Thursday, April 30, 2009

NBO : Swahili timing

Tadi aku belajar lagi pasal bahasa swahili.. now about timing... kalau ikut swahili, hari bermula jam 6am.. tak mcm kita yg start at 12am...

contohnya... kalau flight jam 2am.. kita akan kata 2am hari sabtu (let say)... but depa consider that masih lagi hari jumaat... actually logically mmg kita consider gitu kenkadang... the 12am lapse tu selalu kita salah...

but not only that... bila katanya hari bermula at 6am... kiraan jam pun jadi lain... pukul 7am kita.. kalau dalam bahasa swahili dia panggil jam 1 pagi... like... mcm esok, driver aku akan pick me up at 8 am... dia berjanji ngan aku nak ambik aku at 2 am (tsambili asbui). aku confuse kejap.. why at 2, not nane asbui (8am)... then only dia explain pasal kiraan tu...

contoh nya...

saa moja asubuhi ('hour one morning') 7:00 a.m.
saa tisa usiku ('hour nine night') 3:00 a.m.
saa mbili usiku ('hour two night') 8:00 p.m

dan selalunya dia akan refer to asubuhi (atau asbui) utk bg tahu pagi... dan usiku meaning malam... ada jugak aldhuhuri (afternoon) dan alasiri (ptg).. yup easy for us... mcm panggil waktu solat...

the logical thinking behind this... pagi selalunya mula jam 6am bila matahari terbit... so tu lah sebabnya hari dia bermula at 6am... sampai 6pm... :-) dan malam pun bermula bila matahari tenggelam.. so 7pm tu kiranya jam 1 malam... :-)

btw.... bila aku cakap pasal pick up esok... ooh am going to a place that i've never imagine i could go... am going to Mara... i'll be back on sunday afternoon (or 6am swahili time.. :-) )

Tuesday, April 28, 2009

NBO : Iklan...

One of the many things u can see kat malls sini... board yg full with advertisements... kalau advertisements on rumah utk di jual/sewa... kereta utk dijual... kelas2 bahasa... sewa lori sewa kereta... barang2 second hand utk dijual... keje kosong... tu mcm normal lah... even kat doha pun banyak...
tp yg aku rasa unik kat sini... there are loads of ppl taruh resume depa kat board ni... nak cari keje... mmg ramai org sini takde keje... org ramai.. tp peluang keje kurang... and most of these ppl apply utk jadi maids, security, cook, drivers and small admin jobs...
the thing here.. bukan je tak byk peluang... tp masalah kat sini ialah safety and trust, mmg susah nak trust org, bila terlampau ramai org miskin, mcm2 blh jadi... cam mana nak ambil org keje kat umah kalau tak leh nak trust...
anyway... kat office aku kat Nairobi ni perlukan akauntan... ada tak sesapa nak apply n keje kat sini??? gaji... insyaAllah cukup utk korang siap ambik maid n driver :-) (ni sbb tak leh nak dpt org yg blh trust lah ni, tu lah tak dpt nak buat local hire... not me, even the local don't trust others)

Monday, April 27, 2009

NBO : Malls

apart from shopping kat masai market.. kat Nairobi ni pun ada shopping mall... although tak se'grand' villagio or even city center kat doha... jauh sekali lah nak bertanding ngan KLCC or Pavillion kat KL tu... tp... i think its good enough...

no boutique except certain2 kedai ada lah carry satu dua brand... brand yg aku nampak ada kedai kat sini... Bata (a lot), woolworth (brand ke ni?), adidas dan benetton. apart from that maybe lah ada lagi yg aku tak perasan or tak ingat... so... brand2 yg ada adalah brand tempatan... which is good enough.. buat pe nak bazir2 belanja utk those brand mahal ni... support org yg tak sepatutnya je...

so these are some of the big malls yg aku dah gi...

1. Yaya Center...
yang ni mmg selalu aku g sbb kat sebelah apartment aku... but pretty sad, jam 7 most of the kedai tutup... sunday... separuh kedai tutup... but good enough sbb ada supermarket chandarana, java house and dormant (coffee shop), a nice indian restaurant... dia punya food court is under renovation... too bad...

