Thursday, January 29, 2009

Me and my boikot...

ada dikalangan reader of this blog mmg kawan-kawan rapat aku... so for sure kengkawan tahu that i'm trying my best utk memboikot barang-barang US dan Israel... setakat ni, aku cuba sedaya upaya utk meneruskan boikot itu... 2nd and 3rd week in January ada jualan murah seluruh doha ni, mmg musim nya gitu... yg sale termasuk lah M&S dan timber land... aku mmg jarang beli brg kat M&S, tp bila timber land sale tu... tergugat jugak... so aku pun make sure aku tak g ke mall yg ada timber land... alhamdulillah aku berjaya...

KFC aku pernah g beli, sbb org pesan... and aku makan masa majlis kat umah org... am bad... barang2 lain, ada gak aku tersalah beli, i mean i tot tak termasuk dlm list, but rupanya one in the list. Aku tak nafikan yg usaha aku ni akan berakhir tak lama lagi... aku tak nafikan yg at times mmg aku tak leh nak ubah atau tukar brg2 yg aku beli. but as i said, aku mencuba je... sekurang-kurangnya blh lah jadi alasan utk aku berjimat cermat utk beli brg2 branded ni plus fast food tu, not good for your pemakanan pun... blh cepat gemuk!!!

anyway, pada sesetengah org, selain McD dan KFC dan brg2 keluaran nestle like milo dan maggi, brg2 lain tu agak pricey. without usaha nak boikot ni pun, mmg tak mampu nak beli pun... and aku dulu pun mana lah mampu nak beli brand2 ni, setakat G2000 dan padini je baju2 aku... - alhamdulillah, now ada lah merasa sehelai dua baju mahal2 ni... dah aku pun rasa brg2 ni ada je substitute (ok for ladies, byk gak brg2 make up tu dlm list, i do not know whether ada good brand with same quality)... and utk barang2 komputer tu... yup we cant deny we have to use it...

and for those yg tak agree utk boikot ni... go ahead and buy... i know korang takut kilang kilang revlon dan loreal kat malaysia tu tutup (ada ke?)... or perhaps, korang takut org-org muslim yg jual McD dan KFC tu kena buang keje...

so to my friends, yup... mungkin usaha aku ni sementara je... i know... akan tiba masa korang gelakkan aku sbb aku akan dengan selamba je beransur-ansur membeli produk2 yg patut diboikot ni... as i said i will try... insyaAllah...

4 comments:

yeen said...

tula.. usehe murni I dlm my own trial to boycott pun stakat ni alhamdulillah berjaye.. tapi mmg susah gile, dahla kat sini sale die gile2.. lots of my own favourite brands pun listed as those no-no goods. Terpakse sabar je.. and find other alternative. huuuuu.. cobaan! camane laa.. sume product2 ni bleh jadi sehebat ni? sampai satu dunie jadi gile nak beli, walaupun mahal? This is what people call 'jajahan-zaman-moden', not necessarily been done through war. Ergh.. hate that.. (sorry merapu lam blog u, hehe..)

zal said...

yeen
yup.. we cannot deny depa punya business strategi... kena usaha lagi... lama2 dah lali, kita tak tgk pun brand2 tu....

Que Sera Sera said...

Yeah, let's say 'NO' to Rihanna!!

The boycott not only to the products ok, it goes beyond that.
Valentine's is coming soon..so, tak dgr pun gomen bising2 suruh boycott the Valentine's? It is FAITH issue, a very SERIOUS issue..and how come no fatwa on the Valentine's Day?

Ghazali B Abd Aziz said...

Zal;

teruskan usaha murni ... ganjarannya besar ... as for me, I buat yang termampu and always looking for the alternative ....

Contohnya kat sini KFC alternativenya Al-Baik or Ayam Broast ... as for McD, I tak jumpa lagi alternative nyer ...

And I think it is good for us also to promote the alternative .. provide the info about the alternative ....

Sebab my mentor told me ... the success is not by totally stopping or avoiding it ... the success is the alternative ways of doing it ... without stopping or avoiding it ... we just do it in a different ways ... that is a guarantee for success (apa yg I merepek nih)

As for Valentine tuh ... actually dah lama fatwa keluar dah ... people just want to do it ...