuk-buruknya saf yang terakhir, manakala sebaik-baik saf bagi wanita ialah saf yang paling belakang dan seburuk-buruknya adalah saf yang pertama.’ (Riwayat Muslim).

tapi yg sedihnya ada jugak suami yang teringin solat bersebelahan dengan isteri. mungkin pengalaman kat dalam masjidil haram ni nak sama2 rasa, so agaknya difikiran mereka lebih seronok solat sebelah menyebelah...

ada satu hari tu, aku beriktikaf dgn 2 rakan aku... bila tiba waktu solat kami dapati ada seorang perempuan berada dalam saf yg sama, kebetulan tempat tu saf nya pendek2, jadi kawan aku tegur lah suami perempuan tu, dan minta isteri nya solat dibelakang... yg sedihnya, lelaki tu menjawab, kenapa wife dia je tak blh solat sebelah dia... sedangkan ada jugak perempuan lain sama saf dgn suaminya, astaghfirullah...

*this entry bukan berniat riak... sekadar berkongsi cerita*

Saturday, December 05, 2009

Haj: days before Tarwiyah (1) - the amazing race???

(this entry may involve some fiqh issues, kalau ada salah silap, please perbetulkan aku...)

selalunya sebelum g haji kita akan bertanya dengan org-org yg pernah pergi haji utk mengetahui pengalaman mereka... utk memberi bayangan apa yg kita hadapi... untuk bg nasihat-nasihat apa yg kita patut buat... Alhamdulillah ramai kengkawan blh citer apa benda2 ni... kengkawan doha especially, sbb kita org pergi dr sini lebih independent berbanding daripada pergi mengikut tabung haji dr Malaysia.

frankly persiapan haji sebelum aku pergi memang tak lengkap mana... baca pun satu tabung haji yg simple... pergi satu dua manasik haji... tp alhamdulillah, sesampai di Mekah aku dpt buku manasik haji yg disediakan oleh kerajaan saudi, i.e. yg menyenaraikan ibadah haji menurut sunnah Rasullullah SAW. tambahan plak aku ditempatkan sebilik dengan seorang kawan yg lebih alim bab agama berbanding aku. so dlm tempoh beberapa hari tu lah aku menambahkan ilmu dan cuba dalami ibadah haji...
so, masa ni lah br aku betul2 faham kerja haji tersebut.. apa yg sunnah buat... dan apa option yg ada... masa ni lah kita blh compare dengan pengalaman org lepas, mana boleh ikut, mana yg boleh sekadar ambik tahu saja. Berkongsi pengalaman mmg elok, tp sebelum kita ikut kita perlu tahu apa yg sepatutnya kita buat. apa sebenarnya ibadah atau matlamat satu perbuatan, kerana sesungguhnya ibadah haji yg patut kita ikut adalah seperti sunnah nabi, bukannya pengalaman org-org terdahulu. sbb kalau silap paham, dan buat kesimpulan/rule baru, mungkin jadi bidaah plak... bahaya tu... oops... aku bukannya nak kata aku turut sunnah 100% tapi aku berusaha ke arah itu, selagi terdaya dan sepemahaman aku dan kawan2.

beruntungnya pergi haji dr Doha ni (berbanding dr Malaysia), kami pergi bagaikan independent, kami tentukan sendiri turutan rukun yg kami lakukan, hamlah (agen haji) cuma sediakan penginapan dan pengangkutan yg utama. oleh itu, kami berpeluang menurut sunnah e.g. melontar di Aqabah right after subuh... bertawaf ifadah pada 10 zulhijjah etc etc.. bila diteliti kerja haji pada 10 zulhijjah merupakan peak day in terms of kerja haji i.e. banyak kerja perlu dilakukan on that day dan mmg betul2 menguji keupayaan fizikal seseorang. patutlah ibadah haji ni org kata lebih berbentuk fizikal. (nanti aku detailkan apa yg aku buat pada 10 zulhijjah dlm entry akan datang).

dan disebabkan byk benda nak kena buat, seolah-olah jadi pertandingan plak, sapa dpt buat paling laju dan bagai berlumba dapat siapkan cepat... sapa dpt cari leeway/options supaya berpeluang utk mempermudahkan kerja... sapa dpt delay benda yg blh delay supaya dpt lari dari kesesakan... ada yg cuba buat seringkas mungkin, janji dpt selesai...
ada masa nya aku ada terasa mcm amazing race, when we have to report kat satu check point by certain time... sampai aku confuse sekejap, setahu aku ada lebih 2 juta org buat ibadah ni, bukan semua nya cergas, adakah akan jadi ramai org akan disqualified sbbkan tak sampai check point at the stipulated time... astaghfirullah... alhamdulillah... semua ni dapat di clearkan dengan ilmu, alhamdulillah, aku ada rakan2 yg membantu... so kitaorg dpt confirm kan apa yg sunnah, apa yg rukun dan apa yang wajib... so yg kusut dpt settle... alhamdulillah...

sesungguhnya buat ibadah haji ni perlu ilmu... kelengkapan ilmu tu penting... supaya kita tahu apa yg patut kita buat... so tak lah jadi ibadah tu sekadar ikut orang.. taklid buta... bertanya jika tidak tahu dan berdoa utk dipermudahkan memahami ibadah ni, insyaAllah...

