Sunday, May 13, 2007

Travel Report : MCT Day 1 - 2nd half

1 pm - Lunch kat McD je... sebab semua kedai masih tutup... kepenatan lagi... so balik bilik tido (siesta)

4 pm - ke Muscat (untuk tahu sejarah Muscat dan lokasi bandar-bandar yang menciptakan Muscat i.e. Muttrah, Ruwi... dan Qurm, Madinat Al-Quboos, Al-Khuwair etc... cek kat sini) Muscat ni terkenal dengan 2 fort... Fort Mirani dan Jalali yang kiranya dulu digunakan sebagai kubu pertahanan daripada serangan portugis.



Pada masa kini, di antara dua kubu tersebut didirikan Istana Al Alam, oleh Sultan Qaboos. Walaupun ni kiranya macam istana negara, tapi Sultan tu tak de lah duduk sini... sekadar simbol je kot


5 pm - habis sesi fotografi, masa menggempur Muttrah Souq... tp... rupa-rupanya mahal giler barang-barang kat sini... pas tu plak mcm tak de benda sangat nak buat buah tangan, mungkin sebab kitaorg ni dah dok pun kat area sini (mid east) so kebanyakan benda tu mcm blh dapat tiap2 hari... but here famous ngan silver n gold, dan batu kemenyan (frankinsence (betul ke eja ni)). anyway, sbb dah datang kan... kitaorg membazirkan duit beli kummah (kopiah omani) kat sini... harga mahal nak mampus... kalau hand made ada cecah OMR 40 dan paling murah OMR 18 (itu makna RM180 ok... bukan RM18!!! hehehe)... walaupun tak der benda kat souq... still different lah... jalan punya jalan jam 7.30pm baru lah gerak ke hotel bersiap nak dinner..
9 pm - Dinner by the beach dekat Grand Hyatt... food was ok... tp sebab cuaca panas... berpeluh habis...

2 comments:

Pato & Pearl said...

Pictures kat sini lawa lawa..Wei,, terselit gambar itik lah kat souq tu..hehe

P&P

zal said...

pato & pearl
thanks... hehehe... memang i teringat kat both of u masa ambil gambar itik tu. posted here for u pun... hehehe