Wednesday, February 13, 2008

Peluang musnah...

One might be wondering kenapa lah tetiba aku tanya pasal hawkers stall kat penang... it's a sad story... aku terlepas peluang pertama aku untuk pergi buat fieldwork shooting... :-(

cerita nya mcm ni, minggu sudah ada producer kat operation dept bercadang buat program kat Penang berkaitan street food and nak cuba dapatkan chef dr malaysia... dia tanya aku sapa paling popular, aku bg tahu lah chef no 1 kat malaysia. dia pun buat research pasal chef tu and agree utk ambil chef wan as a guest... aku pun volunteer lah nak carikan contact utk chef ni... and dapat no hp dia... :-)

last sunday, dia masuk office cakap, akhirnya dia dpt cakap ngan chef and chef agreed to appear kat dalam show. and aku tumpang gembira je lah... but petang tu dia kata, why not aku join sekali shooting tu... and the director pun agree and cost aku masuk dalam bajet...

since aku bukan dalam operation department, director tu hantar email minta permission dr boss arab dept aku.. aku patiently tunggu sbb the director wanted to deal directly with my boss... tp tanpa membuang masa cuba lah buat research skit2 termasuk lah minta idea kat blog ni... setelah 2 hari tak de reply dr boss aku, director operation suruh aku rush boss... (rupanya aku dapat tahu, my dept head ni blh tanya org bawahan dia whether ok ke tak aku pergi???)

pagi tadi, aku jumpa lah boss aku n tanya apa citer? dia kata should be ok... nanti dia confirm kan thru email. tp sampai tengahari, no email and bajet perlu diapprove dah and the director operation terpaksa decide aku tak dapat pergi :-( sejam lepas tu br lah my boss hantar email cakap yg dia ok if i go tp kena dapat permission from my boss's boss (director of the dept) yg tak masuk office sampai ahad. too late...

bajet dah approve without my name in it :-( and aku terpaksa melupakan angan2 aku untuk pergi turun padang buat shooting... memahami secara langsung apa itu production... hilang peluang aku balik malaysia... dan hilang peluang aku try makan2 kat penang... semua nya sbb birokrasi orang lain... kelembapan orang lain... am so sad...

best sungguh aku berangan dah... this is the second time peluang aku utk buat keje luar terbantut... aku tak paham kenapa susah sangat utk arab2 ni nak approve aku keluar... mungkin sbb depa takde peluang kot... ntah lah.. harap2 ada peluang lain satu masa nanti...

7 comments:

ZEYN said...

some things aren't just meant to be.

Anonymous said...

Slm. Innalillah....takde rezkilah tu...Apapun u patut bersyukur, things happen for a reason....if u dpt peluang tu, banyak plak musibah menunggu, so think positive...Allah knows best.

bambang said...

Zal,

Just move on with your life..yes, there are things that are NOT meant for us.

It could be a blessing in disguise.

Cheer up!!!!!

famil said...

ayo, chef florence ler, chef wan mana tahu masakan penang..

zal said...

zeyn
perhaps... :-(

anonymous
thanks for the word... thanks for dropping by

bambang
still.. tak dapat balik penang huhuhuhu...

famil
i forgot her name... but they like him sbb dia nampak fun on camera... :-)

Deeba said...

eleh, dulu nak suruh turun KL punya BC center pun tak approve kan???

anyway, heard about that new programme Street Food tu, lepas tu ada rumours kata the original idea was from two people in Doha and KL lepas tu , ada orang lain amik and improvise and present and dia dapat nama, voley???

zal said...

deeba
tu lah.. that was my first chance.. now pun tak approve.. :-(

ooh, biasa lah... lembu punya susu sapi dapat nama hehehehe