Sunday, May 13, 2007

Travel Report : MCT Day 2

8.30 am - breakfast... kat hotel jer... sebab semua muzium tutup semalam, we've decided to spend first half of today ke muzium. tak expect much with their museum... ye lah... negara arab ni... kitaorg sangka sama macam Qatar dan UAE yg takde sejarah. (eh kenapa lah kita tak masuk ke pasar ikan tu dulu sblm ke muzium, alih2 tak pergi pun pasar ikan kan?)

9.30 am - Bait-Al Baranda.... a must see museum... muzium ni memang betul2 mengubah persepsi kitaorg terhadap Sultanate of Oman ni (kalau dalam bahasa melayu, Kesulatanan Oman kan). negara yang penuh sejarah... hmmm.. jauh beza berbanding negara arab lain (Qatar n UAE) patut lah orang-orang nya nampak lebih bertamadun... hehehe... terkejut jugak bila kat oman ni ada pernah jumpa tulang-tulang dinosour...

Bagus muzium ni, ada citer pasal geography dan sejarah.... sungguh bermaklumat...

10.45 am - Bait Al Zubair, satu lagi muzium... cantik muzium ni... mengumpulkan artifak berkaitan budaya dan tamadun... mcm pakaian, tarian etc... ok lah muzium ni, tak lah secantik yang satu lagi... tp, kat sini lah boleh beli souvenir, muzium shop dia bagus, barulah jumpa benda2 sesuai utk jadi buah tangan. hehehe

11.45 am - ingatkan nak singgah Gate Museum, tutup plak... so we rushed ke Omani Heritage Gallery, tempat jual souvenir. AP br teringat yang tempat tu tutup jam 1pm.. agak jauh skit... jam 12.30pm kitaorang sampai situ...

1 pm - lepas membeli belah (sikit2 jer... sekadar beli t-shirt sehelai dan fridge magnet n key chain) kitaorg lunch kat kedai sebelah... kedai ni ada dalam list kat LonelyPlanet. try dia punya fish n chips, ingat kan special lah sbb only available on Friday, Saturday n Sunday... rupanya biasa-biasa je... hehehe... tak per lah.... janji kenyang... jam 1.30 rushed balik ke hotel sebab kena check out jam 2 (minta extend ke 2.30pm)

2.30 pm - dari hotel terus ke Masjid Sultan Quboos... yang mempunyai carpet paling besar di dunia... cantik masjid ni... 3.30 pm - tinggal 2 jam sebelum aku kena cek in kat airport, kitaorang singgah kat satu shopping mall... City Center... kat sini rasanya ada 2 shopping mall yang besar, sempat masuk satu jer.

7.15 pm - arrival kat Doha... balik naik Qatar Airways...

walaupun sekejap, mmg cukup 2 hari menjelajah Muscat ni... kalau lebih 2 hari.. mungkin lah ke pekan2 sekitar nya... best... it's really an eye opener.. tgk org arab yang berusaha utk maju, lebih cultured tak macam kat tempat ni... tetiba jer banyak duit.... plus struktur muka bumi nampakkan negara ni lebih unik. :-)

so ke mana pas ni??? MiME.... nak ke mana pas ni??? Salalah??? Sana'??? Tehran???.... kena plan ni.. musim2 panas ni mcm tak best lak nak keluar kan... hehehe

3 comments:

Anonymous said...

NICE..:-)

mt said...

fish n chips tu available on Saturday, Sunday and Monday je..
i ingat nak ke bahrain la awal jun ni.. jom..

zal said...

Anon
thanks... :-)

mt
nak sponsor hotel ngan flight ke??? kalau sponsor.. ok jer.. :-)