Monday, January 05, 2009

Boycott...

semalam aku ada sembang-sembang ngan kawan aku pasal memboikot pembelian barangan Israel... dia don't really agree sebab apa lah sangat kita nak boikot tak jadi apa pun... plus dgn memboikot ramai org yg innocent mungkin menghadapi masalah pekerjaan, dan kita too dependent ngan barang2 org israel ni.. so we wont be able to live our life without it...

boycott ni aku rasa tak lah sampai kita buang barang2 yg kita ada... buang computer, buang handphone... dan duduk dalam gua... it's selective in membeli barang2 supaya kita elak beli barang2 yg directly product israel.

on org tempatan gak takde keje... hmm... yes aku setuju... but at the same time maybe wujud opportunity kat company tempatan... for example, kalau lah kita semua boycott McD, by doing that... company tempatan dpt sales bagus... instead of beli kat Carrefour kita beli kat kedai2 runcit tempatan... harga mungkin mahal skit... but thats the price... bukan ke yg akan untung rakyat tempatan jugak...

it happened before, masa middle east boycott coke... wujud zamzam cola dr Iran yg sales dia boom mendadak... :-) for sure bila ada business yg meningkat org2 yg keje kat company kena tutup blh keje kat company yg maju... i.e. company tempatan... (taken from this website- inminds)

utk barang2 yg perlu diboycott, aku copy paste list ni dr website inminds

AOL Time Warner Time Life magazine, CNN, ICQ
Apax Partners Jonny Rockets, Sunglass Hut.
Arsenal Football Club
Coca-Cola Fruitopia, Fanta, Kia Orange, Lilt, Sprite, Sunkist..
Caterpillar
Danone HP foods, Evian, Volvic, Jacob
Delta Galil Hema, Barbie, Carrefour, Auchan, Tchibo, Victoria's Secret, GAP, Banana Republic, Structure, J-Crew, JC Penny, Pryca, Lindex, DIM, DKNY, Ralph Lauren, Playtex, cK, Hugo Boss, M&S
Disney
Emblaze
Estée Lauder Aramis, Clinique, DKNY, Prescriptives, Origins, MAC, La Mer, Bobbi Brown, Tommy Hilfiger, Jane, Donna Karan, Aveda, Stila, Jo Malone, Bumble & Bumble, Kate Spade
Home Depot Villager's Hardware, Georgia Lighting, Apex Supply, EXPO Design Centres
IBM
Intel
Johnson & Johnson
Kimberly-Clark Kleenex, Kotex, Huggies, Andrex
Lewis Trust Group River Island, Isrotel hotels, Britannia Pacific
The Limited Inc Express stores, Lerner New York, Structure, New York & Company, Mast Industries, Intimate Brands, Victoria's Secret, Bath & Body Works, White Barn Candle Company, Henri Bendel
L'Oreal Giorgio Armani, Redken 5th Avenue, Lancome Paris, Vichy, Cacharel, La Roche-Posay, Garnier, Biotherm, Helena Rubinstein, Maybelline, Ralph Lauren, Carson
Marks & Spencer M&S, St.Michaels
McDonald's
Motorola
Nestle Nescafé, Perrier, Vittel, Pure Life, Carnation, Libby's, Milkmaid, Nesquik, Maggi, Buitoni, Cross & Blackwell, KitKat, Milkybar, Quality Street, Smarties, After Eight, Aero, Polo, Lion, Felix cat food, L'Oréal
News Corporation TV: Fox, Sky, Star, Phoenix, Granada, CNBC. UK newspapers: Standard Newspaper, News of the World, The Sun, The Times. Australian Newspapers: The Telegraph , Gold Coast Bulletin, Herald Sun, Independent, Sunday Mail. US newspapers: New York Post. Publishers: Harper Collins Ragan, Zondervan, National Geographical. Nursery World, Rawkus, NDS, Mushroom Records, ChinaByte.com, Festival Records
Nokia
Revlon New World Entertainment, Forbes
Sara Lee Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Douwe Egberts, Bryan, DIM, Ambi Pur, Bali, Superior Coffee, Just My Size, Kiwi, Maison Cafe, Nur die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick, Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Radox
Siemens
Selfridges
Starbucks Seattle Coffee, Pasqua, Hear Music, Tazo
Timberland

aku highlight kan few brands yg close to us.. yes... mmg susah nak boycott semua.. infact aku pun tak mampu nak boycott semua... tp at this point of time... apa yg mampu tu cuba lah... perhaps by doing this... mungkin ada brand2 tempatan yg blh laku... org kita jugak untung... brg2 ni pun bukannya bagus sgt... tp marketing je power... :-) insyaAllah...

btw, che det pun ajak kita boycott brgn israel...

7 comments:

anap_ilmi said...

dulu ader gak mesia wt boycott2 neh. rs ms perang iraq kot..jadi sey..dgn berbekalkan kempen "RM1 = Sebutir peluru = 1 Nyawa" ms tu ingt g, KFC kt tmpt sy..tutup!

famil said...

Nokia Israel ka?

zal said...

anap_ilmi
yup... kalau ramai2 membantu dan menyokong...

famil
hmm... tu copy paste from that website... kena tgk lah kat situ...

Ghazali B Abd Aziz said...

Zal ...

As for me , memang tak guna barang barang tuh semua kecuali Victoria Secret ajer ooppsss (Just Kidding!!!)

Zal;

You are right ... sebatang lidi memang tak leh buat apa apa, tapi apabila lidi lidi itu bersatu, ianya boleh menjadi penyapu yang berguna !!!

Begitu jua kita orang Islam ... kalau setakat kita sorang sorang ajer yang jerit jerit ... NADA ... NOTHING!!!

But as a whole ummah .. we can change the world!!!!

Lets start now ... at least by not driniking COKE and Dine at McD!!!

And I also can't miss my REVLON LIP SHINE ( hehehehe jusst kkidddiiinnnggg!!!)

whitelighter said...

Zal... ko citer sikit kat aku.. nak marah ni... sikit punya besar ko tulis Arsenal Football Club.. apa kena mengena Arsenal dalam ini cerita??? Sponsor utama dia Emirates.. so boycott la emirates gak..then setiap 10% untung arsenal salurkan kat pertubuhan kanser kanak2. .. apa benda lah.. Man United yang pemilik dia Malcoln Glazer tak nak boycott lak... citer sikit

Aina@Azila said...

Yeah, I'll try all my best to boikot all these products.

zal said...

ghaz
you are totally right... :-)

whitelighter
tu copy paste je... but u can go to the website to see why they include arsenal in the list.

aina@azila
good luck