2. Sarit Center...
located kat westland which is consider up market jugak lah... went there once masa office hour, singgah beli coffee... nampak mcm bagus.. besar jugak... tp besar lagi super kinta kat ipoh... 3 tingkat... ada satu supermarket uchumi. since aku nampak mcm best, aku g lah ke sini one of the sunday... too bad... supermarket je bukak.. lain2 tutup...

3. Westgate...
about 1 -2 km from Sarit Center... around red hill area kot.. or behind gigiri area... kurang pasti. consider a new mall.. yg ni cantik... but kalau in terms of size mcm besar ipoh parade sebelum expension.. seriously u only need 30 minutes to go around 3 level mall ni.. kecik... hehehe...
but good enough.. dia ada artcaffe.. one of the trendiest restaurant around.. so expats ramai lah kat sini... and kat sini pun ada cinema. satu show Ksh550 = RM27.50. minggu ni akan ada citer wolverine... so tak lah slow sgt... kat sini pun ada good book store, big supermarket - Nakumatt (ni kira mcm giant kat malaysia) and several other shops. the good thing is.. semua kedai buka on sunday... and org dtg sini nampak lebih standard lah...
4. Village Market
i think this is considered the biggest mall in town... but cari pembinaan tak nampak sgt mcm mall.. well guarded place.. location kat area2 byk embassy dan dekat ngan UN (believe it or not, kat Nairobi ni ada office UN kedua terbesar di dunia, kat NY being the biggest). so since dia area embassy ni.. for sure lah only upmarket and expats and diplomats lah... in fact org kata kat sini barang nya 10% lagi mahal dr tempat lain.
apa ada.... ada sebaris kedai makan pelbagai negara kat foodcourt dia... ada chinese, ada indian, african, thai food, turkish, etc... ada cinema, bowling center... ada nakumatt... tp on sunday, half je kedai buka. tp agak lively sbb kat area tempat makan tu, masa lunch sampai petang ada live performance... org nyanyi2 lah...

apart from all the above, ada beberapa lagi mall yg kecil which the largest tenant is nakumatt... ada prestige mall dan nakumatt junction. prestige tu mcm mall kat pekan alor setar je.. while junction tu aku g waktu malam utk dinner.. so aku tak sure sangat apa ada... both of these mall are well guarded.

Sunday, April 26, 2009

NBO : Daytrip - Tasik Naivasha

last weekend yg patutnya aku plan awal nak g mombasa... tak jadi.. sbb fikir2 semula.. mombasa could probably like penang or something like that.. another coastal town...

so last saturday aku g keluar dr nairobi.. org kata bila keluar je dr bandar ni u will see totally different world... indeed.. yes... in fact keluar sikit je dah nampak.. especially those slump areas.. umah2 org yg tak mampu.. mmg agak daif n uzur... and ramai plak tu duduk situ... video

anyway, thats not the place yg aku pergi... aku g satu small national park about 90km out of town... its call lake naivasha aku sebenarnya tak tahu apa ada kat sini... but i know they have loads of birds and other animals....

it took about an hour to get there.. lepas area2 slump n kawasan pendalaman tu... lalu satu kawasan namanya great raft valley... lembah yg sangat luas... sayup mata memandang... kata nya valley ni sampai ke syria/lebanon... boleh chek kat wikipedia kat sini...(great rift valley)
pada aku pemandangan ni sgt cantik... lepas tu jalan yg aku lalu turun ke valley tu dgn kiri kanan jalan dah ada pokok kaktus dan pokok duri... lain dr lain...
ok for a clearer picture... aku ambil video ni kat viewing point... video
after the valley... br lah sampai ke lake naivasha ni... we stop for breakfast kat holiday inn lake naivasha.. and book a boat... and what actually i saw there.... hippo!!! :-) loads of them...
kata org yg bawak boat tu... hippo ni hidup berkumpulan... tp dlm satu kumpulan hanya seekor je jantan... so kalau lahir2 anak hippo tu jantan, ibu hippo akan sorok anak tu jauh2 or duduk ngan jantan2 lain... sampai lah baby hippo tu umur 6-7 tahun dia akan balik ke family dia... tujuan dia.. nak ambil alih lead the family by killing the father... tragic betul life cycle depa ni... video
but they are such a cute animal.. hehehe
apart from hippos... kat tasik ni ada byk burung2 liar... penuh satu tasik... kat tasik ni ada pulau called cresent island. katanya movie out of africa shoot kat sini dulu.. and ada few herbivors transported here just for the film....
tasik ni mmg sesuai utk picnic.. tenang area ni... tp make sure bukan picnic tepi2 tasik.. petang2 bila dah cool hippo ni akan naik ke darat... :-) lake naivasha ni good for 1 night stay actually... ada satu national park named hell's gate national park nearby... kat situ ada ranger bawak hiking naik gunung... dan masuk hutan... but am there for only tgk hippo... puas hati tgk hippo balik :-) on the way balik.. lalu kat pekan navaisha... beginilah rupa pekan luar dr nairobi... loads of people walking around.. kedai pun macam nak runtuh.. tp yg best kedai2 dia very colorful :-)
but indeed very poor lah.. tak berani nak berhenti.. sbb aku dah nampak dah. ada matatu berhenti... berebut2 org bawak barang nak jual... all those haggle semua tu.. malas lah... and bawah ni gambar pasar pagi sabtu dia...
it was indeed a good trip... really advisable to go if u have free time kat nairobi... mmg blh spend the whole day there.. :-)