*this entry bukan berniat menunjuk2... sekadar berkongsi cerita*

Friday, December 04, 2009

Haj: Day 1 (and 2)...the journey to Makkah

we were told that the whole journey to Makkah from Doha would take approximately 30 hours... few days before the travelling day aku sibuk fikir... what would i do to spend the 30 hours... Ipod tak de... membaca aku akan sakit kepala... tido? takkan sampai 30 jam, aku pun tak beli neck pillow... bersembang?tak elok plak, sbb nak g haji... berzikir and bertahmid? hmm... for 30 hours, kalau aku mampu buat bagus sgt lah tu... (aku hunt for neck pillow kat doha ni, paling murah aku jumpa QR120!!! giler... so aku end up bawak bantal airline je.. :-) )

so... since jadual yg dipercepatkan (6pm 16 Nov) kitaorg diarahkan berada di lokasi bas bertolak, masjid dekat the mall waktu maghrib (4.50pm) sbb seelok2 nya jam 5 dah bersiap dan bas selalunya bertolak on time... but we've (we being me and kimie) decided utk solat kat umah che le je, since ramai plak org nak menghantar (alhamdulillah), so lama lah nak bersiap. so kitaorg sampai lewat skit dlm 5.15pm dan yes, i was nervous giler masa tu... sampai tak reti nak bersembang ngan org2 yg dtg...

16 November 09:
1800 - semua org dah berkumpul... tapi bas tak muncul... ada upacara pemberian beg hamlah (agen haji) dan packed food. majlis sembang2 bermula sambil tunggu bas...
2015 - baru lah bas muncul... thanks kengkawan sbb tunggu sama2...
2030 - bas mula bergerak... doa dibaca... nervous dah hilang :-)
2130 - sampai di border Qatar - Saudi (Qatar side). apparently we have to wait for other busses from the same hamlah, ada 7 semuanya termasuk bas kitaorg. reason, imigresen nak proses semua serentak..
2300 - br gerak ke border...

17 November 09
0000 - sampai border saudi... multiple benda kena siapkan... kena register where we have to taruh cap jari dan kena ambik gambar... then cop passport... and lastly kena cek beg, where anjing digunakan naik atas bas dan cek our bags... hmm...
0430 - we consider it was very fast and smooth, kitaorg dpt bergerak meninggalkan imigresen cepat berbanding bas2 lain...
0500 - berhenti for subuh... approximately 1km from the border... and we were ready to go after the 30 minutes break. semua dah naik bas... aku pun dah ngantuk2 n tido2... tp aku perasan bas tak pun bertolak lagi... found out that the bus driver mengantuk and decided utk tido kat tepi tayar bas... sian dia... :-) so we waited for him patiently sampai dia segar...
0700 - baru mula menuju destinasi... and most of us tido je...
0900 - setelah 2 jam on the road... tetiba bas berhenti... rosak plak... kena repair belt dan ada hose bocor plak... nasib baik driver tu blh baiki plus ada org local yg membantu...
1100 - off we go... another approximately 1100km to go..
1300 - break for lunch and solat zuhur n asar. a very quick one. makan nasi ngan ayam. toilet was good
1400 - kembali on the road...
1730 - smooth on the road... and again stop for toilet break... dinner... maghrib n isya... toilet ok food pun ok.. but masih control makan, sbb tak nak sakit perut :-)
1830 - back on the road... tido... tido... tido...
2045 - bas berhenti semula... driver request utk berehat and tido... dia dah bawak bas pun dah tak betul (according to sapa yg jaga lah)... takpe lah dia tido, better than accident... and we enjoyed our tea break...
2320 - back on the road approximately a couple of hundred km before taif

18 November 09
0200 - stop kat Qanr Manazil for Miqat... mandi sunat and berihram...
0315 - all back on the bus, and start bertalbiah... for approximately 30 minutes, bas still tak jalan2 gak... rupanya we have to wait for this one guy yg bawak kereta pick up yg nak g our apartment kat Mekah but do not know the way to get there... yg kelakar nya the pick up guy tetiba hilang n tak nampak mana... until dah masuk subuh, so we've decided to solat subuh terus...
0600 - back on the move to Makkah...
0815 - reached our apartment kat Ghassala area, Makkah...
0900 - out from apartment for Umrah... and complete all before zuhur...so there you go.. in total.. approximately 36 hours!!! of travelling (kalau ikut date, 3 hari tu!!!) a lot of waiting time... a lot of time spent kat border... but what most important, we arrived safe and sound... alhamdulillah... and semua org bersabar je the whole journey... tak de sapa merungut... (the whole detail above adalah sekadar berkongsi pengalaman... no complaints or whatsoever)

so what i did the whole time kat atas bas tu? tido... aku rasa ada cuma sejam or max 2 jam aku berjaga dalam bas tu... the rest, gerak je bas... aku tido... tak sangka aku blh tido that long :-) btw, no pic taken during the journey sbb camera digital yg aku bawak tu dah abis bateri, tak check before travelling... hehehe...

