Friday, December 11, 2009

Rain 09...

sedar tak sedar dah 4 tahun aku mengalami musim sejuk kat sini... as per my blog entry tahun2 sudah dah aku explain yg hujan menandakan perubahan musim... tp satu benda yg selalu diperkatakan setiap tahun, makin lama makin lewat musim sejuk bermula kat doha ni... aku rasa mcm typical je statement ni, sbb masing2 keluar kan pendapat dgn takde sorang pun blh really determine the real date when it was raining tahun sebelum nya....

lets use this blog to check... seingat aku, aku akan tulis entry bila ujan ni...

so for this year 2009...
- hari ni betul2 hujan... tarikh - 11 December 2009....

tahun 2008, citer pasal ujan ada dlm entry ni...<rain... rain... rain...>
- so dalam entry bertarikh 18 January tu, ada tulis minggu lepas tu... ada hujan 3-4 kali dalam seminggu dan 2 minggu sebelum nya ada ribut pasir... and cuaca sejuk start masa ribut pasir... so, hujan tu kiranya start between 7 hari sebelum entry tu, lebih kurang lah... so dlm 11 January 2008 ar lebih kurang... hmm tak lah tahun ni lewat, cuma nya dlm gambar tu, siap banjir2 lah depan umah aku... hehehe... tahun ni br start dgn renyai2...

tahun 2007, dengan motif yg sama... ada gak cite pasal hujan... kat entry ni... <breakfast>
- entry 29 December ni cakap, baru je nak sejuk doha ni... lets say 2 minggu sebelum tu dah start sejuk... i.e. hujan as a sign of makin sejuk... perhaps hujan 15 December 2007 lah... hmm...

tahun 2006 plak.. ni for sure aku tahu awal... sebab seminggu sebelum asian games tu dah ujan... asian games plak awal bulan 12... ada aku tulis skit kat entry ni... <cooler>
- entry ni mmg awal... 30 November 06 and aku tulis dalam minggu tu dah hujan 2 kali... so earliest would be around 23 November 06.

although the track from this may not be accurate or perhaps tarikh aku tu salah... but still tak lah jauh beza tarikh musim ni berubah, sampaikan ada cakap.. last year bulan 10 dah hujan.. or bulan 11 dah confirm winter... perhaps sejuk mungkin terasa awal lagi... but we keep the concept yg hujan petanda perubahan musim.. tahun ni tak lah lagi lewat dr tahun lepas etc2... lebih kurang sama je... :-)

hehehe... ada guna gak blog ni... guna yg tak penting mcm ni lah... hehehe... (kelakar bila baca entry2 lama...hahaha)

2 comments:

rozie said...

yang i ingatlah, since i sampai 12/12 2005, sepanjang bulan 12 masa tu tak hujan. hujan only started bulan 2. i sangat2 ingat hujan banyak on 28/2 2006, because that day I balik msia mak I masuk ICU. and in 2006 it rained again in dec.

itulah lapuran hujan tahun-tahun lepas dari saya.

radius-qatar said...

Biarlah, Hujan Rahmat....kalau lambat kita mintak cepatkan, kalau cepat kita bersyukur jugak,.....tp best tul ko nya fact tuh, kira terbuktilah kegunaan blog nih....