Wednesday, January 28, 2009

Berkhemah di Padang Pasir...

mid january ari tu... aku join kengkawan g berkhemah kat tgh padang pasir. Sebenarnya aku ada gak rasa it was a crazy idea... sebab cuaca sejuk sekarang, berkhemah mmg tak sesuai... tp sejuk yg aku bayangkan sebenarnya tak lah sesejuk apa yg dialami... memang sejuk giler... but still it was an experience yg best (tp sekali cukup lah... hehehe)kitaorg bertolak hari jumaat pagi, awal2 pagi 11 kereta dr doha bergerak ke tengah padang pasir, kalau dah masuk padang pasir mmg tak sah kalau tak sangkut. geng2 ni mmg kaki yg suka drive 4wd masuk padang pasir... since aku tak de 4wd... aku tumpang je lah one of the car. that was my first experience masuk padang pasir dgn kereta 'sendiri' bukan dgn paid driver... so merasa lah tolak kereta kat padang pasir...
we arrived around noon... mula ngan makan tgh hari... then pasang khemah... masing2 ngan khemah plastik/canvas... bg yg berfamily tu, siap bawak katil angin lagi.. ada siap bawak carpet... aku ngan few 'bujang' (bujang = anak bini tinggal kat malaysia) tido dlm sleeping bag je lah...
awal2nya aku rasa nak balik doha, sbb this group bukan lah group yg aku selalu join lepak-lepak... mostly org yg baru kenal. so aku mcm newcomer. but aku rasa this is the time nak kenal2 ngan org lain. buat pe nak berpuak-puak kat negara org ni. plus, the reason aku kena stay, sbb depa dah minta aku yg organise the main event, i.e. the games for the night... hehehe... muka aku ni muka organiser kot... tak pasal2 aku kena in charge.
Dinner as usual bbq... aku tak berapa makan sebab nak jaga perut... fyi, toilet takde, kitaorg gali lubang dlm 2 khemah kecik, utk dijadikan toilet. but mainly used by kids and ladies... guys... semua buang air (kecil je kot) kat laut nearby. aku tak tahu lah kalau ada gak adults buang air (besar) kat dlm khemah tu.. but for me.. takkan jadi punya lah.. hehehe.... and after dinner... startlah game. disebabkan aku tak berapa kenal org, aku minta org lain yg lebih familiar with everyone jadi MC, so aku producer je... aku buat some group n couple games... theme nya... 'pencarian pasangan yg paling romantic'... games were well participated... semua org open minded... and enjoy... alhamdulillah....
then come mlm... this was the most extreme part of the camping.. mlm tu.. suhu cecah 6 celcius... dgn aku yg tak well equipped... sejuk giler.. aku rasa kebas hujung2 jari.. telinga... tp tido... tido lah jugak.. walaupun mmg tak selesa....sejuk ya amat.. pagi nya... semua org complain sejuk... ada satu family tu, start enjin n tido dlm kereta je... and breakfast ard 7-8am... still suhu sejuk... although matahari dah naik, still cakap keluar 'asap'...
after breakfast, time for kids sukaneka... ada 4-5 games utk entertain the kids... yg adult dah main game mlm semlm nya kan (i mean the game yg aku organise lah... the late night game kat tgh padang pasir tu, aku tak tahu lah... sejuk2 tu, kecut kot.. tak tahu lah mampu gak ke, hahaha...) so now for the kids... abis game, we packed up... around 11am... ciao balik doha...
such a wonderful experience... and really fun and interesting... tp sebabkan sejuk ya amat tu... sekali dah lah... kalau time weather tak sejuk sgt ok je join lagi... :-)

3 comments:

yeen said...

Kewl.. one of my must-thing-to-do before i leave Middle East. Tapi tak terbuat pun.. hahahaha.. maybe ade rezeki in next next next time around...insyaallah

Pu3 UMNO Perak said...

bro, kalau nak camping taknak sejuk, kat tmn Dr. Seenivasagam kat ipoh ni pun ok gak! hehehehe
(suara orang yg jeles tahap dewa!)

zal said...

yeen
best...!!!!

pu3 umno perak
hehehe.. blh ke camping kat situ... nanti kena tangkap ngan jaip.