Thursday, December 03, 2009

Haj : Am back...

Am back from Haj... sampai doha jam 4am hari khamis... earlier than expected sbb mak2 budak dah rindu anak depa, so kitaorg bertolak 6 hours earlier than schedule... since so i have 3 whole day utk berehat sebelum masuk office semula hari ahad ni.

Hajj.... alhamdulillah.. selesai... org tanya aku pengalaman aku best ke tak... aku tak tahu nak jawab mcm mana... tp for sure, aku rasa pengalaman aku tak de cerita pelik2 yg sesuai masuk mastika... :-) dan tak de juga suara2 berbisik kat telinga yg tetiba balik mcm insaf 180 degree... but alhamdulillah... berkat doa kengkawan jugak, haji aku dipermudahkan... jalan kerja dan ibadat terasa mudah dan selesa....

ok... that's for now... nanti aku cite more detail, part by part... my observation dan haji aku... insyaAllah... and aku share experience aku bukan utk ria' tp sekadar share cerita... aku jugak maybe akan libatkan sedikit citer pasal bab agama which aku bukan lah org yg berilmu, jadi kalau ada sesapa yg rasa perbahasan aku bab agama nanti tu salah, harap sangat diperbetulkan... sama2 kita belajar.

Sunday, November 15, 2009

Haj: perjalanan diawalkan....

Aku balik je tgk game bola Brazil vs England aku dapat tahu, perjalanan haji diawalkan... asalnya 17hb jam 9pm, mlm semalam dpt berita 17hb jam 4pm... dan mlm td diberitahu 16hb jam 6pm... at first aku tak perasan tarikh... then br aku realise, it's tomorrow!!! yup... esok aku akan berangkat g haji...

tetiba aku rasa NERVOUS!!!... Ya Allah permudahkan lah perjalanan haji ku... permudahkan lah ibadat ku...

uiks.. beg tak kemas lagi... baju pun still kat laundry... alas tengkuk utk dok dalam bas tak de lagi... ilmu??? hmmm... masih ditakuk lama... guano ni???

again... kengkawan... minta maaf atas salah silap... halalkan makan minum... doakan perjalanan pergi dan balik aku selamat... insyaAllah...

Friday, November 13, 2009

Haj... the last 4 days...

mcm risau je plak nak g haji ni... dah tinggal 4 hari je lagi... setiap kali aku jumpa org, bila nak berpisah selalunya depa akan salam n mendoakan dpt haji mabrur. Terima Kasih kengkawan... walaupun aku pun tak sure, apa maksud mabrur sebenar2nya... sekarang ni aku rasa macam nak masuk exam besar yg aku rasa aku dah agak2 prepare tp tak tahu mcm mana finale question nya...

sekarang ni pun dah ada gak majlis2 utk mendoakan kesejahteraan pergi dan pulang... again, doakan haji mabrur. Alhamdulillah. harap2, korang pun dapat berpeluang g ke sana suatu hari nanti (bg yg belum pergi lah).

tp kenkadang aku fikir ibadah haji tu mcm tak lah susah sangat, confirm rukun nya... buat yg wajib nya... tinggal yg dilarang... insyaAllah lah... tp aku rasa yg lebih susah bila balik nanti. mampukah aku jadi org yg lebih baik dr sekarang (sebenarnya senang je... sbb aku mcm sial sekarang ni :-) ) tp blh tak aku jadi hamba Allah yg sesungguhnya memenuhi tuntutan Nya... hmm... bg aku tu lagi susah... mungkin blh utk sekejap... tp mampukah aku consistent lepas tu? InsyaAllah...

Monday, November 09, 2009

Ari tu plak...

Ni citer weekend sudah... tak sebusy weekend sebelumnya...

hari khamis malam dah start aktiviti... ada ceramah pasal haji... not really ceramah, tp lebih pada soal jawab dan discussion... kengkawan yg dah g haji tahun2 sebelum ni cite pengalaman depa...

hari jumaat plak ada games... Malaysia vs Indonesia... bertempat kat al khor.. aku main volleyball. games lain ada badminton n bola... apparently team aku kalah, tp bola n badminton menang... ala.. bg muka skit lah kat tuan rumah/organiser... hehehe (anyway, aku tak sangka aku masih boleh melompat.. walaupun dah gemuk ya amat!!!)
hari sabtu, aku organise makan2.. i.e. doa selamat utk aku dan 3 lagi kawan yg bakal g haji tahun ni. thanks to che le n ija yg sudi bg rumah mereka buat event... mmg ramai plak dtg.. nasib baik makanan cukup... aku masak simple je, tuan rumah buat kurma daging n masak nasi... aku cuma buat udang masak lemak tempoyak, pajeri nenas dan pecal... ada sorang member lagi buat bihun soto... dan ada akak sorang jamu pulut kuning... plus dessert yg bermacam2... :-) siap ada bunga telur lagi.. hahaahaha

lagi 7 hari aku nak berangkat g haji... bersedia ke? hmmm....

Wednesday, November 04, 2009

Ari tu...

Weekend agak busy... byk aktiviti... and kat Doha pun byk event... i.e. ada WTA tennis tournament (yg serena williams menang dan tahun ni aku tak g pun) dan Doha Tribeca Film Festival (DTFF).

