Monday, December 07, 2009

Haj: Days before tarwiyah (3) - Millions...

Bila aku sembang ngan budak office yang bukan Islam, byk yg tanya aku mcm mana aku manage utk duduk dlm jutaan manusia kat Mekah tu... how does it feel to be in the crowd? mmg sesak... ada kalanya sesak yg mcm nak tumbang.. tp ada kalanya mcm ada space utk diri sendiri... keadaan paling sesak selalunya masa tawaf especially kalau tawaf kat dataran kaabah tu... aku tak pernah tengok umat manusia seramai ini seumur hidup aku... aku rasa bukan aku je kalut tengok ramai orang, sbb ramai org akan keluar camera ambik gambar org2 ni... sungguh ramai... susah nak gambarkan... millions!!!
gambar waktu subuh beberapa hari sebelum 8hb Zulhijjah.. dah ramai dah org.. ni kat luar kawasan masjid, mmg dah siap penuh kat luar, walaupun kat dlm masih ada ruang...

seingat aku masa aku tawaf ifadah, rasanya org tawaf sampai takde tempat solat kat dataran tu... dr hujung ke hujung.. and penuh... tp still once u are in the crowd, u can follow the flow... insyaAllah ok... tp ntah kenapa among all the people, aku rasa antara org yg paling kuat could probably perempuan2 indon... aku rasa depa ni kalau dah buat human chain, mmg lah semua org kena tolak... and actually bukan depa je, kalau ada human chain mmg lah better jauh kan diri... kalau tak abis lah kena tolak...
waktu asar dr atas tempat saei... penuh org kat dataran kaabah...

masa tawaf tu, selalunya paling terasa bertolak2 bila melalui area dekat hijr ismail, dan area ni lah byk group of people nak menentang arus or melangkah arus... lalu kat tgh2... bila org2 ni lalu mmg tertolak2 semua org... dan tempat paling lapang adalah selepas hijr ismail ke rukun yamani... yg tu tenang je.. ada space bernafas...
back to human chain ni, aku kenkadang seronok tgk depa ni yg berpakaian seolah2 hari sukan sekolah (especially indonesians)... ada yg bertudung kepala warna sama.. ada yg dengan selendang kat bahu... ada yg taruh riben kat kepala... ada yg dah bercolor2 bagai ni pastu tambah plak topi... unik betul... :-) selain dr indonesian group yg selalu buat human chain ni jemaah turkey... ni kalau tersentuh ngan depa baik lah bg je ruang... :-)

tp ada jugak sesak2 berpunca dr org2 yg nak mendapat pahala sunat mencium hajar aswad... sbb nak mengejar pahala sunat, dia plak buat dosa dgn menolak2 org lain... dan pernah aku nampak ada org yg nak solat sunat betul2 belakang makam ibrahim kat dalam tgh sesak2 org tawaf ni... perempuan plak tu (tu la aku rasa perempuan ni sebenarnya kuat and mmg kejar rights depa) dan ada lah hamba Allah (yg mungkin terasa nak jadi 'malaikat') or perhaps husband dia yg menghalang perjalanan org tawaf supaya tidak langgar perempuan yg tengah solat ni... so terpaksa lah dtg polis marah2 mamat ni n suruh beredar... mmg menggangu perjalanan tawaf... tp semua ni banyak masa selain dr masa tawaf ifadah... sbb masa waktu tawaf ifadah mmg semua concentrate buat tawaf je... so agak teratur walaupun sgt sesak...
gambar sebelum aku join utk tawaf wida' (sedih betul hati masa buat tawaf wida' ni)

Alhamdulillah... sesak macam mana pun pasti ada ruang utk kita beribadat... takde aku dengar dikalangan kawan2 aku yg tercedera semata2 bertawaf... Alhamdulillah... tapi melihat dan berada dikalangan jutaan umat islam... mmg tak dpt digambarkan... terasa kecil betul diri ini dalam lautan manusia... (kecik lagi rasanya aku berbanding kekuasaan Allah).

1 comment:

whitelighter said...

huii nervousnya tengok org ramai camtu.. boleh sesak nafas.. tu baiknya gi haji masa usia muda kan..