Monday, July 20, 2009

PEK : Getting around...

banyak mode of transportation kat sini... yg paling mudah naik teksi... tp ada gak beca utk jalan2 dlm town and ada gak subway. Teksi merata-rata... mmg senang dapat dan semua bermeter RMB10 first 3km, RMB2 for the next 1 km... kiranya selamat lah, takkan jadi terlebih mahallah... dan selalunya teksi ni jujur and blh dipercayai, plus kat receipt teksi tu siap ada nombor teksi tu, kalau ada apa2 tertinggal atau x elok, call saja n report. mmg dea takut kalau dpt report, terus kena gantung lesen. and kalau sesetengah hotel, org hotel tu akan jot down nombor teksi for future reference.

tp yg tak best nya teksi ni, none of them blh paham english. so agak susah nak communicate. and although depa akan hantar ke mana je kita nak, i.e. kena lah sediakan map/address in chinese character, tak semua tahu segenap pelosok beijing. so... depa akan bertanya2 lah ngan org mana tpt tu... tp, yg geram nya depa ni blh show tantrum n merungut2 dlm kereta tu... mcm kita ni minta tolong dia hantar n tak bayar... serius... at time aku rasa mcm aku beggar plak, minta belas kasihan... but otherwise, ok je teksi sana... :-) another good thing, depa tak accept tips.. hahaha...
apart from teksi, kalau kat central, around tempat2 tourist ni, banyak beca... kalau nak try blh je... tp since aku rasa aku ni gemuk, tak sesuai lah nak naik beca... hahaha... i think the cost mmg murah... aku tak try.

in beijing ada jugak system subway. and surprisingly bagus and bersih... especially yg menghala ke stadium olimpik. sungguh tersusun dan semua line linked between each other... the best part... g mana je cuma RMB2... so selagi tak keluar dr train station RMB2 je... thats Ringgit Malaysia 1... sungguh murah!!! ni lah baru dikatakan usaha mengurangkan kereta kat atas jalanraya...

bila aku tgk sistem subway kat sini... dan aku dah g few other places like NY, DC, London, S'pore, Rome, Paris, bangkok... aku rasa, sistem subway kat malaysia lah the worst among all... hmm... main reason... tak connected between several lines... kesian betul...




p/s - bas pun banyak... i think lg murah dr subway... tak try pun

4 comments:

xplorer said...

ko pegi wang fu jing tak?

anap_ilmi said...

wawawa...still xpuas hati nak ckp jgk "asik berjalannnnnn jeeee" geram2! tgk la nnt... kiki

Ghazali B Abd Aziz said...

Suka sangat pasal driver taxi dok show tantrum ...

actually, from my working experience with Chinese mainland , I rasa memang character dia orang macam tuh ler ... dia orang suka merungut rungut for no reason gitu ... memang dah habit dia orang kot ... hehehhee

as for the transportation system ... memang hairan kenaper kita punya tak connected and link gitu ... and pass tuh kena beli tiket asing asing lak ... why eh? Susah sangat ker ?

Tiket bas lain, tiket Star lain, tiket PUTRA lain ... mmmmmm

zal said...

xplorer
pergi... :-)

anap ilmi
hehehe.. ur time will come

ghaz
tak leh nak complain lebih... ISA ISA ISA