Wednesday, December 05, 2007

Mengasap...

Kenkadang aku rasa by smoking you can actually boleh buat networking... sbb dari dulu lagi aku rasa mcm tu... and it is happening now... dan kadangkala aku rasa nak start merokok... tp still i have not and will not turn my self jadi smoker....

masa student...
- those smokers tu jadi mcm group... mmg lah digambarkan as kengkawan yg bermasalah... selalu ponteng... but they are bonded sbb depa selalu buat salah together... selalu cikgu ada cakap, kalau sensorang mmg depa takkan buat... so dgn sbb itu depa can get along together well...
- by smoking atau curi2 merokok atau blh supply rokok, yg junior blh jadi rapat senior... and tetiba je depa ni kenal n blh lepak selalu... and nak g turun main kat padang pun ngam...

masa keje...
- kebanyakan boss melayu tend to smoke... i do not have any statistic, but itu yg dlm hidup aku lah, then kengkawan yg merokok ni tend to lepak2 ngan boss for cigarette break... dan sebab ngam tu, kdg2 boss pun blh minta rokok... and kalau makan ngan boss n few frens, u tend to be left out bila depa merokok lepas makan...
- masa g course/seminar pun mcm tu... although bukan ngan big boss, tp lepas seminar, or tea break... those smokers akan cari tempat lapang/open utk merokok... then masa tu depa habis kan dengan bersembang2... n tukar2 name card... dan pinjam lighter can be the ice breaker... tak kisah lah lelaki or perempuan... sama je semua org... like me, aku akan pulun makan je.. (tu lah jadi gemuk)
- masa kat office, bila tgh tension sesetengah org akan g ke pintu kecemasan/tangga area utk merokok... dan selalu nya depa ada cigarette buddies... and dengan org2 tu lah sebenarnya gossip pasal office lebih cepat tersebar... ppl from different department share their knowledge abt the company sambil2 merokok... and some of these info is really confidential (suppose...)

and now...
- ramai2 org putih ni, laki ke perempuan ke... akan merokok... and i think thats one of the way u actually mixed with the rest...
- masa merokok ni lah buat small talks yg non-work related things depa citer...
- ada masa nya depa melepak merokok... then g makan... so if u do not smoke, u'll miss the makan2 ngan depa...
- same... merokok lah masa bergossip... and pinjam lighter is ice breaking session...

ooh ni bukan apply kat office je... but masa g malaysian gathering kat embassy... or other malaysian gathering...

anyway, this is not saying that i will merokok sooner or later... i will definitely won't... tp merokok is not all bad lah... :-)

*p/s... i was actually talking abt this sbb perempuan yg ganti tpt perempuan bodoh sebelah aku ni seems so popular n welcome, and most of the time, dia melepak2 g isap rokok je keje nya... that is how she got connected. but me, baik2 sitting sebelah dia, left unnoticed... hehehe... but its ok, i do not want to be noticed anyway.

p/s (2)... i've just started watching heroes, hehehehehe.. i know i'm slow... but am getting connected to it... or shall i say hooked on it.. now, tiap2 hari balik tgk heroes... kenapa lah satu season ada 20 odd episodes je.. buat lah 100 episodes like bold n beautiful tu.... hahahahaha...

p/s (3)... this entry is not saying that I am gonna start the smoking habit sooner or later... definitely not in my head pun... its just some idea yg terkeluar bila tak de keje kat office :-) definitely i will not smoke lah.... thanks for your concerned

8 comments:

NI said...

dah, usah nak merepek..merokok is NOT GOOD for your health at all...org bakar duit, bakar diri, nak ikut ke? please..there are so many other ways to "connect" with ppl..

Dills said...

Jangan nak mengada merokok. Tak kemananyer....busuk ada le. pakai perfume mahal segantang pun bau kat badan bau rokok jugak.

Tak per le satu season 20 episodes aje daripada beratus mcm bold and beautiful tu meleret leret pas tu lama lama tak kuasa nak follow dah.

Desp. Housewives season 4 i dah start donlod, best beb!! Latest episode 8.

Anonymous said...

merokok atau tak merokok
Tempat merokok : di jamban; di tepi-tepi atau bawah tangga; di belakang pentas; tempat..........buang air yang ada 2 saiz. Tempat2 yang nyaman dan aman lain dilarang merokok.
Pilihlah tempat mana anda mahu.

Anonymous said...

Agreed with "ni".. ngarut. mana ntah dapat idea ni. Cam desperate nak berkawan plak.. hahahahaha

Anonymous said...

i hate people who smokes around me...busukkkkk

MT said...

tetiba je entry pasal merokok ni..apasal? dah buang tabiat?

banyak cara lain nak break the ice... and lots of healthy way..

p/s: can't imagine u hisap rokok.. cuba pegang sebatang nak tengok... :-p

zal said...

NI
hehehe... agree... tak elok

Dills
nak copy nanti ye... :-)

anonymous
eeei... kotor nya... hahaha

anonymous
tak desprate lah... it's just an idea from nowhere

anonymous
(banyak plak anonymous kali ni...)

MT
yup... lots of healthy way

dear all
am not saying that am gonna start the smoking habit soon... its just some idea yg terkeluar bila tak de keje kat office :-) definitely i will not smoke lah.... thanks for your concerned

Dr Purva Pius said...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

BORROWERS APPLICATION DETAILS


1. Name Of Applicant in Full:……..
2. Telephone Numbers:……….
3. Address and Location:…….
4. Amount in request………..
5. Repayment Period:………..
6. Purpose Of Loan………….
7. country…………………
8. phone…………………..
9. occupation………………
10.age/sex…………………
11.Monthly Income…………..
12.Email……………..

Regards.
Managements
Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com