Friday, January 04, 2008

The bongsu was born today!!!

Selamat Hari Lahir
to my


dearest younger brother, pa... :-)

Study baik-baik... jangan asyik mengadu tak ok je :-p belajar ni sekejap, tp impak dia kadang2 lama... concentrate, discipline, consistent... insyaAllah boleh punya... (jangan asyik bercinta saje hehehe...)

---------
you know apa aku dapat for new year... i think i had my wisdom tooth erupted... ooh wisdom tooth ni dipanggil wisdom as they grow when the person is around 17-24 (eh.. aku still 24 ke???) at age the person is wiser than a child.

extract from wikipedia : The English wisdom tooth is derived from Latin dens sapientiae. The same root is shared by German Weisheitszahn, Dutch verstandskies, Belgian-Dutch wijsheidstand, Norwegian visdomstann, Danish and Swedish visdomstand, Finnish viisaudenhammas, French dent de sagesse, Portuguese dente do juízo, Spanish muela del juicio or muela cordal, Italian dente del giudizio, Romanian mǎsea de minte, Slovenian modrostni zob, Croatian and Serbian umnjaci, Hungarian bölcsességfog, Czech zuby moudrosti, Polish zęby mądrości, Russian зубы мудрости, Bulgarian мъдрец (meaning wise man), Estonian tarkusehammas, Hebrew שן בינה (shen beena) and Greek φρονιμίτες (fronheemeetes). There exists an interesting Dutch folk etymology that the Dutch word verstandskies is derived from "far-standing" (ver-staand) molar, and that mistranslations of the Dutch word (in which verstand translates to wisdom) are the root for corresponding words in other European languages.

Turkish refers directly to the age at which wisdom teeth appear and calls it 20 yaş dişi (20th year tooth). In Arabic, its name is Ders-al-a'qel (ضرس العقل), literally meaning "The tooth of the mind". In Korean, its name is Sa-rang-nee (사랑니, love teeth) referring to the young age and the pain of the first love. In Japanese, its name is Oyashirazu (親知らず), literally meaning "unknown to the parents," from the idea that they erupt after a child has moved away.

tapi kenapa dalam bahasa melayu, namanya tidak sesimbolik bahasa lain? kita namakan gigi bongsu... which is totally berbeza ngan yg lain... plus maknanya muda plak tu, sedangkan gigi tu dapat masa dah tua...

actually aku tak sure samada gigi bongsu aku ni impacted ke tak, tp aku rasa dia akan terkeluar. tak de sakit apa2. kalau dia terkeluar elok, ok lah. tp kalau impacted mungkin lah kena cabut. sbb nanti infected.
anyone of you can give me medical advice (i mean selain suruh aku g jumpa dentist)... let me know. aku fikir, if the gum felt uncomfortable until sunday, mungkinlah aku g ke dentist (oops reason aku delay, aku tak ambil kad insurance kesihatan kat HR lagi)

5 comments:

SS said...

i can't really give any advice but i really could not stand the itchy feeling i felt at my gums...totally uncomfortable!

bambang66sg said...

I don;t trust the dentist in this part of the world. If me, I rela go home to see my regular dentist.

Tapi my advice, kalau dah sakit giler, jangan tunggu lama lama.

ZEYN said...

zal,

pergi aje cabut. lambat bebeno dapat wisdom tooth. :)

DBI said...

bahasa melayu pun simbolik jugak..bongsu sebab gigi tu paling lewat akhir tumbuh berbanding gigi lain..cam adik bongsu lah..

rasanya sakit tu sementara jer..sakit masa nak tumbuh jer.

zal said...

ss
bengkak... tak blh makan langsung.. :-(

bambang66sg
i do not trust them pun.. but no choice lah...

zeyn
lambat ke?? bukan ke i still 20s...

dbi
sementara??? berapa lama??? tapi dah cabut dah.. huhuhu