Wednesday, April 08, 2009

MB???

Keputusan PRK kat Bkt Gantang dah keluar... bak kata org PR, keputusan bagaikan petanda kemahuan/pilihan rakyat Perak. Mungkin sebagai simbol kuasa rakyat yg mahukan pembubaran adun.

daripada apa yg aku baca, mcm persidangan adun wajib dibuat sebelum 15 Mei (betul ke?) tp pulak MB (BN) tak leh plak masuk ADUN. so most probably tak leh bersidang... tp sebelum tu ada kes2 mahkamah yg perlu diputuskan sebelum apa2 blh diselesaikan...

lets say... kemahuan rakyat dituruti dan pembubaran ADUN berlaku... and buat lah pilihanraya semula satu Perak... mungkin kah DAP akan berusaha mencari muka2 melayu utk mewakili mereka dalam salah satu kerusi. especially kerusi yg depa rasa menang... dengan pengundi2 cina dan kawasan2 bandar pasti akan sokong DAP... manakala kawasan melayu dan pengundi melayu akan berpecah semua sokong UMNO/PAS/PKR separuh2... (currently BN ada 28 kerusi dgn 27 kerusi UMNO) tp dengan sentimen sekarang berkemungkinan PR blh menang lagi dan DAP mungkin mempunyai majoriti kerusi...

oleh sbb itu... melayu yg wakil DAP lah akan berpeluang jadi MB Perak... hmm... kalau gitu, mungkin lain cerita nya. kalau dulu pas jadi MB sbb takde melayu DAP. itu pun dikatanya PAS jadi suruhan DAP... kalau org melayu DAP tu... lagi lah... (alamak... aku ni still racist lah... hahaha...) we should talk about bangsa Malaysia.. bukan bangsa lagi!!! sorry...

so if let say ada lah pilihanraya semula kat Perak... kalau ada org2 yg taknak perkara di atas terjadi... (especially org2 UMNO yang sayangkan bangsa). ada 1 option yg definite, dgn bangsa selain melayu akan semua sokong PR. aku rasa better org melayu pun sokong PR... sbb nanti tak lah DAP akan letak MB dia... biar lah PKR atau PAS yg blh letak org depa jadi MB.

ooops.. me talking politik... hahaha... sekali sekala...

2 comments:

famil said...

Hmmm..

ntah ler.. menurut laporan, kat Bkt Gantang, 90% non malay mengundi PAS.

Yang melayunyer telah beralih arah kembali mengundi BN.. So tak boleh nak cakap ler kalau DAP letak melayu boleh menang.

aku tak kisah sesiapa memerintah, asal efisyien dan amanah. Jadikan perak maju cam singapore..

But seriously, I dont think DAP could do that either.. Tengok ler Penang.. dah setahun, asyik berbalah jer..

whitelighter said...

Zal ko je lah jadik MB perak.. ko kan memang born leader