Tuesday, May 08, 2007

Flying options...

Aku memang jeles betul ngan orang-orang kat UAE... sbb depa punya lah banyak options nak terbang... terbang untuk berjalan-jalan... knowing myself... aku mmg jeles kalau orang lain dpt kemudahan untuk berjalan...

UAE ada 7 emirates, 4 daripada 7 emirates ada airlines sendiri... AUH - EY, DBX - EK, SHJ -G9 dan RAK - (kata MT akan ada airline dia nanti), walaupun tak der yang termasuk dalam 5 star airline seperti yg ada kat D0ha ni... tp destinations yg dicover cukup banyak... dan banyak jugak airline lain yg menggunakan AUH dan DBX as transit, like BA transit at AUH sebelum ke MCT and many more rasanya... dan bila byk pilihan ni.. ada yg murah lah....

Tambahan plak, lucky for them, SHJ ada G9... an LCC kapal terbang.. macam AK kat M'sia tu... murah lah... kalau aku kat SHJ, memang every month lah aku travel (kenapa lah member aku kat SHJ tak buat cam ni). plus, aku dpt tahu J9 dr Kuwait pun jadikan DBX as hub.... so ada 2 budget airlines kat sana... jeles nyer!!! dan budget-budget airline ni tak lah seteruk mana.. bagi aku janji sampai... cukup....

so utk travel dlm masa terdekat ni.. aku kena bayar QR1,030 utk air tix (5 star airline lah katakan...), tp MiME (M'sian in Mid East - term yg diperkenalkan oleh MT) yang dua ni dari AUH guna BA for AED580 jer manakala dr SHJ guna G9 bayar cuma AED390... dan they've just missed J9 which should only cost them AED300.. jeles jeles jeles....

eh naper tetiba citer pasal tiket ni kan... hehehe... ooh i'm flying somewhere... it's been 2 months since aku jalan-jalan keluar dr Qatar ni... kalau dulu ada budget airline kat M'sia aku blh lah berjalan everymonth, dgn kurang kemudahan tu... aku jalan setiap 2 bulan je lah kat sini... :-(

but ke mana??? hehehe... aku nak ke muscat, oman... just for weekend trip... :-)

credit :
1. thanks to MT yg bg info on flights ni.. (u can ask him anything on airliners, every info at his fingertips)
2. all photos taken from airliners.net

2 comments:

member sharjah said...

sebab... member ko yang kat sharjah ni tak kaya macam ko! hehehehe

zal said...

member sharjah
kaya tapi kedekut.. :p