Friday, January 18, 2008

rain... rain... rain..

sebelum aku citer skit pasal cuaca... aku nak citer last 2 weeks lepas aku cabut gigi, for the first time department aku buat course/training. Kalau kat m'sia, aku g 3-4 courses (updates on technical knowledge) a year... kat sini br sekali. tp punyalah tak betul2 plan... a topic which kat normal courses kat malaysia ambil masa 1 hari utk dibincangkan dan dibentangkan, cuma ambil 15 minit je masa course ni... it's an accounting training, but tak de pun kira-kira/nombor tunjuk in any of the slides.... total theory... useless punya course... tapi takpe lah 3 hari makan breakfast n lunch free :-) dan punya lah beriya pak2 arab ni, siap panggil MD nak bg sijil habis 3 hari course...
ok.. now about weather...

i think most of people dah tahu yang for the past few days betapa sejuk nya area tanah arab ni, mcm berita hari ni kat berita harian, sampai ada orang mati sebab cuaca sejuk. Perubahan cuaca ni agak ketara seminggu dua sudah... like last week it was raining for 3-4 days in a row. the week before it, ada ribut pasir...

cuaca sejuk ni seingat aku bermula dengan ribut pasir hari tu... tp masa tu suhu takat 15-20 degree je... then hujan plak berturut-turut. now suhu dah around 10-15 degree dan ada masa nya sampai kurang dari 10 degree... malam tadi br 10-12 degree tp masa mengopi siap keluar 'asap' dari mulut bila bercakap...

ni gambar tempat yang almost sama... masa ribut pasir sebelah kiri, hujan belah kanan...
about cuaca sejuk ni, tahun ni aku rasa mcm satu fenomena yang berbeza dari tahun sebelum nya. kat Kuwait pun dah cecah 0 degree, kat saudi pun boleh -ve, kat iraq dan pakistan boleh ada salji... mmg sejuk lah....

tp yang aku tak berapa minat masa hujan2 dan sejuk ni... kereta punya lah kotor sebab terpaksa tempuh lumpur dan takungan air... kat sini sistem parit tak elok... merata-rata air bertakung... and nak basuh kereta pun tak berbaloi... sejuk punya pasal, nak breakfast kat corniche pun sejuk sangat... tp kalau sejuk ni remain sampai march pun ok je...

3 comments:

Aina said...

Memang sejuk betul, heater kat supermatket pun sold out.

Pato & Pearl said...

Its really amazing that the weather is so fast different during summer to winter. Keep warm!!

P&P

zal said...

aina
dah sold out heater? saya tak pernah beli pun heater... :-)

pato & pearl
yup.. tp tak lah too extreme... (lama tak dtg blog ni, u must be very busy sekarang)