Tuesday, December 25, 2007

Aidiladha 1428...

*this is a wrap up for raya citer... a bit long citer ni... hehehe - read : malas nak update lately*

tahun ni aku sambut aidiladha di Doha... last year aku sempat balik Malaysia... tp memandangkan baru sebulan je aku balik sini dari Malaysia... mcm awal sangat lah plak nak balik sana... dan parents aku plak tak jadi datang... nasib baik razi, nak try beraya kat negara arab... so ada lah kawan aku yg blh aku minta bawak bahan2 masak2 dari Malaysia nak guna utk beraya... :-)

as you all know.. raya di Doha ni sehari lebih awal dari kat M'sia... - ni satu benda aku tak paham on setting raya dates... kenapa lah kat Malaysia lewat sehari berbanding kat Doha ni??? is it sbb time difference ke??? memang tak nampak anak bulan??? or apa??? sbb bukan ke aidiladha ni disambut setelah hari Arafah? kenapa lain2 plak kan??? -

malam sebelum raya, kami dijemput ke umah kak titien utk bertakbir... dia jemput small group of us... and mmg a very small group pun datang... about 20 of us, but best lah... actually ni lah first time aku g bertakbir umah orang... hehehe.. back in M'sia tak pernah g pun :-( (memalukan!) and kak titien masak punya lah banyak!!! ooh... i left early from the majlis, sebab nak hantar Dato' K yg 'terpaksa' pulang beraya kat M'sia. hehehe...

kedutaan M'sia buat solat raya jam 8.30am... (masjid2 kat sini buat solat exactly selepas matahari terbit i.e. 6am++) tp aku bgn agak lewat around 7.40am... dah lah tak gosok baju lagi... tp nasib malang, iron aku too hot for the baju, habis berlubang kat lengan baju :-( anyway, ramai jugak aku jumpa kat embassy, termasuk lah the new ambassador (sapa nama dia? aku tak ingat hehehe... katanya sedara ngan adnan jusoh -MB Pahang). ada lah sikit makanan kat embassy....







tahun ni embassy buat korban hasil sumbangan rakyat malaysia... ada lebih dari 10 ekor kambing.... but i did not join melapah, tgk sekejap jer... hehehe back from embassy... tido je...

malam tu, kak rubi telah berbesar hati menjemput group kitaorang makan2 (group gambar raya katanya). it was a small gathering je... but enough... ada satay and nasi dagang... sedap2 semua nya ;-) thanks kak rubi. and kebetulan ada tv n blh berkaraoke... so ada lah abang2 yg dah gian nak berkaraoke nyanyi skit2 hehehe.... aku tak join sbb sound system tak best (alasan... hahaha)... still left early, sbb nak balik memasak.... back from rubi's straight masuk dapur... banyak nak masak... although by that time, rendang dinding n kuah laksa dah siap.... did i say kuah laksa?? yes... i cooked laksa for this raya here... my mom tak buat laksa pun raya sudah, so i try lah buat kat sini... thanks mak for all the recipe and tips (apparently resepi tu mak aku yg bagi... penat lah dia menaip berchatting ngan aku bg info).... so malam tu... i cooked (together with razi yg terpaksa membantu hehehe) rendang pedas ayam, ayam masak merah, dalca daging dan jelatah... dengan plan esok nya nak rebus laksa and potong ulam, buat air, masak nasi tomato dan buat kuah kacang...

in summary these are my raya open house dishes : Laksa Penang, Nasi Tomato berlaukkan ayam masak merah, dalca daging, jelatah dan kurma kambing (courtesy of yati, dgn daging korban), nasi impit dan ketupat daun palas cicah ngan kuah kacang, rendang pedas ayam dan rendang dinding. air - air bandung :-) dessert... dilla's agar2 dan yeen's kek coklat... :-)

Special big big thanks to Razi, for lending extra hands to make this makan2 a success... dia lah tukang masak, tukang rasa, tukang potong, tukang susun, tukang cuci... and of course for flying all the way to Doha with all the authentic ingredients :-) without u.. tak menjadi makan-makan ni hehehe...


the open house went well tp mcm tak habis je makanan... seems like ada few other house buat makan2 so, depa makan skit jer... byk berbaki :-( but at least i have many compliments on my laksa :-) nasib baik menjadi, walaupun awal2 nya tak cukup masin kata rizal kentz (the food tester)... ooh ada gak budak office aku datang (although not as many as yg agree nak datang) anyway, my big2 boss kat my department came, and told me a potential good news hehehe.... we'll citer once the good news become real...

