Sunday, April 26, 2009

NBO : Daytrip - Tasik Naivasha

last weekend yg patutnya aku plan awal nak g mombasa... tak jadi.. sbb fikir2 semula.. mombasa could probably like penang or something like that.. another coastal town...

so last saturday aku g keluar dr nairobi.. org kata bila keluar je dr bandar ni u will see totally different world... indeed.. yes... in fact keluar sikit je dah nampak.. especially those slump areas.. umah2 org yg tak mampu.. mmg agak daif n uzur... and ramai plak tu duduk situ... video

anyway, thats not the place yg aku pergi... aku g satu small national park about 90km out of town... its call lake naivasha aku sebenarnya tak tahu apa ada kat sini... but i know they have loads of birds and other animals....

it took about an hour to get there.. lepas area2 slump n kawasan pendalaman tu... lalu satu kawasan namanya great raft valley... lembah yg sangat luas... sayup mata memandang... kata nya valley ni sampai ke syria/lebanon... boleh chek kat wikipedia kat sini...(great rift valley)
pada aku pemandangan ni sgt cantik... lepas tu jalan yg aku lalu turun ke valley tu dgn kiri kanan jalan dah ada pokok kaktus dan pokok duri... lain dr lain...
ok for a clearer picture... aku ambil video ni kat viewing point... video
after the valley... br lah sampai ke lake naivasha ni... we stop for breakfast kat holiday inn lake naivasha.. and book a boat... and what actually i saw there.... hippo!!! :-) loads of them...
kata org yg bawak boat tu... hippo ni hidup berkumpulan... tp dlm satu kumpulan hanya seekor je jantan... so kalau lahir2 anak hippo tu jantan, ibu hippo akan sorok anak tu jauh2 or duduk ngan jantan2 lain... sampai lah baby hippo tu umur 6-7 tahun dia akan balik ke family dia... tujuan dia.. nak ambil alih lead the family by killing the father... tragic betul life cycle depa ni... video
but they are such a cute animal.. hehehe
apart from hippos... kat tasik ni ada byk burung2 liar... penuh satu tasik... kat tasik ni ada pulau called cresent island. katanya movie out of africa shoot kat sini dulu.. and ada few herbivors transported here just for the film....
tasik ni mmg sesuai utk picnic.. tenang area ni... tp make sure bukan picnic tepi2 tasik.. petang2 bila dah cool hippo ni akan naik ke darat... :-) lake naivasha ni good for 1 night stay actually... ada satu national park named hell's gate national park nearby... kat situ ada ranger bawak hiking naik gunung... dan masuk hutan... but am there for only tgk hippo... puas hati tgk hippo balik :-) on the way balik.. lalu kat pekan navaisha... beginilah rupa pekan luar dr nairobi... loads of people walking around.. kedai pun macam nak runtuh.. tp yg best kedai2 dia very colorful :-)
but indeed very poor lah.. tak berani nak berhenti.. sbb aku dah nampak dah. ada matatu berhenti... berebut2 org bawak barang nak jual... all those haggle semua tu.. malas lah... and bawah ni gambar pasar pagi sabtu dia...
it was indeed a good trip... really advisable to go if u have free time kat nairobi... mmg blh spend the whole day there.. :-)

3 comments:

Pu3 UMNO Perak said...

uwaaa.... nak tengok hippo gak!!!!
bro, bawak balik satu ke ipoh!!

whitelighter said...

best nya .. cantik tempat tu .. macam siri globe traveller lak

zal said...

pu3 UMNO Perakhehehe.. ipoh kan dah ada hipo... lagi best color biru lagi... hehehe... eh eh... kalau pusing2 kan perkataan ipoh... jadi hipo :-)

whitelighteryup... cantik... :-)