Bagi aku weekend sudah start awal, hari rabu tu aku rasa dah weekend dah... it was my birthday rabu sudah 28.10 :-) tp aku tak lah celebrate apa2 pun, sbb aku tak tahu apa punca nak celebrate, bukannya ada apa2 significant nya hari tersebut dlm tahun 2009, tp it was really significant lah berpuluh tahun sudah bila aku lahir. but still kalau ada org nak celebrate birthday aku, aku terima je.. :-)
hari khamis lepas keje dah mula start aktiviti, seperti tahun2 lepas, antara summer ngan winter it is a good time utk buat aktiviti mengetam/crabbing (menangkap ketam). aku rasa berbondong2 org malaysia dok doha ni g ke al khor/simaisma g tangkap ketam. including my circle of frens... sampai kat simaisma pun dah ramai org, siapa geng2 org india dtg dgn bas lagi.. kat tengah2 laut masa cari ketam rasa mcm jalan kat mall, bising... semua bersembang and asyik lah berselisih... end up ketam pun tarak.. ada lah tapi sikit sangat... most of org malaysia yg turun ke laut dpt sikit last week.. ketam dah tahu dah kot, weekend kena dok umah, kalau tak mati kena tombak... :-)
tp it is not all about mengetam... selalunya kitaorg dah prepare bbq... so bab membakar tu lah best.. makan makan makan.. punya banyak ayam and kambing... sampai tak abis lah mentekedarah... btw, depa buat my birthday celebration ari tu, ada lah cake... and still dapat hadiah hehehe... terharu, thanks kak ruby & naguib, dilla n shah, abe & diba... :-) by around 11-12 kitaorg pun berangkat pulang ke doha... (oops, later2 dpt gak hadiah dr zaireen and che le n ija :-) thanks!!!)
Jumaat pagi takde apa2 aktivity.. since semlm dah tido lewat... tido je lah.. and kemas umah (that's the intention :-) ) tgh hari tu aku plan nak g tgk movie from DTFF (the festival film). cadangnya nak tgk movie Michael Moore - Capitalism : Love Story. tiket plak dah habis, n kena beratur kalau2 ada seat kosong... so we decided to purchase tickets for hari sabtu lah sbb takut abis mcm ari ni... but mmg sia2... tiket hari sabtu pun abis i mean for those show yg kitaorg blh tgk, apa punya bengong... aku cakap bengong sbb depa ada jual blue card so that kita boleh beli tiket screening... tp kalau semua cite nak tgk dah sold out, mcm membazir je beli blue card tu... so sbb kan geram, aku beli lah tiket tgk midnite malam tu... sin nombre.

Hari jumaat ada gak bowling tournament anjuran MAQ... tahun lepas aku complain.. and tahun ni aku tolong che le organise... aku rasa apa yg aku complain tahun lepas aku dah improve tahun ni... i.e. semua main serentak... takde lah masa sesetengah org tgh main ada yg dah balik dah... dan yg paling utama, aku dah minta the committee utk buat announcement dalam bahasa melayu hik hik hik... ini pun berjaya.. baru lah Malaysia... the game was ok... aku cuma dpt no 3 je... :-) actually ni lah first time aku nak menang game boling, pada balingan 10 utk game terakhir tu, aku blh menang if aku strike all the 3 throws tu... tp sbb terkejut/gugup... hampeh... spare pun tidak... jawabnya no 2 pun terlepas.. hehehe... takde rezeki... hasil duit menang tu pun dah abis... belanja kengkawan yg celebrate my birthday the night before... hehehehe...

so pas boling dlm 10.30pm tu siap2 terus g tgk Sin Nombre... a story about usaha org2 hondurans nak cross mexico menuju ke US... a story about kesusahan hidup di samping gangsterisme... the story about hope, loyalty, power, family, friendship, love and hope... all in one.. its a good movie, i kinda love it sbb cite dia about something yg aku tak pernah nampak before... life about other part of the world, which buat aku rasa nak g travel ke sana plak... and walaupun penat, aku tak pun tido.. so kira ok lah tu.. (aku akan tido kalau cite macam james bond and die hard.. but not life story :-) ) but what surprise me, ada gak sex scene... yg tak ditapis... hebat gak Qatar ni... and org semua faham... its normal, tak lah plak sampai nak kena ban kat surat khabar plak lepas tu... not that i know of lah... kat malaysia je kecoh, konon buka baju masa concert pun kecoh.. kalau nak kecoh, tak payah buat concert langsung, concert terkinja2 tu pun bukan budaya kita :-) anyway, jam 2am br sampai umah.

hari sabtu, ada training volleyball sempena friendly game antara malaysian ngan indonesian yg dok kat alkhor... jam 7am aku dah gerak ke al khor... game was good, we can have a stable first team lah... dengan latihan pun sekali, and like me after 3 tahun tak main volleyball... abis lah sakut semua sendi lepas training tu.. hahaha... (mmg pun, hari ahad... macam tak leh nak bend dah lutut... hik hik hik) al khor ni is another pekan 50km north of Doha... pekan utk org2 keje minyak je. kalau aku dok kat sini, dgn kemudahan main vb ni, sure lah aku tak gemuk mcm sekarang... hahaha
trained sampai jam 12... then balik n rehat... jam 5pm g plak celebrate birthday myra... anak aizal ngan yeen.. dia br 2 tahun... :-) again makan makan makan... thats the end of my last weekend... full of activities... :-) start with a birthday, end with another birthday.. :-) weekend ni pun mcm penuh gak rasanya :-) ada game lawan indon, ada ceramah haji and doa selamat...

