Tuesday, April 21, 2009

48 : NBO - People and the Culture...

Setelah tgk binatang-binatang on the first day... hari ni kita tgk benda lain plak... especially orang2 sini dan budaya depa...

Pepagi tu, kalau ada kat sini hari ahad lah, g lah ke masaai market... kiranya macam pasar tani.. eh tak... pasar tani jual bahan makanan je... ni mcm pasar sitok kat sarawak, yg ada jual kraftangan... n better still kraftangan org masaai...

Sesuai utk beli buah tangan kat sini... harga... ok lah.. reasonable... tp mmg kena tawar giler2 punya... ye lah kita ni mzungu (although mzungu maksudnya mat saleh = org putih, aku ni yg tak cukup putih pun kira mzungu lah... foreigner) harga depa letak tak reasonable. good if you come early morning... harga pagi selalu nya murah, sbb depa nak start sales... good luck...tp kalau sapa tak tahan hassle tak perlu dtg... yg laki akan salam ngan korang, then ajak tgk barang2 dan merayu-rayu suruh beli.. and halang jalan. kalau cakap baik2 surely lah depa bg lepas... cuma the hassle tu kenkadang buat takut gak. then yg perempuan pun gitu jugak lah.. suruh tgk.. suruh pegang... tgk dan pegang free katanya... (tgk n pegang barang jualan ok!) then tanya which one do u like? then tanya berapa harga nak beli... depa letak lah berapa harga depa nak... minta lah berapa kurang nak.. start at 10% pun blh... samada depa kata tak blh atau depa reduce price... kalau depa reduce tu... ada harapan lah... :-) ala... kalau pandai tawar, blh punya survive...

but certain barang mmg tak blh go lower... like kain kikoi yg rupanya mcm pashmina... i got lucky, yg aku beli dpt harga yg even budak office pun kata murah... beli awal pagi :-)

ok.. talking abt shopping... takkan berhenti nya kan.. tambah2 kalau dah list org nak bg souvenir tu dah panjang :-)

then dah tgh hari skit... blh lah g tempat lain... aku ada 3 options :

1. Kenya National Museum... ok, aku taklah recommend sangat g muzium ni... tak menarik sgt... mcm our muzium negara je... cuma maybe lah depa ada jumpa tengkorak yg berjuta2 tahun... apart from that you'll see stuffed animals... loads of them... plus... the place is very stuffy... bangunan lama... bau berhabuk.... exhibition tak interactive... dah lah tu... kena charge USD10 sbb kita ni mzungu.

2. ok, if you skip the museum... then try wonder around the town. apparently the town mcm tutup on weekends... tp jalan2 sana sini ambil gambar ok jugak... anyway, bandar dia tak lah mundur... byk bangunan besar2... and kalau byk duit... lunch je lah kat hotel...



3. or... kalau rasa tak berminat kedua-dua tu... ada satu museum yg org kata bagus, tp aku tak pergi... its karen blixen museum. it's the house of Out-of-Africa author. sapa pernah tgk citer tu mesti suka tempat ni...

anyway, pergilah tempat2 ni sehingga jam 3pm then terus g ke Bomas of Kenya... kalau hari sabtu dan ahad pada jam 3.30pm-5.15pm kat bomas of kenya ni ada pertunjukan tarian. macam cultural village sarawak... macam tu lah bomas ni. Bomas kalau direct translation kampung... tp aku rasa bukan kampung... sbb dalam bomas ni ada kawasan tempat tinggal satu keluarga... sorang laki dgn beberapa isteri dan anak2... more on bomas later...

so... antara tarian yg blh ditonton....


hmmm... ni lagi rendah mamat ni buat...

jangan tanya aku tu tarian bangsa or kaum mana... aku tak tahu.. tp yg for sure tarian yg nombor dua yg libas libas rambut tu org masaai... i arrived at this place lambat 20 minit, so aku maybe miss 1 or 2 tarian...back to Bomas... kalau tgk susunan umah dia, dia ada label rumah suami, rumah isteri satu, rumah isteri dua (ada yg taruh rumah isteri 3) - tp ada gak bomas yg gabungkan semua isteri dlm satu umah hehehe-, rumah nenek, rumah anak laki yg dah kawin, rumah anak laki belum kawin etc... selalunya tu lah label dia... so kalau semua umah ahli keluarga, aku rasa bukan lah kampung... tp lebih kepada rumah keluarga...dan kalau tgk, ada yg taruh umah nenek kat pintu masuk bomas, sebagai simbol ketua keluarga, dgn umah isteri pertama yg paling besar kat tengah2 (ni bangsa kikuyu rasanya)... so dia mcm naik kan taraf perempuan... tp ada plak bomas yg letakkan pondok anak2 lelaki di kiri kanan pintu masuk bomas dan nenek kat belakang sekali, menunjukkan yg anak2 lelaki ni jaga keselamatan bomas. too bad... takde byk information dekat kawasan ni.. takde guide, aku tahu skit2 pun sbb driver aku citer... and tak de plak org2 berpakaian tradisional kat umah2 utk kita refer tradisi depa ngan rumah depa... so, sarawak cultural village wins 2 thumbs up on that part...

by now dah jam 6pm.. gi lah dinner mana2... and balik tido.. :-) end of day 2... if you are crazy enough... boleh je g try makan daging2 kat Carnivore... daging buaya, ostrich, antelope... semua ada... :-)

7 comments:

whitelighter said...

wahh best lah entry ni ko dah macam ian wright pulak.. hmm nanti kau boleh lah buat bomas macam diorg pulak

mummy lesha said...

woww ! your life is sooo interesting !! i like the safari trip !

selamat ke pegi kenya ? selalu kita dengar pegi africa nih ada perang saudara

Pu3 UMNO Tambun said...

ish, nasib baik tak ramai lelaki melayu islam g nairobi ni... kalau tak, deme plak wujudkan bomas kat malaysia ni! :P

superb entry bro! two thumbs up for u!

zal said...

whitelighterhahaha.. berangan mcm ian wright...

mummy leshaeh.. ni yg kat US tu ke?

setakat ni selamat lagi lah.. but safety is always an issue lah... kena put extra cautious on everything... semua org takleh dipercayai.

pu3 UMNO Perakhehehe.. apa salahnya ada bomas kat malaysia... so sesapa perempuan tak kawin.. blh merasa kawin.. hik hik hik...

anap_ilmi said...

mesia mmg best dari aspek2 gitu..tmpt2 len mmg gitu la biasanya, xmementingkan sgt aspek penjagaan, info pe sumer. kt jordan neh pun, sejarah2 islam pun xnak jaga.. bengang tul

fairul said...

zal..pasar satok ..bukan sitok..hehe ;P

kt carnivore tuh ke yg byk2 daging mcm ko citer tuh ? masuk la amek photo..

zal said...

anap_ilmiyup... this 3rd world country... mmg lah... malaysia pun have loads to improve :-)

fairula ah... pasar satok... aku ingat2 lupa nama pasar tu...

a ah... ada org ajak g canivore next week... hmmm... dunno nak g ke tak.. membazir je sbb tak halal kot.