Monday, January 23, 2012

DC : a week there...




ni cite lama ni... cite dah dekat nak setahun. lepas balik dr Delhi tahun lepas (mid May) kitaorg balik ke M'sia kejap... lepas settle balik Msia tu tetiba kena plak g DC, i.e. dlm bln 6. Alhamdulillah, berpeluang bawak wife g sana sekali lah... kena keje seminggu kat sana, fly ke sana during the weekends, so sempat jalan2 skit sebelum keje. tp on weekends kitaorg byk concentrate g mall yg jauh2 je... yg aku pernah g dulu n yg aku blm pergi. tp tak g ke Outlet Mall, sbb plan nak ke sana masa g NY. and aku ada lah tunjuk mana tempat aku jatuh masa nak beli hantaran kawin dulu sampai masuk hospital. kiranya mengenang kisah lama lah... hehehe


*tips: if you come to DC and nak g malls yg besar i.e. yg jauh - potomac mills or even outlet mall, g sewa kereta n drive sendiri for the weekend, sbb tempat2 tu jauh dr town n public transport, naik bas pun kena tukar byk kali. n beli brg lagi. so korang akan kena ambik teksi which will cost you sama or kalau mahal pun, mahal skit je dr teksi. driving kat out of DC mudah, traffic senang je. we took the taxi, mcm rugi, dah lah tak leh beli brg byk sbb lps tu nak naik bas etc pastu tak leh balik lewat sbb tempat2 tu takde byk teksi dtg.

tp nak jadi citer, trip ke DC ni berlaku setelah my wife br je sembuh sakit lutut sbb jatuh kat umah which lutut yg mmg tak fully recover dr jatuh masa main netball bulan 2 tahun lepas... so mmg lutut tu kurang stabil lah. so, during the weekdays kat DC tu takde lah jalan mana2 sangat except for the period lepas office hour. Compared to Delhi, wifey pun jarang keluar sendiri2 sbb nak jaga lutut. and plus, we put a plan nak g NY lepas keje siap. so nak jaga kaki for NY!!! (I took 3 days off (tak blh panjang) utk ke NY. If only lah blh cuti panjang, surely aku dok seminggu sana.) - we found this guy berkempen kat dpn white house.

Since, aku dah 3 kali dtg ke DC ni, most of the places yg patut pergi i.e. the good museums and stuff aku dah pergi. anyway, kat DC ni, mmg center of museums, mmg banyak museums yg best2 and besar2... but wifey tak lah excited sgt nak g masuk museum so dia g lah mana yg dia interested. Cumanya ada satu museum yg aku tak pernah g before so we went there, it's Newseum. museum yg citer pasal recent news - tp mostly american oriented news lah. big section on 9/11 dan Katrina. we went to the museum on the last day of our days kat DC. and supposedly mlm tu ambik bas ke NY. so mmg keje dah siap, beg dah siap, kitaorg pun g museum ni. pergi lepas keje, sempat lah g 2 jam. interesting for those minat journalistic issue, tp agak kureng sbb scope cover US je. and Newseum ni ada balcony yg blh nampak Capitol, so its good for taking pictures gak (see pic above yg atas skali tu). and bawah ni gambar antena of the WTC yg kena langgar tu. one of the exhibit kat Newseum.

but tragedy happened, sbb kan kitaorg dah lewat, we decided to skip few levels and took the lift utk ke ground floor sbb nak tgk photos of pullitzer prize winner - kiranya gambar2 terbaik 2010 lah and aku rasa that exhibit lagi best. while we were browsing through the pictures tetiba erk! kaki my wife twisted and cannot turn and she almost terjatuh, nasib baik aku terdengar dia beraduh n sempat catched her sebelum jatuh. and we stood for a while kat tepi and ada lah satu couple ni tolong carikan wheel chair. we stayed there for few minutes tried to plan what to do and assessed whether larat ke tak jalan lagi ni. so we straight ke George Washington Hospital, instead of call for ambulance which will cost us a bomb, we took a taxi.

sesampai je kat Emergency ward, kaki tu diperiksa n tgk if needed xray ke tak. tp takde cucuk painkiller pun, sbb aku tak nak jadi mcm kes aku dulu lah pasal aku kena doped dulu (u can read here) so berjaga2 lah... kesian wifey, dpt pill painkiller n ready to go. kena lah dia pakai crutches and doctor suspect cuma twisted and perlu rest. and terpaksalah kitaorg assessed balik samada nak teruskan g NY ke tak. and for sure takkan mampu nak naik bas tgh malam. sbb tak mampu nak jaga wife, tgk beg lagi, n nak kena naik public transport etc... and due to that the adventure begins... :-) roadtrip to NY!!!

1 comment: