Sunday, May 13, 2007

Travel Report : MCT Day 1 - first half

Khamis (10.05.07)

7.15 pm - Check in kat airport Doha. KM tolong hantarkan. Flight jam 9.10pm Oman Air, pertama kali naik Oman Air. Masa beli tiket, dapat tahu jika pergi naik Oman Air balik ikut Qatar Airways, dapat jimat QR120 sbb jimat in airport tax. Ok lah... lagi pun MT nak try Oman Air...

Perjalanan atas flight ok jer... tp boleh katakan 90% passenger adalah orang-orang south asia, mungkin murah tiket ke sana via muscat kot... so penuh lah orang-orang ni.. karenah nyer tak usah citer lah... even flight dah nak berlepas ni... masih on the phone... dan for sure lah tak tutup sbb bila dah dekat mendarat, phone berbunyi dpt sms... ye lah dah ada line balik... susah kan nak cakap ngan orang tak faham2 ni... hmm (aku ni racist ke? tp dah mmg perangai depa macam tu kat mana2 pun, ok bukan race but individual problem).

12am - Anyway, tiba di Lapangan Terbang Seeb lebih kurang jam 11.25... imigresen untuk aku mudah je, kena bayar OMR3 = +- RM30 (ok, exchange rate OMR1 lebih kurang RM9-10) sbb aku ada PR kat Qatar, utk org Malaysia kena bayar OMR6. Ard dan AP (both dari UAE) dah tiba lebih awal. jam 12.30 kitaorang settle imigresen (MT lambat skit, ada problem ngan visa dia) dan dah siap ambil kereta... sewa kereta lebih mudah nak bergerak kat sini. Since aku n MT ada experience driving in Gulf ok lah. but in the end we decided MT drive, i navigate (always map in my hand dlm kereta).

1 am - Tiba di hotel murah kitaorang lebih kurang jam 1 lebih... penat, walaupun tiba malam, tg cahaya lampu pun kitaorang kagum dgn keindahan Muscat... oh, berbanding Qatar dan UAE, Oman punya weekend hari Khamis n Jumaat, kiranya masa kami tiba tu mlm minggu lah... mlm agak bercahaya.. 2am baru tidur.... dengan plan esok nya nak bangun awal utk naik bot tgk ikan lumba-lumba...

8 am - dolphin watching di mar!na bandar rh0wda, naik speed bot. tgk dolphin tu bukan lah kat tepi bot je, jarak nya jauh jugak lah daripada bot, dan masa sejam dihabiskan mengejar dolphin... bukan satu bot... ada lah 3-4 bot lagi kejar-kejar dolphin tu... tak de lah puas hati sangat... tp ok lah.. memandangkan tak der apa pun boleh buat pepagi jumaat ni... semua kedai, museum, gallery tutup... norm case kat gulf ni...

11 am - Seterusnya, terus menikmati keindahan pantai kat sekitar bahagian selatan Muscat... mmg cantik pantai di sini berbanding ngan Qatar. kat sini struktur muka bumi bergunung ganang dan lebih banyak hijau... so nampak lebih eksotik lah... menakjubkan...



12 pm - singgah kat pasar Jumaat di Wadi Al-Kabir... orang ramai dah bersiap nak g sembahyang jumaat masa ni... pasar tu biasa jer.. kebetulan lalu jalan tu.. singgah lah kejap... banyak barang-barang keperluan termasuk pakaian tradisional mcm abaya dan kummah (kopiah omani). kat sebelah tu plak ada pasar sayur dan buah...

2 comments:

Ard said...

wah bestnyer baca ur entry ni mcm nak pegi lagi lak! :)

zal said...

ard
kita g tempat lain plak lah lepas ni.