Saturday, December 05, 2009

Haj: days before Tarwiyah (1) - the amazing race???

(this entry may involve some fiqh issues, kalau ada salah silap, please perbetulkan aku...)

selalunya sebelum g haji kita akan bertanya dengan org-org yg pernah pergi haji utk mengetahui pengalaman mereka... utk memberi bayangan apa yg kita hadapi... untuk bg nasihat-nasihat apa yg kita patut buat... Alhamdulillah ramai kengkawan blh citer apa benda2 ni... kengkawan doha especially, sbb kita org pergi dr sini lebih independent berbanding daripada pergi mengikut tabung haji dr Malaysia.

frankly persiapan haji sebelum aku pergi memang tak lengkap mana... baca pun satu tabung haji yg simple... pergi satu dua manasik haji... tp alhamdulillah, sesampai di Mekah aku dpt buku manasik haji yg disediakan oleh kerajaan saudi, i.e. yg menyenaraikan ibadah haji menurut sunnah Rasullullah SAW. tambahan plak aku ditempatkan sebilik dengan seorang kawan yg lebih alim bab agama berbanding aku. so dlm tempoh beberapa hari tu lah aku menambahkan ilmu dan cuba dalami ibadah haji...
so, masa ni lah br aku betul2 faham kerja haji tersebut.. apa yg sunnah buat... dan apa option yg ada... masa ni lah kita blh compare dengan pengalaman org lepas, mana boleh ikut, mana yg boleh sekadar ambik tahu saja. Berkongsi pengalaman mmg elok, tp sebelum kita ikut kita perlu tahu apa yg sepatutnya kita buat. apa sebenarnya ibadah atau matlamat satu perbuatan, kerana sesungguhnya ibadah haji yg patut kita ikut adalah seperti sunnah nabi, bukannya pengalaman org-org terdahulu. sbb kalau silap paham, dan buat kesimpulan/rule baru, mungkin jadi bidaah plak... bahaya tu... oops... aku bukannya nak kata aku turut sunnah 100% tapi aku berusaha ke arah itu, selagi terdaya dan sepemahaman aku dan kawan2.

beruntungnya pergi haji dr Doha ni (berbanding dr Malaysia), kami pergi bagaikan independent, kami tentukan sendiri turutan rukun yg kami lakukan, hamlah (agen haji) cuma sediakan penginapan dan pengangkutan yg utama. oleh itu, kami berpeluang menurut sunnah e.g. melontar di Aqabah right after subuh... bertawaf ifadah pada 10 zulhijjah etc etc.. bila diteliti kerja haji pada 10 zulhijjah merupakan peak day in terms of kerja haji i.e. banyak kerja perlu dilakukan on that day dan mmg betul2 menguji keupayaan fizikal seseorang. patutlah ibadah haji ni org kata lebih berbentuk fizikal. (nanti aku detailkan apa yg aku buat pada 10 zulhijjah dlm entry akan datang).

dan disebabkan byk benda nak kena buat, seolah-olah jadi pertandingan plak, sapa dpt buat paling laju dan bagai berlumba dapat siapkan cepat... sapa dpt cari leeway/options supaya berpeluang utk mempermudahkan kerja... sapa dpt delay benda yg blh delay supaya dpt lari dari kesesakan... ada yg cuba buat seringkas mungkin, janji dpt selesai...
ada masa nya aku ada terasa mcm amazing race, when we have to report kat satu check point by certain time... sampai aku confuse sekejap, setahu aku ada lebih 2 juta org buat ibadah ni, bukan semua nya cergas, adakah akan jadi ramai org akan disqualified sbbkan tak sampai check point at the stipulated time... astaghfirullah... alhamdulillah... semua ni dapat di clearkan dengan ilmu, alhamdulillah, aku ada rakan2 yg membantu... so kitaorg dpt confirm kan apa yg sunnah, apa yg rukun dan apa yang wajib... so yg kusut dpt settle... alhamdulillah...

sesungguhnya buat ibadah haji ni perlu ilmu... kelengkapan ilmu tu penting... supaya kita tahu apa yg patut kita buat... so tak lah jadi ibadah tu sekadar ikut orang.. taklid buta... bertanya jika tidak tahu dan berdoa utk dipermudahkan memahami ibadah ni, insyaAllah...

*this entry bukan berniat menunjuk2... sekadar berkongsi cerita*

4 comments:

Anonymous said...

I like this post very much.

Alhamdulillah for the knowledge that Allah has bestowed on us. When lover said bebudak bujang soma nak tidur mudzalifah sampai subuh, I praises Allah. Sebab when we planned nak tido, cuma i dengan lover aje. But i was thinking that u guys pun tido sebab orang bujang (assuming kuat) wajib tido. Ahh I think you know betterlah kan.

But then I worry. I said to lover, be patient. If i am slow (pompuanlah yang daintylah katakan), tell the group to go ahead and break from us. Alhamdulillah you guys were too kind. Most of the time I was in the midst of the guys. Rasa macam bodyguardlah pulak. Ahaks!

May Allah grant you hajj mabrur.

whitelighter said...

nak pinjam buku tu nak potostet leh

Anonymous said...

alhamdullilah dapat mengerja haji dgn sempurna...

tahun lepas .....geng2 dari doha jalan kaki dari mudzalifah ke mina untuk melontar dan kemudian berjalan terus ke haram dan tawaf dan saie...sekali..........
bila cerita kat orang ... depa kata amazing betul...

zal said...

anon
hehehe... semangat berpasukan... btw, we can't go any faster pun, ramai sgt org... anyway, takde apa pun nak kejar...

whitelighter
nanti aku bg ko buku yg bahasa melayu/english... dlm gambar ni in arabic

anon
yup... amazing... dah selesai br dpt rasa ketakjuban... Alhamdulillah Allah permudahkan...