Friday, April 24, 2009

NBO : Solat Jumaat...

When for solah jumaat today... masjid ni dlm 10 minit (500 meter) jalan kaki dr office aku... mula2 ingat nak jalan kaki je, tp bila turun bawah nampak driver.. so dia je hantar aku :-)

a bit confuse awalnya... waktu zohor jam 12.30... so jam 12.30 aku dah ada kat masjid, masa azan aku sampai... org tak ramai... lepas 10 minit azan ada lah org bg 'khutbah'... intonasi mcm khutbah kat malaysia... hehehe.. tapi dlm bahasa swahili... fine... bunyi swahili ni mcm bunyi arab... sbb tak paham... aku pun termengantuk2... hehehe.. biasalah kan...sambil2 tu ada lah org melangkah2 nak duduk saf depan... then... after about 20 minutes tetiba ada org duduk depan org yg bg 'khutbah'. aku perasan org tu tadi.. sbb dia antara org yg melangkah sebelah aku...

ooh... br aku tahu.. jam 1pm br lah khutbah sebenar... dan khutbah ni dlm bahasa arab plak... hehehe... tp bahasa arab dia bahasa arab fuskhah... another 30 minit khutbah.. baru solat jumaat. mcm kat malaysia (bkn kat Qatar) masa khutbah ada org bawak kotak duit... tp tak mcm malaysia, bila keluar dr masjid punya lah ramai org minta sedekah... not only for sekolah2 anak2 yatim... makcik2 pun ramai...

then aku jalan kaki balik :-)

Thursday, April 23, 2009

NBO : Safety...

Ramai gak tanya aku whether how safe is Kenya or specifically Nairobi... tambah plak 2-3 hari sudah ada citer pasal 27 org kena bunuh....

yup... nairobi tak lah berapa safe.. tp tak lah sampai terasa takut bila keluar... normal rule, bila dah gelap tu (waktu malam).. duduk je lah kat umah... and kebetulan area aku duduk ni dekat center so tak nampak lah ramai org jalan2 kat luar... tp kalau area2 slump tu mmg ramai org jalan2 kat luar...

tp those org tempatan tu, walaupun duduk kat slump... depa bukannya semua jahat... tp sekadar minta duit utk makan tu normal lah kot.. dah org mcm kita yg dianggap as mzungu ni... kononnya banyak duit...

tp yg jadikan kecoh2 ni adalah golongan yg dinamakan mungiki... kalau cari kat dlm wikipedia or google je mungiki, byk info sejaraah salasilah asal usulnya mungiki ni... secara ringkasnya, depa ni org tempatan yg bencikan pengaruh barat or another word development... sbbkan development ni depa ni semakin miskin... ada yg hilang tanah... tak dapat sama bersaing... so depa fight for their right... tp dengan cara depa lah... buat riot etc...
depa asalnya kat luar dr nairobi... lama2 depa kumpulan ni masuk ke dalam nairobi dan antara org atau industri yg dia attack adalah pengusaha bas dan van awam, kalau dlm bahasa sini ni, pemandu matatu (mcm gambar atas tu..matatu). depa minta duit perlindungan... bukan saja depa minta dr matatu, depa ada jugak kat org awam yg duduk kat slump... macam kes 27 org kena bunuh tu sbb kampung tu tak nak bayar wang keselamatan pada mungiki lah.

