Saturday, August 25, 2007

Mee goreng mamak...

Umpama satu ritual mingguan... asyik2 makan2 jer kan.. hehehe... dan penat lah fikir apa sebab nak buat makan2... tetiba rumah aku terpilih utk buat makan2 sempena aku yg baru pindah... so aku kena masak.. hahaha... tapi bukan ke makan2 lain aku jugak sibuk memasak..

tapi sebabkan yang buka mulut mencadangkan rumah aku tu MT... so dia pun kena masak... hehehe.... dan atas permintaan ramai.. he cooked nasi kerabu kunyit ni....

aku plak tak sure apa nak buat... since dah ada nasi kerabu as main dish... aku malas nak lawan tokey.. so aku buat side dish jer... mee goreng mamak... my first trial buat utk banyak2... pernah dah cuba sekali dulu... utk makan 2 org jer tak berapa menjadi... ni terus buat bebanyak... oh sini tak der mee kuning... so mee goreng ni dibuat dari spaghetti yg telah diubah suai... :-) (deco mee goreng ni melampau... hahaha...)

dan aku jugak buat ayam percik... mula2 ingat kan nak buat ayam percik style kelantan yg taruh santan color putih tu... tapi alih2 aku buat yg mcm ni... taruh cili skit.. :-) sbb aku prefer yg mcm ni lagi... :-)
ni dessert yg orang2 bawak, kiranya buah tangan datang makan-makan lah... :-)

dan ni lah orang2 yang datang... at peak... ada dekat 30 org kat umah ni... tp sbb umah ni pun tak der apa sgt... so bersembang jer lah aktivitinya... dan tgk bebudak lari sana sini...
the verdict... semua sedap... although aku rasa mee goreng aku tu terlebih manis sbb pakai kicap pekat manis... tapi licin jugak... ayam percik buat banyak sgt.. ada lah tinggal beberapa ketul... aku rasa terlebih masin, tp org kata ok jer... nasi kerabu MT as usual lah.. sedap bg org yg minat nasi kerabu... if only kitaorang jumpa telur masin lagi best :-) ni lah balance yg tak habis hari tu... plus nasi seperiuk kecil (nasi mmg sengaja masa berlebih)

so pada org doha yg baca blog ni... kalau la kitaorang masak utk buat jual2 bulan ramadhan nanti... korang nak beli tak??? nak buat menu apa ye???

14 comments:

Kifli Bujang said...

Bestnya lah dapat makan mee goreng mamak (but make sure BUKAN mamak yang masak)

F said...

Hi Zals, your blog interesting lah! Saya spent half a day baca all your entries :)

Pato & Pearl said...

P&P suka makan donut. Pato suka ayam percik, nasi padang. Pearl suka mee mamak, mee hongkong, mee bandung, apa apa mee yang sewaktu dengannya.....amacam boleh masak for us tak bila kita sampai Doha...hehehehehe..

P&P

zal said...

kifli bujang
yang ni memang masak sendiri... so bukan mamak lah yang masak...

Selamat Datang to my blog :-)

F
Terima Kasih... terima kasih... terima kasih sbb sudi datang...

Selamat Datang to my blog :-)

P&P
boleh jer masak for both of u... so long as u datang Doha.

Eh, kat bali tak try ke nasi padang? kat sini, mee mcm kurang option, sbb mee kuning takder jual. so kena lah improvised spagetthi.

mt said...

lawan tokey ke? mana ada... u kan chef paling top kat doha..
[kan semalam ada sorang tu puji u masak.. :-)]

need to do one more gathering before before ramdahan ni..

roster from relevant people dah ambil ke belum? :-p

kuih ketayap said...

wah.. wah.. nyahhh, kau punya deco masakan mmg hover selalu!!! Hoooverrr sesangat! Tapi mee hari tu mmg sedap janji licin kan??

Tgk le gambo tu mak punye kuih ketayapp...kukiukuiukuiui mak sker! mak sker! mak sker lah!!! Majlis tak start lagik ketayap tinggai 4 jerk!!!!!! huhu..

zal said...

mt
mana ada lawan tokey... ko memang sifu masak2 ni... aku baru nak belajar...

nak email semua crew2 terlibat submit roster ni.. hehehe....

kuih ketayap @ mama aidil
hahaha... kenapa tetiba berbahasa mcm crew QR ni??? alah... dah u masak skit je kan, mesti lah abis cepat :-)

anyway, amacam laksam? menjadi? ooh thanks for coming... nanti masak2 sedap lagi ye... bila lah umah u plak buat makan2 ni???

Mommy aidil said...

Apa??? Umah i nak wat makan makan? Rumah yang sekangkang kera tu??? Tunggu la i cari rumah sebesar umah baru you yang cantik lawa tu yer. :)

Laksam ok la...agak menjadi, suh le Deen buat kuahnyer..boleh kita makan makan bersama sama.kohkohkohkok...

SERIAL PLANT KILLER said...

The next time I ke area-area sana, I naik Qatar Airways pulak, bley singgah kat Doha and merasa ur cooking...:)

zal said...

mommy aidil
hehehe... kita tunggu jer bila yer... :-)

serial plant killer
nak merasa my cooking? nanti terus tak leh nak terus travelling sbb sakit perut...

eh.. kalau naik QR ada singgah sini, let me know.. i have 2 bedrooms with 4 single bed utk org singgah doha! and plus free 4 hours tour doha... (more than 4 hours kena bayar... hahaha j/k)

Kifli Bujang said...

I suka mee goreng guna spegetti.

zal said...

kifli bujang
cam tu jer cara nak dapat mee kuning sini... guna spagetthi

Aidid said...

Nanti kita dtg Doha gorengkan mee goreng yer.. Sedaplaa kawan2
patutla ezwan balik dr Doha dah gemok

zal said...

aidid
boleh jer. datang lah Doha... ooh ezwan gemuk sebab benda lain... not just food...