Saturday, February 23, 2008

due for cleaning...

masa aku sekolah asrama dulu (form 1-5) ada masa nya barang aku hilang or misplaced... setelah cari sana sini, tak jumpa jugak... sampai penat mencari n tanya semua orang still tak jumpa... sampai give up n mengharap benda tu muncul sendiri... it an ironic thingy, yg bila kita nak, baru lah benda tu tak jumpa... masa tak nak selalu nampak... (pernah tak alami benda ni???)...

so what normally i do and think... my locker is due for cleaning sesetengah org cakap spring cleaning. so kena lah aku kemas locker... lipat baju yg dah berbasuh... keluar kan baju2 busuk yg belum basuh... buang left over makanan yg ada tertinggal terlupa makan... keluarkan biskut2 n sedekah kat member2.... etc etc (for those yg duduk asrama, i guess u know what i meant, ok... all of you mmg pembersih, tak pernah jumpa nasi lemak bungkus yg dah basi dalam locker).

then setelah kemas semua benda, then baru lah jumpa benda yg dicari... kenkadang kat dalam poket seluar... kenkadang kat dalam beg sekolah etc... which most of the time, tak de effect pun dgn mengemas locker... i always think that, benda tu misplaced dgn sbb nak aku kemas my locker lah...

ironically, benda ni jadi lagi sampai sekarang... or i thought so lah... ha... ada sekali tu, kereta aku membuat bunyi2 mcm something wrong ngan tayar... mmg annoying... tot of g bawak ke mechanic n repair... setelah kenkawan tgk2 pun, depa tak leh nak detect apa punca... tp aku realise kereta aku dah 2-3 minggu tak basuh.. n ada lah tanah2 kering kat tayar... i've decided utk bersih kan kereta then baru g ke worksyop... settle... no need to repair.. cuma kete je kotor... :-)

and it happened again, punca nya... aku dah lama gile tak mengemas umah... since aku balik sini bulan november... aku tak pernah kemas sampai lah early february... 2 bulan lebih... aku asyik ada aje aktiviti yg 'menarik' during weekends hehehehe... n plannya nak kemas bila my parents dah dekat nak datang sini... (read : malas!!!)

nak jadi punca, 2 minggu sudah... dengan tak semena-mena aku dapat tahu (masa office hour) yg 3 paip apartment atas apartment aku pecah... dan rumah dia banjir.... dan besar kemungkinan rumah aku pun banjir... this thing happened before, ada kawan aku dulu umah tingkat 6 bocor, umah dia tingkat 4 pun banjir...

so apa lagi lah... aku pun bergegas pulang... memang betul.. banjir satu rumah... mcm mana lah org sini punya construction.... air kat umah atas mengalir melalui tepi2 siling dan turun melalui dinding... basah umah aku.... dari ruang tamu sampai lah ke dapur sehingga bilik tidur...

so dengan paksa rela... terpaksa lah aku mop seluruh rumah aku... penat balik keje terus mengemop for 2 hours.. terus lah aku cuci satu umah... then aku minta security guard angkat carpet2 aku utk jemur kat roof top... hehehehe... (carpet busuk, aku malas angkat hehehe). it took almost 2 days br umah betul2 kering dan hilang bau busuk carpet :-)

since then umah aku dah bersih sampai lah hari ni... sementara menunggu ketibaan ayahanda dan bonda... hik hik hik...

8 comments:

Anonymous said...

Citer lama nih. semoga parent u seronok stay kat Doha. Jangan2 terus tak jadi balik. hahaha

-Razi-

MT said...

huh... nampak macam bench and dumbell tepi tu... hehehe

rajin2 lah menghijaukan padang pasir tu.. :-))

zal said...

razi
yup... semoga depa happy... n kalau terus tak jadi balik pun best jugak apa :-)

mt
a ah ada bench tepi tu.. dah berabuk... tak pakai.. hahaha...

hehehe... cantik kan pokok tu... hahaha

Anonymous said...

buang jer kalo tak pakai buat sakit mata

dills said...

wah....i nampak ada pokok hijau kat rumah skg...??? sebab bonda nak dtg ke?? huhuh...dgr citer rumah si kimi pun ada pokok jugak...

pas nih beli ler chandelier lakss..ahakss..ahakss...

whuaaaai dah kematu dok kat mesia dah ni!!!!! tak sabarnyer nak balik doha!!!!!

zal said...

anonymous
sapa plak ni???

dills
hahaha... nampak berseri sikit umah kalau ada pokok2 ni kan.. chandeliar tak perlu lah.. nanti kata macam mak datin, tak nak lah fight dengan u.. hehehe...

cepat2 balik lah...

عيديد said...

Kemeh jer qhumah.. pandai kemas ker sbb nak masuk blog jer ni. bila laa i nak sampai doha ni... mmm insyallah sampai nanti.

Pato & Pearl said...

wah...sooo spick and span lah...good job!!

P&P