Monday, May 28, 2007

Hiwar...

Dulu masa kat M'sia kalau org cina atau india mengucap salam... kalau orang2 tu jawab dengan InsyaAllah atau Alhamdulillah... lagi lah kita tengok semacam... seakan tak menyetujui cara jawapan tu... macam tak sesuai...

betapa kita tak berapa suka nya orang bukan Islam menjawab sedemikian sampai kita khabarkan yg tak boleh jawab salam org bukan Islam. bukan lah aku menafikan yang hadis tu salah (aku pun tak sure apa riwayat sebenar hadis tu, semua jadi bahan mulut jer, so sesapa tahu tolong betulkan) tp aku selalunya tak kisah. lagipun kita sendiri tahu maksud insyaAllah dan Alhamdulillah... yakni seperti penyebut menyetujui kewujudan Allah. tak ke bagus kalau benda tu pun jadi ucapan diaorang?

tapi bila kat negara arab ni, macam satu tradisi plak... perkataan macam assalamualaikum, insyaAllah dan Alhamdulillah adalah perkataan yang dipakai seharian. jadi orang-orang putih kat ofis aku ni semuanya menjawab soalan mcm tu... bila tanya "how are you?" jawapan nya... "good, Alhamdulillah, thank you". bila masuk ofis, bagi salam. bila menjanjikan sesuatu dalam telefon, terdengar depa cakap insyaAllah... even dalam email pun tulis insyaAllah (semua ni bila berkomunikasi dengan orang arab lah... sesama depa tak lah depa guna). samada org putih tu asal dari UK ke, Jerman ke, Finland ke, Aussie/NZ ke... mana2 jer lah... senang jer depa sebutkan InsyaAllah dan Alhamdulillah... kenkadang bila sembang tu, depa lagi mudah sebut daripada aku ni... (malu pada diri sendiri).

dah berbulan kat sini, mesti ada mengagak aku dah mula fasih bertutur bahasa arab. hehehe... tak fasih langsung... bercakap pun tak pernah... setakat menjawab 'kif halak' 'khair, tamam, kullu zein, kullu quwais..." camtu lah... (kat sini setiap kali wish good morning/salam, mesti tanyaapa khabar... walaupun dah jumpa 3-4 kali sehari). walaupun aku dah pernah belajar bahasa arab 5 tahun, tp bahasa arab kat sini lain.... perkataan nya lain... cara bahasa nya pun lain... susah aku nak aplikasi.... orang kata bahasa arab pasar.... contoh nya (contoh dalam bahasa melayu lah...yer)

yang aku belajar : "saya akan balik ke rumah pada pukul 4 petang"
yang depa cakp : "balik rumah jam 4"

tak de tatabahasa... simple dan direct macam kita cakap seharian kat umah lah kan... bahasa pasar kita pun sama lah kan... so berkali-kali dah aku terfikir nak masuk kelas... tp masih malas... lagipun mcm banyak aktiviti lain nak dibuat... lepas tu plak... dengan situasi yang tak memerlukan aku berbahasa arab... lagi lah buatkan aku bertangguh... kat ofis semua inggeris.. kat kedai english.... kat restaurant tunjuk je menu... hehehe...

tapi insyaAllah aku akan cuba belajar satu hari nanti... satu lagi bahasa yang aku tertarik nak belajar ialah bahasa perancis... that would be later...

10 comments:

bambang66sg said...

Zal,

Kumustaka??

To tell the truth, I learn Tagalog more than Arabic while here in the Middle East.

Salamat pok!!!!

Ard said...

belajarla bahasa arab dulu baru french, kan bahasa al-quran.
pandai jer ckp org jer but am very sure my arab nyer vocab lg teruk dr u hehe

Syaf said...

Bonjour!

Cool story. I think French is such a wonderful languange. I don't know why, but I like the sound of it. Recently, I heard Anggun's French version of Snow on the Sahara and I told myself at that point that it is a languange I must learn!

mt said...

let's start conversing in arabic from today onwards... nak?

zal said...

Bambang66sg
Kumustaka tu apa?? hehehe...

ala... kalau selalu date ngan pinoy, memang lah... :-)

ard
yup, mmg kena belajar bahasa arab dulu. a must!!!

french tu interesting, sbb northern africa, where byk arab they also speak french... so kalau nak venture morrocco kenalah tahu french jugak.

syaf
Bonjour!!! yeah... it sounds cool kan...

Merci!!!

mt
with u? boleh je... i'm signing up for a class... will put ur name as well... hehehe :-) boleh?

Z of E said...

zal,

Kumustaka tu apa khabar? sort of macam Como Esta? dalam Spanish.

i have several languages to learn...tapi Arabic memang nak belajar sangat2. followed by Spanish and French. Japanese dah belajar sikit zaman sekolah dulu. jawab balik tak pandai tapi dengar orang cakap faham lah.

Z of E said...

Syaf,

please...please...please...do blog again!!!

famil said...

serupalah dengan org brazil kalau belajar bahasa melayu. cuba letak dia kat kelantan.. mau meraung dok pehe...

ich liebe deutche more then french.

aez82 said...

kawin dengan minah arab..comfirm fasih..klu takmo kawin, ngorat pun bole.. ;)

zal said...

z of e
wow good for you... u know kenkadang bila fikir2 balik, english pun i kena belajar lagi... hehehe.. sebab masih tak confident lagi lah... english hancur...

famil
hahaha... tak perlu taruh org Brazil, org melayu macam aku ni pun, masa mula belajar kat sekolah yg ada org kelantan, dok pahe sepatah pon... hehehe

aez82
hmmm... tp minah arab semua nye high maintenance... lagi murah masuk g masuk class arab.. hehehe :-)