Monday, April 20, 2009

48 : NBO - Safari...

Bila cakap Nairobi, org tak tahu kat mana tu... tp bila cakap ibu negara Kenya, baru lah teringat pasal safari, haiwan dan hutan...apparently, Nairobi tak lah famous pasal safari (walaupun safari pertama wujud kat Nairobi ni.. tp dah kecik dah tempat dia). Nairobi ni cuma tempat persinggahan sebelum peminat2 safari menuju ke National Park kat Masai Mara, Amboselli, Tsavo to name a few... so Nairobi ni takde apa lah sangat... but stilll boleh lah dpt merasa skit pengalaman safari...

so for 48 jam kat Nairobi kalau lah sesapa dtg Nairobi on transit... these are some activities you can do... on the first day...

morning... after breakfast kat hotel... take your time and relax... u can always go to any Masaai Market around the town, tp aku tak g... aku save it for the next day... around jam 10am korang dah kena keluar dr hotel dan tuju ke David Sheildrick Wildlife Trust area. tempat ni letaknya dekat dgn Nairobi National Park... (bayaran derma 300ksh = +-RM15)Apa ada kat area ni? kat sini lah tempat welfare utk anak2 gajah yg kehilangan ibu... hilang mungkin sebab poachers dah bunuh... mati kena makan... or anak tu mmg sesat... atau pembangunan n mak dia dah lari tinggalkan anak... so kat tempat ni, semua anak2 gajah yg jadi yatim piatu dikumpul utk menyediakan diri utk masuk semula hidup secara liar...

kenapa kena keluar hotel jam 10am? sbb tempat ni bukak hanya jam 11am - 12pm everyday. hanya sejam je peluang org ramai tgk gajah2 yg cute ni... reason being... depa taknak bg gajah2 ni friendly with human except penjaga2 mereka... kalau depa baik ngan manusia... depa nanti bila hidup liar takkan takut ngan manusia, so ada risk yg depa tak lari bila poachers datang kacau...so dalam masa sejam ni, kita dapat tgk gajah2 ni minum susu, main lumpur dan keringkan badan
ngan depu pasir... ada gajah umur kurang setahun... sampai lah setahun dua umur dia... sambil tgk gelagat gajah tu, adalah penjaga gajah explain pasal hidup gajah, tabiat gajah dan profile setiap gajah kat situ... ada yg manja... ada yg pushy... ada yg cute :-)this place also jadi conservation for badak sumbu... and that day depa keluar kan baby badak... yg also orphan... tp kesiannya dia buta... so definitely takkan dibiarkan keluar dr tempat ni, dia takkan survive...

Next... dah habis sejam kat situ... g terus ke tempat pemuliharaan zirafah plak... tempat nya kat sebelah Giraffe Manor, one of the most expensive hotel/accomodation in Nairobi. Apa yg menarik kat sini, kita blh bagi makan zirafah... pegang-pegang zirafah... dan dpt info tentang binatang ni... (bayaran masuk 800ksh = +-RM40)
By then... dah tengah hari... dekat dgn tempat zirafah ni ada taman buaya.. kat situ ada restoran... aku makan kat situ je... and dekat area tu pun ada masjid... boleh solat zohor... although kat Nairobi ni around 10% je muslim, but alhamdulillah ada gak masjid around.... so boleh lah solat... tp condition masjid tak lah secantik masjid2 lain... but i have not enter the masjid kat city center.. maybe that one better :-)

Next... by around 2pm to 3pm... boleh lah masuk ke Nairobi National Park (entrance fee USD40). Kalau ikut keluasan tempat ni... consider safari paling kecil (117km persegi) kat kawasan east africa ni... tp lokasi nya cuma 5km dr pusat bandar... very convenient... so kalau takde masa yg lama dan nak experience some little bit of safari, blh je dtg tempat ni...walaupun safari ni dah wujud dr 1970an rasanya. tp kalau nak membandingkan pengalaman bersafari kat tempat ni dgn masai mara (kenya) or serenggeti (tanzania) mmg macam langit ngan bumi. dengan kawasan nya yg kecik mana lah nak dpt taruh byk binatang... in fact gajah mmg confirm takde kat sini... dan walaupun tempat ni tempat pemuliharaan badak sumbu, still ada lah 50 ekor... dan selalunya duduk jauh kat dlm bush area... dan since tempat dia near to town... haiwan karnivor mmg kurang... ada lah singa satu family kot... dan kalau nasib baik dpt lah jumpa... kata org... duduk seminggu kat sini pun tak tentu jumpa... :-(so apa ada kat sini.. ada zebra, ada gnu, ada zirafah, ada kerbau, ada burung (loads of it) dan pelbagai jenis dalam keluarga antelope like oryx etc... good enough i guess... the experience tu penting... there i was... dgn pemandu memandu 4wd... pusing2 the national park for a good 4 hours... to search for simba (singa)... :-)



aku ada tak jumpa singa??? hmm... setelah 3 jam mencari... tak jumpa gak... then bila berselisih satu kereta ni, depa kata singa ada kat satu section dan cepat2 driver aku g situ... sampai lah nampak ada satu kereta sedan cuba nak tgk singa yg ada dlm semak2... driver aku apa lagi... cuba nak kejar singa tu yg jalan slowly masuk ke dalam bushes... kitaorg kena panjat bukit... and finally i saw it... sorry gambar kabur sbb jalan berbukit tu tak mengizin kan aku fokus betul2... lucky me...after seeing the safari ni... terasa mcm nak je g ke masai mara national park... tp apakan daya... takde cuti lah... nak ke sana at least kena spend 3 days.. kalau aku g sana.. mcm tak elok plak... keje tak siap lagi :-)

5 comments:

Pu3 UMNO Perak said...

Wow! romantisnya adegan dgn cik giraffe! apa perasan dicium awek tinggi lampai tu? hehe...

radius-qatar said...

Sampai Cium2...jiwang gak ye..

radius-qatar said...

Sampai cium2 nih,...kira romantik laa ....

Anonymous said...

inche...aqielah jealous giraffe tu kiss inche!

zal said...

pu3 UMNO Perakhahaha.... kena lah romantik.. awek tinggi, br murah rezeki

che leaik.. br tahu ke aku ni romantik??? hehehe

aqielahhehehe... kalau aqielah ada.. blh kiss baby rhino...