dan kumpulan ni jugak involve masa riots selepas pilihanraya 2007. depa ni cuba discuss ngan parti politik n cuba bagi sokongan... rasanya opposition minta bantuan depa ni.. and janjikan keje etc... tp lepas pilihanraya takde apa jadi... depa still takde keje... so.... jadi samseng lah...
disebabkan benda ni... jadi umah2 area sini semua nya ada guard... iklan2 rumah semua kata yg ada guard 24 hours... pagar electric etc... contohnya... nak masuk apartment aku ni ha... sampai ada 2 sekuriti guard... jaga palang besar tu.. dan ada pintu lagi...

so bila org tanya aku... how safe is nairobi... i would say it is safe... tp at the same time... am always at home waktu malam... tak pernah jalan2 kat luar... bila aku pernah jalan2 waktu malam naik kete member aku tu... tgk umah2 semua nya berpagar tinggi... ada kawat duri... pagar electric... mcm duduk dlm penjara je semua org...

btw.. br tadi i jumpa kedai makan india ni kat mall sebelah apartment aku... selama ni aku tak tahu kedai ni wujud... aku makan kat cafe je... hahaha... such a wonderful discover... aku dpt tahu kat tingkat atas lagi siap ada chinese food... yeah!!!

Tuesday, April 21, 2009

48 : NBO - People and the Culture...

Setelah tgk binatang-binatang on the first day... hari ni kita tgk benda lain plak... especially orang2 sini dan budaya depa...

Pepagi tu, kalau ada kat sini hari ahad lah, g lah ke masaai market... kiranya macam pasar tani.. eh tak... pasar tani jual bahan makanan je... ni mcm pasar sitok kat sarawak, yg ada jual kraftangan... n better still kraftangan org masaai...

Sesuai utk beli buah tangan kat sini... harga... ok lah.. reasonable... tp mmg kena tawar giler2 punya... ye lah kita ni mzungu (although mzungu maksudnya mat saleh = org putih, aku ni yg tak cukup putih pun kira mzungu lah... foreigner) harga depa letak tak reasonable. good if you come early morning... harga pagi selalu nya murah, sbb depa nak start sales... good luck...tp kalau sapa tak tahan hassle tak perlu dtg... yg laki akan salam ngan korang, then ajak tgk barang2 dan merayu-rayu suruh beli.. and halang jalan. kalau cakap baik2 surely lah depa bg lepas... cuma the hassle tu kenkadang buat takut gak. then yg perempuan pun gitu jugak lah.. suruh tgk.. suruh pegang... tgk dan pegang free katanya... (tgk n pegang barang jualan ok!) then tanya which one do u like? then tanya berapa harga nak beli... depa letak lah berapa harga depa nak... minta lah berapa kurang nak.. start at 10% pun blh... samada depa kata tak blh atau depa reduce price... kalau depa reduce tu... ada harapan lah... :-) ala... kalau pandai tawar, blh punya survive...

but certain barang mmg tak blh go lower... like kain kikoi yg rupanya mcm pashmina... i got lucky, yg aku beli dpt harga yg even budak office pun kata murah... beli awal pagi :-)

ok.. talking abt shopping... takkan berhenti nya kan.. tambah2 kalau dah list org nak bg souvenir tu dah panjang :-)

then dah tgh hari skit... blh lah g tempat lain... aku ada 3 options :

1. Kenya National Museum... ok, aku taklah recommend sangat g muzium ni... tak menarik sgt... mcm our muzium negara je... cuma maybe lah depa ada jumpa tengkorak yg berjuta2 tahun... apart from that you'll see stuffed animals... loads of them... plus... the place is very stuffy... bangunan lama... bau berhabuk.... exhibition tak interactive... dah lah tu... kena charge USD10 sbb kita ni mzungu.

2. ok, if you skip the museum... then try wonder around the town. apparently the town mcm tutup on weekends... tp jalan2 sana sini ambil gambar ok jugak... anyway, bandar dia tak lah mundur... byk bangunan besar2... and kalau byk duit... lunch je lah kat hotel...



