Wednesday, July 22, 2009

PEK : The greatness of Tembok Besar China...

Alhamdulillah... aku berpeluang utk rehat2 on the weekends while my business trip kali ni... dpt rezeki utk extend... and aku ambil time ni nak tgk salah satu daripada 7 keajaiban dunia... Tembok Besar China... yg mmg mengagumkan...
aku lambat buat decision utk ke tembok ni, jam 11pm mlm sebelumnya br aku decide. kat beijing ni ada beberapa tempat yg sesuai tgk tembok ni... among others:

1. Badaling - ni bahagian tembok yg paling dekat ngan beijing. approx. 70km dr utara beijing. selalunya tour agent/travel package akan g tempat ni. oleh sbb tu, mmg ramai tourist kat sini... dan mmg bahagian tembok ni well preserved. and cantik pun. n kat sini lah yg nak dpt sijil etc.

2. Mutianyu - a bit further compared to badaling. still ada gak ramai tourist (kata org lah)... stil ada keunikan tersendiri...

3. Simatai (pic above, the hiking towards near simatai) - the furthest... 3 jam dr beijing... tak ramai sangat tourist. some say, kat sini view tembok ni paling cantik among all... jarang big travel tours dtg sini. kalau ada pun mostly local tour.

therefore, aku pilih simatai... so bila dah set mlm tu. katanya dia akan pick me up from hotel at 6,45am and charge RMB280 (termasuk pengangkutan, entrance fee and lunch + english speaking guide.. thats a must)
guide arrived around the agreed time... and sbb nak ambik org2 lain (14 org semuanya) we tour around beijing dulu... and around 10.30am sampai kat Jinshangling. rupanya most of group member tu start hiking dr Jinshangling 9km hike utk sampai ke Simatai.. aku pun terasa lah nak hike... tp tourist guide tu convince aku, view kat Simatai lagi cantik sbb kena panjat bukit.. better than hiking... so aku tak jadi hike (aku pun tak prepare sgt nak hike.. sure pancit!!!)
so setelah letak org kat Jinshangling... van menuju ke Simatai... we were given 3 jam setengah utk menjelajah Simatai... boleh nak hike panjat bukit... or blh gak nak naik cable car n furnicular... and aku decided menggunakan semua kemudahan... aku fikir, lebih baik aku sampai atas cepat, so aku blh enjoy the view and the tembok to the max... hiking2 panjat ni penat je (read: malas.. n takut pancit!!!)
tp weather hari tu tak lah bagus sgt... bila aku tiba kat atas tembok (setelah pancit gak memanjat tangga) aku tak dpt tgk jauh... putih... jerebu or fog aku pun tak tahu... tp yg best... mmg tak ramai org... setelah berehat... aku menuju ke post paling hujung yg boleh... :-) kalau ikut map atas tu, setelah naik cable car tu, akan sampai ke stesen kuning ke 5 dr kanan... so aku menapak sampai ke stesen terakhir tu lah...
some of the view on the way up...
tp bila sampai 2nd last tower... hari makin mendung n macam nak hujan... n masa tu... memang aku sorang je kat area tu.. aku takut plak trap dlm hujan... so aku decided utk descend balik ke bawah n habiskan sampai ujung tak ikut cable car...
tapi yg aku bersyukur, Alhamdulillah... hujan tu tak jadi... tp angin kuat je... angin kuat tu dah bawak all the fog and jerebu and awan away.. so aku boleh lah dpt ambik gambar yg lebih cantik (rasanya lah) dan dpt tgk langit biru.. magnificent!!!

and perjalanan ke bawah mmg best.. byk view2 cantik although it is the same tembok lah... but still mengagumkan... if you read and dpt relate ngan sejarah pembinaan tembok ni.... br dapat rasakan kenapa ia layak utk join 7 wonders of the world...
sampai ujung.. aku decided utk berfirefox turun ke bawah... dan naik boat utk sampai ke restoran for lunch... a simple lunch, aku makan veggie je.. :-) and later back to Beijing... jam 6.30pm aku sampai semula hotel...
although tiring... but it was really worth it... luckily i decided utk naik cable car ke atas and turun ke bawah... aku blh buat trip ni dgn lebih mudah.. kalau aku panjat... mmg patah pinggang... and aku dpt enjoy tembok ni by my own... mmg at times, mmg aku sorang je kat tembok tu... totally no one else!!!
p/s - additional charges - cable car 1 way RMB30 (return RMB50), furnicular (RMB20 kot one way), firefox+boat RMB40.

4 comments:

ayin1911 said...

Nice..
X sia2 angkat D90. :)

yeen said...

wahhh.. brani gaks you naik firefox! ingatkan u r not the type! i guess i was wrong! haha.. tapi syokkan swosshing down?! abesla.. lepas ni sure aizal ajak gi! hihi

xplorer said...

salam zal - betul ckp ko, last 3 year aku pegi great wall kat badaling , tourist ramai n tembok pun nampak elok , siap ada railing kat tepi tembok sebab curam.tempat yg ko pegi no nampak mcm original skit n tak ramai org.tapi tembok apa yg pegi pun tembok besar china mmg cun n hebat

zal said...

ayin
thanks.. budak br belajar....

yeen
wah... tak kenal org lagi rupanya dia ni..

xplorer
yup... mmg deserve dalam 7 wonders of the world!