Tuesday, January 01, 2008

FAQ 5 : Kerja di Qatar

All these berdasarkan my own opinion...

For those yg sedang mencari kerja kat Qatar (and Middle East mungkin kena gak lah kot) ni ada beberapa perkara yg kena consider dalam your offer or things yg you need to consider...

1. Cost of living... boleh kata berbanding di Malaysia, cost of living (food and living expenses) lebih kurang je lah... cuma food tu ada benda2 yg murah kat Malaysia kat sini blh katakan double... some indications on prices, lebih kurang lah (based on today's date - 2/5/08 - Exchange rate RM0.87 = QR1)
- Minyak petrol (yg ni murah) QR0.70 Regular, QR0.80 Super
- Air Mineral Sebotol 500ml QR1
- Ayam sekg - QR13 (Frozen - QR11 - QR14)
- Telur sepapan (36 biji?) - QR16
- Serai / Daun Pandan sekg - QR40 - QR60
there's a theory pasal cost of living ni... yg katanya we compare based on price of McValue Meal (Big Mac)... so kalau kat Malaysia harga nya (i think) RM9... sini QR18..

2. Belanja paling mahal setiap bulan adalah sewa rumah... for a simple 2 bedroom fully furnished apartment area Doha paling murah pun QR7000 - QR8000. Ok, u can get lucky if you get the same price for 3 bedroom apartment. Villa 3 - 4 bilik lebih kurang QR11k to max... so make sure dapatkan accomodation provided by the company. Kadang2 you have to sign up for 1 year rental agreement... so kalau buat sendiri kena lah stay sini at least for 1 year...

3. Benda yg you can spend on... kereta... roughly kereta kat sini 50% cheaper than kat Malaysia sebab tak de tax... so blh lah sakan berkereta... for those Malaysian yg gaji besar normally drives 4wd kat sini (aku drive Tiida sedan je.... so gaji aku kecik) its good to have 4wd ni.. boleh buat sand dune and yg best nye tak ragu-ragu kalau ada plan nak buat road trip g umrah :-)

4. another thing yg aku rasa n dengarnya mahal... school fees utk anak-anak... make sure include dalam pakej (ni aku tak leh nak komen banyak sbb aku tak de anak)

5. kalau sesapa blh include tiket balik ke Malaysia lebih dari sekali pun ok jugak..

(nanti aku tambah lagi benda-benda yg perlu consider :-) for now ni je)

3 comments:

Ummi-Izah said...

salam kenal...tq atas info2 nih berguna nih...sebab suami pun tgh berangan (berangan jer ni pi negara arab)..

wongjowo said...

salam kenal jugak...
sy & suami pon tgh berangan2 nak dok kat sane..nak larik dr mesia ler..huhuhu..tp cost living sane..aiyookk..mahal ler..
mkn xpe lg...sewa umah yg buat sosak tuh!!

cermin2mirror said...

Salam perkenalan..Seronok dan informative blog saudara..

Terima kasih