3. or... kalau rasa tak berminat kedua-dua tu... ada satu museum yg org kata bagus, tp aku tak pergi... its karen blixen museum. it's the house of Out-of-Africa author. sapa pernah tgk citer tu mesti suka tempat ni...

anyway, pergilah tempat2 ni sehingga jam 3pm then terus g ke Bomas of Kenya... kalau hari sabtu dan ahad pada jam 3.30pm-5.15pm kat bomas of kenya ni ada pertunjukan tarian. macam cultural village sarawak... macam tu lah bomas ni. Bomas kalau direct translation kampung... tp aku rasa bukan kampung... sbb dalam bomas ni ada kawasan tempat tinggal satu keluarga... sorang laki dgn beberapa isteri dan anak2... more on bomas later...

so... antara tarian yg blh ditonton....

video
video

video

hmmm... ni lagi rendah mamat ni buat...
video

video

jangan tanya aku tu tarian bangsa or kaum mana... aku tak tahu.. tp yg for sure tarian yg nombor dua yg libas libas rambut tu org masaai... i arrived at this place lambat 20 minit, so aku maybe miss 1 or 2 tarian...back to Bomas... kalau tgk susunan umah dia, dia ada label rumah suami, rumah isteri satu, rumah isteri dua (ada yg taruh rumah isteri 3) - tp ada gak bomas yg gabungkan semua isteri dlm satu umah hehehe-, rumah nenek, rumah anak laki yg dah kawin, rumah anak laki belum kawin etc... selalunya tu lah label dia... so kalau semua umah ahli keluarga, aku rasa bukan lah kampung... tp lebih kepada rumah keluarga...dan kalau tgk, ada yg taruh umah nenek kat pintu masuk bomas, sebagai simbol ketua keluarga, dgn umah isteri pertama yg paling besar kat tengah2 (ni bangsa kikuyu rasanya)... so dia mcm naik kan taraf perempuan... tp ada plak bomas yg letakkan pondok anak2 lelaki di kiri kanan pintu masuk bomas dan nenek kat belakang sekali, menunjukkan yg anak2 lelaki ni jaga keselamatan bomas. too bad... takde byk information dekat kawasan ni.. takde guide, aku tahu skit2 pun sbb driver aku citer... and tak de plak org2 berpakaian tradisional kat umah2 utk kita refer tradisi depa ngan rumah depa... so, sarawak cultural village wins 2 thumbs up on that part...

by now dah jam 6pm.. gi lah dinner mana2... and balik tido.. :-) end of day 2... if you are crazy enough... boleh je g try makan daging2 kat Carnivore... daging buaya, ostrich, antelope... semua ada... :-)

Monday, April 20, 2009

48 : NBO - Safari...

Bila cakap Nairobi, org tak tahu kat mana tu... tp bila cakap ibu negara Kenya, baru lah teringat pasal safari, haiwan dan hutan...apparently, Nairobi tak lah famous pasal safari (walaupun safari pertama wujud kat Nairobi ni.. tp dah kecik dah tempat dia). Nairobi ni cuma tempat persinggahan sebelum peminat2 safari menuju ke National Park kat Masai Mara, Amboselli, Tsavo to name a few... so Nairobi ni takde apa lah sangat... but stilll boleh lah dpt merasa skit pengalaman safari...

so for 48 jam kat Nairobi kalau lah sesapa dtg Nairobi on transit... these are some activities you can do... on the first day...

morning... after breakfast kat hotel... take your time and relax... u can always go to any Masaai Market around the town, tp aku tak g... aku save it for the next day... around jam 10am korang dah kena keluar dr hotel dan tuju ke David Sheildrick Wildlife Trust area. tempat ni letaknya dekat dgn Nairobi National Park... (bayaran derma 300ksh = +-RM15)Apa ada kat area ni? kat sini lah tempat welfare utk anak2 gajah yg kehilangan ibu... hilang mungkin sebab poachers dah bunuh... mati kena makan... or anak tu mmg sesat... atau pembangunan n mak dia dah lari tinggalkan anak... so kat tempat ni, semua anak2 gajah yg jadi yatim piatu dikumpul utk menyediakan diri utk masuk semula hidup secara liar...

