Tuesday, April 07, 2009

Vaccination center...

Malam semalam aku memandu selama 3 jam lebih semata-mata nak cari klinik/hospital yg blh bagi suntikan demam kuning. total 120km... tu campur sesat sana sini... kalau kat KL, on the road selama 3 jam tak lah luar biasa... sbb sesak sana sini... tp kat Doha ni... lama tu...

first aku g doha klinik, aku cari doktor... doktor pass kat sister... sister suruh jumpa doktor... doktor marah kata sepatutnya sister tahu... sister panggil sister lain... kesimpulannya... vaksin tu dah abis, dah setahun dah dia tak bg suntikan demam kuning... tp dia ada meningitis... dia kata suruh g ke abu hammour...

ha... sini lah ambil masa sejam... aku g ke abu hamour... tp ntah macam mana... sesat sampai ke ain khalid... pastu aku pusing2... aku tak tahu kat mana aku... tetiba aku muncul kat abu hamour semula... jalan kat doha ni secara senang nya berasaskan C corniche (teluk). first ring kat corniche... ada B ring, C ring, D ring dan E ring... so bila jalan bentu C... walaupun ikut jalan yg satu belok ke kanan tak semestinya g arah yg sama (e.g. ke timur) sbb bila dah mebengkok... belok kanan dah menghala ke west... (paham tak?) anyway, road orientation agak celaru (senang citer aku tak expert bab2 jalan jauh skit dr Doha Central.

lepas tu, setelah aku sampai pusat bandar, aku plan g appollo clinic... lagi hampeh... then from there aku g ke al ahli hospital... dia dah mula nak set appointment kat aku utk suntikan esok hari (hari ni). tp dia suruh cek kat farmasi, ada ke bekalan ubat tu... aku g farmasi kata dah abis. so appointment cancel, dia suruh g ke health center atau hamad. aku call kawan aku yg keje Doktor kat hamad, hamad mmg takde supply.

so utk elakkan aku sesat esok nya, aku terus ke main health center dkt ngan mesaimeer tu utk confirm jalan. dah confirm aku pun balik tido... kepenatan memandu 3 jam...

so pagi tadi, awal2 pagi (awal aku jam 7.30 lah.. hahaha) aku terus ke health center. jam 8 sampai... tp depa kata kat situ tak de suntikan... worst depa tak paham apa aku nak... so aku pun pusing2 cari mana hospital lain... kebetulan aku masa tu berdekatan ngan abu hammour. aku suruh adam cek mana2 hospital nearby... kalau2 ada vacinnation center seperti yg aku cari malam sebelumnya.

aku telefon adam, tanya mana tempat tu... adam buka map and direct aku... rupanya tempat tu aku dah pass by lebih 3 kali... its a very small villa.. nak kata villa pun tak.. macam umah teres je... utk dapatkan suntikan... apparently its the only one place kat doha yg WHO sahkan suntikan demam kuning. umah ni antara modern indian school and abu hamour petrol station...

aku masuk ke dalam... kerani tu isi kan form... masuk bilik... tak sempat duduk... dia dah suntik... in less than 10 minutes settle semua nya... punya lah penat pusing sana sini...

5 comments:

whitelighter said...

hahaha siannya koo.. tapi best baca entry ni..

Maya said...

kalo payah benar cari ubat cenggitu, demam kuning bleh jadi demam biru...hi hi

Assalamualaikum..tumpang lalu :)

bambang66sg said...

ha ha ha...Doha nie is full of mystery...can you recall semasa kita cari police station?? Where is the police station???? Thks again.

Anonymous said...

kesian.. lain kali jenguk2 lar MAQ website..
http://www.malqatar.com/MAQ/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=18&Itemid=31

rozie said...

heh heh hehe. the vaccination centre is just behind my house.