Tuesday, January 06, 2009

Blockade... Border closed...

Sebelum perang ni bermula semenanjung gaza dah terkepung selama 18 bulan... border dgn israel for sure lah ditutup... satu-satunya border dgn bukan israel, di Rafah, Mesir pun turut ditutup. walaupun ada genjatan senjata, tp sememangnya gaza ni terkawal oleh Israel... mmg tak mungkin nak develop as apa yg israel kata hamas tak bawa kemajuan...

walaupun sedang perang, kebengongan mesir yg masih menutup border mmg tak membantu... kalau tak beratus, beribu doktor menunggu kat border rafah utk masuk membantu gazans... (am glad malaysian team is one of the team ada kat luar border tu, am proud of Mercy Malaysia!!! Go Dr Jemilah... eh.. dia tak dapat Dato' lagi ke?) see clip from al jazeera here...



few months ago ada colleague aku g ke gaza utk buat filming rancangan 'lessons in conflict'. bila dia balik dari gaza, mmg dia terkejut mcm mana ada org blh hidup kat situ. when we hear blockade, kita mungkin membayangkan seluruh kawasan dikepung dengan dinding batu thats all... silap. blockade gaza tu... actually lebih drpd itu, seluruh semenanjung gaza sentiasa diperhatikan oleh israel melalu satelite, cctv everywhere... sekitar tempat ada belon2 udara berterbangan...belon2 udara ni membawa camera dan merakam semua kegiatan penduduk gaza. dan utk team member aku ni, ada belon udara yg always follow filming team everywhere... dan at anytime, bila ada je benda israel syak mcm tak betul, like ada kereta yg tak sepatutnya ada disesuatu kawasan... akan jatuh lah misile and meletup kereta tu... so mmg lah senang israel nak bom gaza ni.. sebab seluruh gaza dah dipeta oleh israel. setiap genap gaza sudah diteliti.

check out a part of the programme... minit 4:40 for few seconds dan lagi 5:35 ada tunjuk the baloon yg fly around bawak camera... kalau nak tgk mcm mana rupa gaza... continue watch the programme... ada jugak tunjuk keadaan di Afghan dan Iraq. kalau nak tgk pasal gaza je.. watch the first episode at the end of this entry...



setakat malam semalam dah 640 org terbunuh... sebuah sekolah tajaan UN pun telah dibom... now dah 3 sekolah tajaan UN diserang oleh Israel... orang ramai dah kehilangan rumah... makin ramai org takde arah tuju.. takde tempat berlindung... berjalan kat jalan2 raya... israel keep saying yg hamas meletakkan pelancar roket kat tempat2 public, but when UN nak investigate depa kata UN takkan mampu investigate sbb Hamas people takkan membantu... urghh... aku geram betul dengar jawapan Israel spokeperson...

another blockade is on the information flow... bagi sesapa di seluruh dunia yg hanya tgk CNN as their news source... mmg silap lah... takkan tahu punya apa terjadi... totally israel propaganda... 2 hari sudah aku cuma sanggup tgk tak sampai 30 min CNN. kat bawah screen akan ulang2 latest news... yg diulang 4 israeli mati kat border, hamas keep launching rocket etc etc... takde pun mention beratus2 org civilian dibunuh di Gaza... then i turned to Al Jazeera semula... fairer view... dan tunjuk what really happened in Gaza. In fact, Al Jazeera is the only international channel yg ada reporter inside Gaza... so watch Al Jazeera... you can here and see what happened first hand... (iklan kejap...)

Anyway, bila lah Mubarak akan arahkan border tu terbuka... people are trapped in Gaza... tak boleh nak ke mane.... and bantuan pun tak boleh nak bagi masuk... bukan je israelis je yg nak bunuh org gaza ni, org islam pun tak membantu... sigh... btw.. i would also stress yg israeli yg aku maksudkan bukan jewish... some jews also tak bersetuju dan menentang pembunuhan besar-besaran ni.

Lessons in conflict - part one - watch the 2nd half, the children talk abt blockade in gaza.


3 comments:

Aina@Azila said...

Thanks Zal for this entry, it give me a better picture abt what happened at Gaza. Might be its hard to help Gazan directly but we can help by let people know/understand what is happening overthere. I dulu pun blur blur, but now, I dah faham...grrrr... Lepas tu kita sama2 boikot Israel product. Better than do nothing right? Keep it up Zal.

Tepak Sireh said...

When i read ur entry ni, jadi sebak.... jadi sedih sgt2..... terlalu simpati dgn penduduk Gaza... thanks to u sebab beri first hand story to us... u should report or write more pasal cerita di Gaza as you have the sources yg lebih valid n reliable...

teruskan usaha u untuk memberikan keadaan yg sebenar di sana....

zal said...

azila & rush
thanks for reading :-)