kenapa kena keluar hotel jam 10am? sbb tempat ni bukak hanya jam 11am - 12pm everyday. hanya sejam je peluang org ramai tgk gajah2 yg cute ni... reason being... depa taknak bg gajah2 ni friendly with human except penjaga2 mereka... kalau depa baik ngan manusia... depa nanti bila hidup liar takkan takut ngan manusia, so ada risk yg depa tak lari bila poachers datang kacau...so dalam masa sejam ni, kita dapat tgk gajah2 ni minum susu, main lumpur dan keringkan badan
ngan depu pasir... ada gajah umur kurang setahun... sampai lah setahun dua umur dia... sambil tgk gelagat gajah tu, adalah penjaga gajah explain pasal hidup gajah, tabiat gajah dan profile setiap gajah kat situ... ada yg manja... ada yg pushy... ada yg cute :-)this place also jadi conservation for badak sumbu... and that day depa keluar kan baby badak... yg also orphan... tp kesiannya dia buta... so definitely takkan dibiarkan keluar dr tempat ni, dia takkan survive...

Next... dah habis sejam kat situ... g terus ke tempat pemuliharaan zirafah plak... tempat nya kat sebelah Giraffe Manor, one of the most expensive hotel/accomodation in Nairobi. Apa yg menarik kat sini, kita blh bagi makan zirafah... pegang-pegang zirafah... dan dpt info tentang binatang ni... (bayaran masuk 800ksh = +-RM40)
By then... dah tengah hari... dekat dgn tempat zirafah ni ada taman buaya.. kat situ ada restoran... aku makan kat situ je... and dekat area tu pun ada masjid... boleh solat zohor... although kat Nairobi ni around 10% je muslim, but alhamdulillah ada gak masjid around.... so boleh lah solat... tp condition masjid tak lah secantik masjid2 lain... but i have not enter the masjid kat city center.. maybe that one better :-)

Next... by around 2pm to 3pm... boleh lah masuk ke Nairobi National Park (entrance fee USD40). Kalau ikut keluasan tempat ni... consider safari paling kecil (117km persegi) kat kawasan east africa ni... tp lokasi nya cuma 5km dr pusat bandar... very convenient... so kalau takde masa yg lama dan nak experience some little bit of safari, blh je dtg tempat ni...walaupun safari ni dah wujud dr 1970an rasanya. tp kalau nak membandingkan pengalaman bersafari kat tempat ni dgn masai mara (kenya) or serenggeti (tanzania) mmg macam langit ngan bumi. dengan kawasan nya yg kecik mana lah nak dpt taruh byk binatang... in fact gajah mmg confirm takde kat sini... dan walaupun tempat ni tempat pemuliharaan badak sumbu, still ada lah 50 ekor... dan selalunya duduk jauh kat dlm bush area... dan since tempat dia near to town... haiwan karnivor mmg kurang... ada lah singa satu family kot... dan kalau nasib baik dpt lah jumpa... kata org... duduk seminggu kat sini pun tak tentu jumpa... :-(so apa ada kat sini.. ada zebra, ada gnu, ada zirafah, ada kerbau, ada burung (loads of it) dan pelbagai jenis dalam keluarga antelope like oryx etc... good enough i guess... the experience tu penting... there i was... dgn pemandu memandu 4wd... pusing2 the national park for a good 4 hours... to search for simba (singa)... :-)



aku ada tak jumpa singa??? hmm... setelah 3 jam mencari... tak jumpa gak... then bila berselisih satu kereta ni, depa kata singa ada kat satu section dan cepat2 driver aku g situ... sampai lah nampak ada satu kereta sedan cuba nak tgk singa yg ada dlm semak2... driver aku apa lagi... cuba nak kejar singa tu yg jalan slowly masuk ke dalam bushes... kitaorg kena panjat bukit... and finally i saw it... sorry gambar kabur sbb jalan berbukit tu tak mengizin kan aku fokus betul2... lucky me...after seeing the safari ni... terasa mcm nak je g ke masai mara national park... tp apakan daya... takde cuti lah... nak ke sana at least kena spend 3 days.. kalau aku g sana.. mcm tak elok plak... keje tak siap lagi :-)