Monday, January 19, 2009

At least...

As expected before the bombardment will slow down sebelum inauguration of president obama... mmg jadi mcm tu...

dulu pernah keluar rumours yg bush akan serang iran before dia undur diri, tp agaknya mmg tak bersebab so dia tak jadi serang... rupanya gaza yg jadi mangsa...

insyaAllah, pengunduran Israel... walaupun sementara... dapat meredakan rasa takut org2 gaza... dan dpt memberi peluang gazans kembali ke rumah masing2(kalau ada lagi lah). dan sesapa yg sakit sempat berubat... insyaAllah...

on boycott... starbucks dan McD dah keluar statement yg depa tak terlibat dlm menyumbang wang/derma pada israel... it shows that mmg ada effect boycott ni... and on my part... i've been restraining myself g mall lately... Timberland tgh sale now...hmm... tempted je nak beli kasut...

how much can we hope obama can do something to change the current world situation? especially on war against terror (read : islam)... i do not hope that much... (mengharapkan bukan muslim membantu muslim... mampu ke?)

5 comments:

a.k.a lollipop said...

salam,

been your silent reader a long time dah... =)

i guess / my opinion is that if malaysian boycott mcd/coke/starbucks and such..saper yang actually rugi? (i know you are not in malaysia)but fikirkan..

bukan bangsa melayu ker yang rugi sebab owner sesetengah company tuh melayu and pekerja2 pun melayu..well melayu in malaysia majority is a muslimlah kan?if kilang-kilang tutup..mana dia orang nak pegi?

hmm..if we want to boycott dah lama we should do that by producing all muslims products..not bila tengah dok perang baru sibuk nak boycott nih boycott tuh..

entahlah.. what say you?

lollies said...

aik! another lollipop?

zal said...

a.k.a lolipop
you also say the word sesetengah... muslim kat malaysia pun ada 60% je (itupun kalau dah masuk chinese and indian muslim). lg 40% blh je nak support makan kat kedai2 tu...

btw, kilang apa yg kat malaysia yg bakal tutup? kita ada ke kilang timberland, kilang revlon, kilang johnson and johnson...??? but yup, kita ada kilang permanis yg buat coke tu... cuma i think KFC and McD je kalau blh tutup pun.

why not? its not too late nak start sekarang buat product muslim... let this war be the first start... the future generation tak perlu lah bergantung pada brgan israel/US ni... but if we never start.. it will never happened.

lollies
a ah.. ramai org suka nama lolita, lolipop, lollies... hehehe.. too commercial.. hehehe

a.k.a lollipop said...

salam,
kilang tak akan tutup but akan reduce head counts..and most of them tuh orang kita..i know coz i have friends working in one of the big company yang tengah dok buang orang..no jokes..even kilang coke pun tengah dok cakap not to boycot coz rating tertinggi people in malaysia drinks coke and pekerja dia banyak melayu..kalau u balik m'sia mesti u perasan yang people working in starbucks,mcD,coffee bean semua nyer melayukan..

you are right on bila lagi nak start if not now...what i'm worried is and my point is everytime ader perang time tuh jugaklah we want to boycott such products..we should do it now and till islam takluk balik bumi allah nih...(macam zaman rasullullah)...

so that our anak cucu and cicit menjadi khalifah dimuka bumi nih..

-peace- =)

p/s:yeker lollipop ramai orang pakai?erm..okaylah i'm gonna changelah if it's too commersialized ;)

zal said...

lolipop
thanks for your reply :-)

yup i do agree with you... kesian kat org malaysia yg kena buang kerja tu.. in fact, i've heard lagi ramai gak org2 amerika kena berhenti keje sbb starbuck tutup kedai kat US... but probably due to economic downturn...

yup... ramai malaysian keje kat kedai2 makan tu... but i would rather minum kat kedai2 kopi tepi jalan... makan burger ramly... yg for sure, pengusahanya dan pemilik nya juga confirm org melayu kita... dan depa bukan makan gaji, tp betul hasil untung nya masuk poket depa...

insyaAllah... ada antara kita yg patut mula berniaga produk islam...

p/s - hehehe.. i don't know ramai ke tak.. my latter comment above sekadar menjawab lollies tu.. hehehe...