Monday, November 02, 2009

Haj: 14 more days...

Lagi 14 hari saja lagi sebelum aku berangkat pergi menunaikan Haji, insyaAllah... frankly, persiapan aku pergi ni, langsung jauh dr perfect, tp aku buat sebaik mungkin insyaAllah... menurut buku panduan haji keluaran tabung haji, aku kena buat perkara2 berikut sebagai persediaan:

1. niat dengan penuh ikhlas hendak ke tanah suci semata-mata utk mengabdikan diri kepada Allah swt.

2. Mempelajari cara-cara pelaksanaan ibadah haji yg sempurna.

3. Membanyakkan taubat sebelum ke Tanah Suci

4. Membersihkan harta daripada perkara yg syubhah dan haram

5. Meninggalkan perkara-perkara maksat dan melalaikan

6. Mmbanykkan istighfar dan memohon keredhaan Allah swt

7. Memohon maaf dan keredhaan semua orang termasuk ibu bapa, suami dan sanak saudara

8. Berpesan kepada anak-anak dan kaum keluarga agar sentiasa bertakwa kepada Allah swt.

9. Menyelesaikan segala hak Allah swt dan hak manusia yg masih tertanggung pada dirinya

10. Memilih kawan yang soleh dan amanah sebagai teman

11. Menunaikan solat sunat mesafir sebelum berangkat ke Tanah Suci

Hmmm.... terasa sangat mcm nak pergi masuk big exam.. tak sabar nak menyempurnakan haji ni...

Sunday, November 01, 2009

Haj... tentative itinerary...

Ni jadual haji aku... simple and sekejap je... yg ni dipost oleh organiser... (plus some notes for me to check with the organiser during the discussion this thursday, tp kalau sesapa yg baca blog ni n blh jawab kan... please...)

17/11 :
- Initial date bertolak dari Doha ke Mekah.
- As per last year, actual date yang akan ditetapkan oleh Qatar Hajj committee, hanya akan diketahui seminggu sebelum bertolak.

18/11 – 19/11 :
- Tiba lewat malam atau awal pagi di Miqat, Taif untuk Niat Umrah & berihram

19/11 :
- Lakukan seberapa segera Ibadah Umrah Haji sejurus lepas tiba di tempat penginapan.

20 – 25/11 :
- Aktiviti bebas, Insyaallah kita akan buat pengisian/usrah selepas solat isyak di tempat penginapan.

25/11 :
- Selepas solat Subuh di Masjid berdekatan bertolak ke Mina menaiki bus.
- Berihram dari bilik hotel/apt. Bermulanya pantang larang Ihram. (kat mana nak Miqat - for me to check)

26/11 :
- Selepas solat Subuh bertolak ke Arafah.
- Dengar Khutbah Arafah sejurus solat Jamak Zohor & Asar
- Sejurus khutbah, boleh cari tanah lapang & tinggi untuk berdoa & bermunajat kepada Allah.
- Selepas Maghrib menuju Mudzdalifah.
- Solat Jamak Maghrib & Isyak di Mudzdalifah. (kutip batu?)

27/11:
- Selepas separuh malam, melontar Jamrat Aqabah (bagi couple/uzur) (for single like me, lepas subuh baru g melontar, go with a stronger crowd i guess... )
- Terbatalnya 10 pantang larang Ihram kecuali 3 pantang larang iaitu berkahwin, menjadi wali/saksi dan bersetubuh. (tak perlu tahlul awal ke? kat sini ke bercukur or lepas saei? to check)
- kemudian terus ke Masjidil Haram utk tawaf ifadah, Saie & tahallul. (tak sempat nak solat sunat hari raya haji di Masjidil Haram)
- Dari Maghrib hingga sekurang-kurangnya separuh malam bermabit di khemah, Mina.

28/11:
- Selepas zohor hingga sebelum Maghrib, pergi melontar Jamrat Ula, Wusta & Aqabah
- Dari Maghrib hingga sekurang-kurangnya separuh malam bermabit di khemah, Mina.

29/11 :
- Selepas zohor hingga sebelum Maghrib, pergi melontar Jamrat Ula, Wusta & Aqabah
- Dari Maghrib hingga sekurang-kurangnya separuh malam bermabit di khemah, Mina.

30/11 :
- Jemaah dari Qatar akan melakukan “Nafar Awal”. Oleh itu kena pastikan tidak masuk dalam zon Mina sejurus/selepas Maghrib pada hari ini. (kena check more on Nafar Awal)
- Bermalam di apartment/penginapan.
- Berkemas untuk bertolak esoknya selepas subuh.

