Tuesday, May 08, 2007

Muscat : Planning...

since nak ke muscat ni akan bersama ngan 3 orang lain... dan disebabkan kesuntukan masa, itinerary kena plan betul-betul... dan aku memang suka bab-bab ni.. planning yang kemudian nya memeningkan kepala...

antara benda yg aku selalu peningkan kepala ialah dalam menentukan kat mana nak tido... bab hotel... dan memang selalu aku akan indicisive dalam nak pilih hotel ni.... walaupun aku ni jenis tak kisah dan preferred hotel yang murah dan tak berapa kisah keadaan bilik janji bersih lah, tp memikirkan aku kena consider jugak kengkawan lain...

hotel-hotel kat Mid east ni memang mahal, no such thing as budget hotel yg berharga kurang dari RM150. kat sini dapat harga 300 tu kira ok lah... so since kengkawan lain pun sedar benda ni... so kita orang cari lah hotel yg around QR/AED300-400. dan akhirnya 2 hotel telah dishortlisted kan... dan ada satu lagi dilemma... condition vs location...

Hotel R - senang nak book, blh guna travel agent atau online booking... location kat depan beach, like normal hotel lah.. all provided. based on website hotel nampak cantik and baru... location tak lah best sgt sbb dia jauh skit dari central (for me central is local souq area bukan business area). tp sbb kitaorg plan nak sewa kereta, that wouldn't be a problem.

Hotel M - centrally located, ada rooftop restaurant, near fish market, souq dan port. byk recommendation from LP. tp problemnya susah nak book sbb dia tak de internet bookings dan tak entertain phone calls and emails, katanya sebab tak de credit card facility. location best, tp condition very basic. harga murah skit dari hotel R.

aku prefer hotel M, tp mcm susah sgt nak book dan aku takut gak condition dia tak bersesuaian ngan kehendak member2 lain... hmm.. susah kan... then bila tanya semua orang.. depa kata tak kisah... but since they also pay for the hotel, tak seronok lah kalau depa tak puas hati kan...

semlm dpt bad recommendation dr kawan (kawan atas kawan) kat AUH, katanya ada kwn dia duduk situ tp tak best. so sbb aku ni nak jugak hotel M kan, pagi ni aku called one of the tour operator kat MCT and email to one to ask for their opinions.... one say, they received no complain from previous customers on hotel M and the one ada mentioned hotel R ada 3 night clubs and ramai org datang for clubbing, bising skit. tp hotel M is really basic.

arggh... since mmg hati aku dah terpaut kat hotel M, aku pun tekad lah.. ambil je lah.. :-) harap2 ok... lagi 3 hari nak g ni... kena buat booking lah by today...

4 comments:

mt@qatar said...

2 malam je.. tak kisah sangat hotel mana. Janji ada tempat tido..

kalau more than 2 nights, than i will be particular... (nak jugak grand hyatt or shangri-la tu..) hehehe

Ard said...

looking forward to the muscat trip! can't wait! 3 night clubs? that's nice.. hehe

kawan sharjah said...

eeiii...buruknya hotel M tu.... tak nak ah dok situ! kakakaka

zal said...

mt
bukan tak nak kat shangri-la atau grand hyatt... tp kengkawan kat abu dhabi n sharjah tu kedekut sangat... so kena lah ikut budget depa... hehehe

ard
3 night clubs... bising lah...

kawan sharjah
tak nak dok ke??? hehehe... dah duduk dah pun kan.. ok lah basic jer