disebabkan banyak berbaki, the next morning aku bawak lah makanan2 left overs ke post party a.k.a breakfast at corniche. it was a fun fun day... main frisbees and sepak2 bola... and makan... seperti yg dijangka, masa majlis mmg kengkawan kurang makan... sbb adam n abe br nak try my nasi tomato n lauk2... katanya tak sempat/kenyang nak makan semalam.... tak kisah lah... so long tak membazir, as they brought back of the left overs.. :-) memang best lah picnic kat corniche pepagi ni... cuma, lagi best kalau dtg makan je... hahaha... next week kalau ada lagi, i don't wanna wake up early to cook, adam (if u read this) next week u have to cook!!! dah 2 minggu aku je bawak makanan... hehehe... malam tu plak, since it was razi last day for shopping kat Doha souq.... lepak2 lah kat souq since 6pm... dan kebetulan ada plak persembahan pentas yg aku pun tak pasti utk majlis apa... anyway, the souq today memang berbeza dengan souq tahun lepas... even berbeza berbanding keadaan souq sebelum aku balik raya. lebih happening!!! lebih banyak activity!!! more cultured!!! i like!!!! but the sad thing (or is it consider good) ada polis2 arab merata2 and one of their task is to prevent keralites (org2 keling kerala) from entering the souq area... macam ada racial issues... i do not know the reason... tp kalau depa tak der pun tak per... anyway, masa kat souq tu, mmg best... there u go.... things that i did for raya sudah

10 comments:

bambang66sg said...

Zal,

Selamat Hari Raya..

yeah..i miss Doha...

zal said...

bambang66sg
bila nak datang ni??? Eid Mubarak to u too!!!

adam.ah said...

Rizal... Loud & clear. If ada breakfast lagi next Fri, we bring something. So far we always bring something. Lately ni je when you brought something, we did not bring anything. That made your food tasted better..muahaha.. May be Abe Zu can contribute gak..

Anyway, thanx for the nasi tomato. Sodap!!! I like your rendang dinding. Ada class!!!

Ard said...

the kambings are so cute!! mcm kambing nz jer.. ke mmg bebetul imported kambing from nz??

Dills said...

Dah semua org melantak laksa you yang sodap tuuu,kenyang la nak makan nasi tomato. Hahahha...

Laksa you memang best gilerrr to the maxx!!! ..and nasib baik ada left overs for post party @ corniche the next day boleh le i ta pau balik lauk tak payah masak tengahari yahooooooo!!!!!!

Nanti buat laksa lagi ehh??? I bawak bahan bahan.

zal said...

adam.ah
hehehe... best best best... ur wife can cook delicious sambal tumis tau!!! mcm yg kat umah aizal malam buat kuih raya dulu...

anyway, i don't mind bawak makanan hehehe... :-) thanks for the compliment... tu resepi turun temurun my mom..

ard
hehehe... i think kambing syrian kot... bukan dr NZ... tp mmg gebu bulu dia...

actually tak sanggup tgk kambing tu kena sembelih... but demi nak taruh gambar kat blog, hehehe.. duduk gak dekat

dills
thanks... tu pun my mom yg bg resepi.. hehehe... boleh saja buat lagi... so long ada bunga kantan n daun kesum buat naik bau :-)

Anonymous said...

adam,
i yang buat makanan tu sedap ok! tambah garam sikit, gula sikit cuka sikit. Pastu biarkan hangit sikit hahahahaa... lawak jer. Frust ler X sempat plak g umah u..

dills,
i nak gak credit! penat lah boil laksa tu. sampai periuk adam berkerak ekekeke.. daun kesum tu pun i bawak hihiii.. anyhow, rumah u cantik!!

Zal,
Thank you so much. U have been a very-very good host! So kengkawan Msia (or even dr negara lain -Kerala, Filipina, Bangladesh pon bleh) bertandanglah ke Doha. Rumah dia besar giler nak kena jerit baru dengar bila bercakap. Tanya jer apa-apa kat dia pasal Qatar semua dia tau.. a good driver too! :)

To all frenz kat Doha (Nizam, Sha, Abe, Diba, Shah & Dilla, Rizal Kentz & wife, Kizmi & partner-Max, Dom & partner, Kak Ruby & family, Aizal Yeen family, Suwarni - you all memang sporting giler. I had so much fun while in doha. Terima kasih daun keladi..

-Razi-

عيديد said...

Zals,
I jealous la tengok you masak macam macam. Eeee kalau I duduk Doha pasti I gemok pasal ada jer masakan yang sedap. So kalau kita berdua combine masak, mesti boleh bukak restaurant kan Zals. But I really envy you la Zals..

zal said...

razi
glad that u enjoyed ur stay here :-)

aidid
hehehe.. nak buka restaurant byk keje lah... buka boot kereta tunggu kat corniche lagi best... :-)

Dr Purva Pius said...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

BORROWERS APPLICATION DETAILS


1. Name Of Applicant in Full:……..
2. Telephone Numbers:……….
3. Address and Location:…….
4. Amount in request………..
5. Repayment Period:………..
6. Purpose Of Loan………….
7. country…………………
8. phone…………………..
9. occupation………………
10.age/sex…………………
11.Monthly Income…………..
12.Email……………..

Regards.
Managements
Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com