1/12 :
- Solat subuh di Masjidil Haram, boleh buat tawaf Wida’ 6 pusingan sebelum solat Subuh habiskan 1 pusingan lagi selepas solat.
- Kita akan berangkat ke Madinah Munawarrah dalam jam 7.15am dari apartment.

3/12 :
- Selepas Solat Subuh di Masjid Nabawi, boleh ucap salam Wada’ pada Makam Nabi dan berangkat pulang ke Doha, Qatar

Wednesday, October 28, 2009

irony...

1. aku dapat cikgu baru mengajar french, cikgu lama dpt keje tetap somewhere else... tp yg tak best nya, cikgu ni tak tahu cakap english.... dia ni tunisian... so dia tak paham apa kita cakap in english... even accountant pun dia blh tak paham... but at the end of the class dia cakap plak in arabic, which 4 dr 6 org dlm kelas tu paham.. so jadi plak lah soal jawab in arabic, awal2 aku paham gak arabic depa, bila dah mula pekat... hampeh aku tak paham... so adakah kelas french aku juga merupakan kelas utk aku improve arabic.... 2 dalam 1 ni... hahahaah

2. che le ajak aku teman dia masuk tournament 9 pin tap... utk qualify, peserta kena buat few trials within the allocated period.. so sapa byk buat trial sampai dpt point utk 6 frame terbaik dpt masuk peringkat seterus nya. aku tahu aku mmg main boling sekadar suka2... malas lah nak masuk2 game ni.. tp sbb che le dah pujuk aku agree je lah... saja lah try n teman dia... tp, yg heran nya, bila aku bagus, point dia akan merosot... kalau aku spare tak kena.. or dpt split br dia dpt strike... for the whole 6 frames jadi gitu... tp setelah 2 frame kitaorg detect gayanya mcm tu, aku terpaksa lah flop sana sini... so che le dpt good games... mmg betul dia dapat good result... tp tu lah... aku tak leh la nak masuk tournament (alasan!!!)

Saturday, October 24, 2009

Ujian...

Kalau kita pernah baca majalah Mastika... selalu kita baca tentang ujian Allah di tanah haram.... kenkadang rasa gerun plak bila nak g haji ni...

tp... pada aku... ujian dah sedia ada even sebelum g haji... aku dpt rasakan ujian on tahap kesabaran mmg memuncak masa ni...mcm dengan semua org aku tak puas hati... ada je yg buat aku marah... (before this aku rasa tahap patience aku mmg tahap tinggi... sbb kalau tak tinggi tak mampu dok hidup ngan org arab). frankly, for those who know me... aku ni mmg kaki complain, tp sekadar sebut kat mulut je... tp still bersabar... tp lately, rasa marah tu mcm terlebih... macam sampai nak maki2 org...

Alhamdulillah aku dpt tersedar lagi... tp tu lah... ujian Allah dah bermula...

* p/s -
For all readers yg aku kenal directly... and those for yg aku belum kenal lagi... aku mohon maaf atas segala kesalahan yg aku dah buat sendiri... kesalahan pada Allah blh lagi minta ampun, Dia yang maha pengampun dan pemurah. tp dosa sesama manusia ni aku kena minta maaf direct dengan korang semua... Maafkan aku... dan bg ada yg aku berhutang... tolong bg tahu ye...

Thursday, October 22, 2009

Haji...

Alhamdulillah... aku mendapat jemputan Allah untuk mengerjakan haji pada tahun ni... mmg rezeki kurniaan Allah... now i really percaya berkenaan rezeki utk pergi haji ni. Duit dan tenaga bukan jadi pengukur... tetapi lebih kepada rezeki dr Allah dan rahmat Dia je kita berpeluang g haji... ada lebih kurang 40+ org M'sia kat sini yg berhajat n mendaftar g haji, setakat ni cuma 15 org lebih kurang yg dpt pergi.

serba sedikit berkenaan proses application haji kat sini. seminggu ramadhan hari tu dia declare kat surat khabar permohonan nak g haji telah dibuka dan permohonan dibuat melalui website haji. bagi rakyat malaysia kat sini, kita dah kumpul siap2 salinan passport dan gambar dan serahkan pada hamlah (travel agent) utk urusan haji. walaupun sebenarnya individu yg nak pergi kena register sendiri, tp bg kami, hamlah sini volunteer nak register kan. Senang lah... tak ragu2 sangat dgn proses ni.

kemudian tunggu lah jawapan. Alhamdulillah, selasa sudah aku dpt sms kata permohonan aku diterima. dan aku diminta berhubung dengan hamlah utk langkah seterusnya dlm tempoh 3 hari selepas terima sms tu. Next, kita semua kena bg passport original, surat kebenaran dr company, dapatkan suntikan influenza dan meninggitis dan bayaran penuh. Setelah semua ini diserahkan, baru confirm dpt g haji. dalam tempoh 4 hari selepas itu (in total 7 hari lah dr confirmation date), kalau ada yg tak abis selesaikan benda ni, permohonan dia terus dibatalkan dan akan bg kuota pada org lain.

Menurut surat khabar, 1200 jemaah haji dr Qatar akan menaiki bas untuk menunaikan haji. dan aku insyaAllah salah sorang dr 1200 jemaah tersebut. katanya naik bas mungkin sampai 30 jam... nanti aku detail out in the post-haji entry. tahun ni ada diskriminasi skit, dulu dia pengumuman hanya qatari sahaja dibenarkan pergi ke makkah menaiki kapal terbang, bangsa2 lain naik lah bas. I dont mind actually sbb memang plan asal nak g haji pun naik bas, so no hal lah. tp diskriminasi betul.... perhaps, they have their reasoning.

Anyway, doakan aku semoga terus menyiapkan persediaan g haji. Frankly, aku tak de siap apa2 sangat lagi... tak de kursus haji mcm kat malaysia kat sini... tak ramai ustaz yg blh mengajar pun... insyaAllah aku cuba buat yg terbaik...

Again... Alhamdulillah... aku dpt rezeki ini.....

Monday, October 19, 2009

Muhasabah sekejap...

1. awal bulan september sudah menggenapkan 3 tahun blog ni wujud...

2. 19 september pulak... genap 3 tahun aku ada kat doha ni...

apa aku dah dapat setelah 3 tahun kat sini... ntah.. hahahaha

alhamdulillah... dapat skit aku tengok dunia luar...

alhamdulillah... dapat skit aku belajar budaya dan cara keje orang asing...

plan... disebabkan aku penat dah belajar bahasa arab, aku dah start belajar french... baru je ambik 3 class...

bukan aku tak nak memahamkan dan mefasihkan diri dalam bahasa arab... tp otak ni dah dungu nak belajar... bila aku g masuk kelas, aku rasa aku dah faham... sbb most of the class akan ajar fuskhah... tp bila aku nak aplikasi, kat jalanan depa pakai arab gulf, lain macam bunyi nya...huruf jim jadi ya... huruf Qaf jadi ga.. belum lagi depa campur ngan arab egyptian yg jim jadi ga... or arab syams... lain pulak bunyi nya... dan to make things worst.. u can get away dengan berbahasa inggeris sbb mostly org yg jaga kedai dan merata2 tempat... india n pinoy...

plan... tp aku plan jugak nak cari personal tutor utk belajar arab ni, belajar one-to-one.. ok skit

alhamdulillah... keje ok kot... although kena ditukarkan posisi... ada kemungkinan kurang travel dah, kena dok balik office, insyaAllah kalau perancangan management menjadi dan aku perform plak keje... tahun depan aku bz mengadap computer lah (bukan blogging or chatting ye... fb pun bukan) bekerja...

alhamdulillah... walaupun dah 3 tahun keje tp tak de increament or bonus (although naik grade) dan bila aku selidik gaji aku tak lah besar mana berbanding org2 lain kat sini... hmm... aku bersyukur ngan apa yg ada.

alhamdulillah... aku dah daftar gym... aku gained 5kg masa cuti raya hari tu... aimed to loose 15 kg in 180 days i.e. 1kg in 12 days or 83 gram per day.. mampukah... aku nak turun sama macam my weight sebelum start keje.... that was 9 years ago!!! boleh tak?

tp kan... setiap kali kita muhasabah.. bersyukur dan merancang... aku lah especially.... jarang betul aku merancang dlm bentuk kerohanian... mcm aku akan mati esok hari... asyik lah merancang macam nak hidup 100 tahun lag... dunia je fikir... and syukur ngan nikmat dunia je... astaghfirullah... pas ni kena set plan yg lebih spiritual...

Saturday, October 17, 2009

Raya - Extended Issue...

(jap jap jap... nak kena cuci2 n sapu2 sawang kat blog ni... dah sebulan lebih tak betul2 update...)
aku nak cite pasal raya... although cite dah lama tapi sempena dah nak abis bulan syawal ni... dan aku pun dah alhamdulillah berjaya menghabiskan puasa enam semalam... so kiranya br lah betul2 raya...
Pre Raya...
aku balik ke ipoh 2 hari sebelum hari raya. seperti tahun lepas, tahun ni mak aku nak jugak buat lemang... dia cuma taruh pulut je dalam buluh... dan aku lah yg buat keje membakar... and seperti tahun lepas jugak, kitaorg joint venture ngan jiran sebelah... dia bakar lemang dia, aku bakar lemang family aku... cumanya guna satu tempat penghadang lemang n dia supply kayu api... yg elok nya buat lemang sendiri ni, kita blh make sure bab rasa, dan tahap masak lemang tu.. so tak lah hangus or tak masak langsung...
tahun ni, kitaorg semua beraya kat ipoh. plus ada sepupu aku pun nak beraya sama... so for my mom, byk la assistant dia kat dapur... n sehari sebelum raya dia pun start lah masak rendang dendeng, rendang ayam dan rendang kerang. rendang kerang ni tak pernah pun buat sebelum ni, tahun ni dia nak buat plak...
by asar semua siap, dan kitaorg menuju ke bidor. tahun ni, kitaorg sambut raya kat bidor, malam tu dah kumpul ramai2... buka puasa terakhir tahun ni kat bidor. dulu masa arwah opah aku ada, mmg tiap2 tahun raya kat situ. since arwah opah meninggal rasanya dah 56 tahun sudah, dah jarang beraya sana... ada lah sekali 2 pagi raya kumpul sana, tp sekejap je lah... mlm raya kali ni, 4 (drp 6) family adik beradik mak aku ada sama...
Raya day (s)....
The first raya as per last year (hmmm... tiap2 raya aku routine je), visit semua adik beradik my dad... so kitaorg g ke batu gajah dan taiping... kat taiping ada 2 rumah... bak kata mak aku... kita tak tahu sepanjang mana usia depa ni... semua nya kata my dad dah masa kecederaan... all dah above 70s... dah lah keje kat luar, raya lah masa nak visit sanak saudara... plus masa ni lah anak2 depa balik, so blh kenal sedara mara... tak lah nanti bertembung kat mana2 tetiba accident boleh bergaduh sakan... so kita kenal lah sedara...
anyway, nak start semula pasal first day raya. tahun ni kitaorg tangkap gambar dulu sebelum keluar berziarah.. pakai baju color last year je... malas membazir tempah baju baru, for men especially, baju melayu penuh ni pakai hari raya je.... rugi tempah byk2.... and for our family, berziarah ke kubur mmg tak pernah dibuat pada hari raya. but i can see the trend is coming. umah aku kat ipoh ni, tak sampai 400 meter dengan tanah wakaf, traffic teruk pagi raya tu, siap org bawak bunga lagi.... for my mom, hari raya is hari bergembira, buat pe nak visit kubur. and kalau nak berdoa pun, from home boleh.. niat saja nak sedekah... and kalau nak visit, hari lain pun boleh, kenapa perlu hari raya... anyway, sesapa yg pergi tu... must have their reasons...first destination batu gajah... ni umah abg my dad. tak ramai umah dia ni, cuma ada 2 anak dia je... dtg beraya sekadar berziarah n kenal sedara.. dah besar2 anak2 sepupu aku... siap ada dah nak kawin, in fact kawin hari ni... hahaha.... singgah dalam sejam dua pastu terus ke umah my dad's sis n bro kat taiping... yg ni lagi meriah... ramai cucu depa (anak my cousins) kat umah ni... n semua nya baru naik... riuh lah rumah...
so that's my raya... by then... jam 8-9pm tu dah balik umah... and kemas umah, sebab selalunya on the second day of raya, semua sepupu2 n sedara mara yg aku visit on first day akan buat lawatan balas.. yup indeed depa datang...
yup, raya kedua dan ketiga mmg duduk umah je... semua umah kitaorg visit tu, anak2 depa plak datang... busy di dapur. tahun ni my mom masak laksa dan mee sup apart from menu raya yg biasa. tp tu bg yg datang pagi dan tengah hari. kalau sesapa dtg malam, akan di jamu ngan nasi dan lauk mcm makan malam biasa. ye lah... masa 1-3 hari raya, selalu makan macam2... kita ni org melayu, nak gak makan nasi... and mmg bila jamu nasi n lauk ni, lagi cepat abis and lebih kenyang... hehehe.... aku tolong kemas2 je... bila balik malaysia aku tak masak.. :-)
my dad with his elder brothers... sorang lagi kakak dia tak de dlm gambar, sbb datang siang (gambar kat luar umah kat atas).

that's about it... that's my raya in Malaysia... visit family ngan relatives je... umah kengkawan pun aku tak berapa pergi. hahaha... the rest of the week aku kat ipoh, aku dok kat umah membesar kan perut!!! hahaahaha... makan makan makan... memang seminggu penuh aku kat ipoh... the last week tu aku balik kl... dok melepak kat kl je...

Post Raya (kat doha plak...)
the last time aku buat makan2 kat umah aku rasanya bulan puasa tahun sudah masa family abg aku visit doha.. that was the last... kengkawan sini dah kecoh2 dah... so dengan terpaksa rela aku pun buat makan2 raya kat umah aku.. the finale, sbb pas ni aku takkan buat makan2 kat sini dah... last weekend aku buat majlis ni.. dan menjemput dlm 40 adults and anak2 depa lah...
aku masak asam laksa/laksa penang dan rendang dendeng n ayam makan dengan ketupat palas dan nasi impit. rendang tok aku dah siap bawak dr ipoh and sbb aku takut tak cukup aku tempat nasi tomato... ooh mmg macam banyak je dlm menu... aku bukan nya masak sendiri.. thanks to my 3 good fren dlm gambar bawah ni yg rajin bertungkus lumus kat dapur tolong menghidang (ye, depa hidang potong n tambah lauk2 je... and buat air... masak depa tak buat...) best ada depa kat dapur, penuh dgn drama... bergambar pun nak drama ni...alhamdulillah depa kata sedap2 makanan yg terhidang... aku pun tak sure depa tu sekadar manis mulut or mmg sedap. janji laksa and rendang dendeng tu habis... hehehe... yg berbaki cuma nasi tomato ngan dalca yg aku sedekahkan kat guard/cleaner kat apartment aku... senang cite :-)
and hari semalam genap puasa enam aku... and lagi 3-4 hari abis lah syawal.... so this is my raya this year... insyaAllah bertemu sekali lagi Ramadhan dan Syawal tahun depan. InsyaAllah...