Thursday, July 16, 2009

DOH - PEK, drama bodoh...

Ni bukan kali pertama aku travel out of Doha... tp entah mcm mana aku blh terlupa satu benda penting... yg hanya wujud kat Doha... EXIT PERMIT...

for those yang duduk Qatar or Mid East mmg tahu apa benda ni. for those yg tak dok kat luar, exit permit ni adalah permit yg diberikan oleh sponsor (bg kes aku, company aku) utk keluar dr negara ni. Sbb kan kat Doha ni mengamalkan sistem sponsorship (aku rasa dah citer pasal benda ni dulu), semua org bawah sponsorship kena minta permission dr sponsor utk buat macam2 benda dr exit dr doha (ke luar negara), buka akaun, ambik loan, beli kereta etc2... kiranya sponsor ni mcm guarantor...

mlm nak g ke Beijing ("afterwards PEK") Adam jemput kitaorg makan kat umah dia. aku dah siap2 beg n mmg plan g ke airport dr umah dia. at around 10pm (flight at 0130), tetiba kawan aku tanya, semua dah ready ke? beg? tiket? passport?exit permit??? then masa tu lah br aku ingat pasal exit permit... hahaha... aku pun kenalah call semua org yg aku rasa blh tolong aku.. risau tak dapat, panic gak... sbb kalau x dpt mau kena book different tiket... malas nya aku nak go thru all the mess... nasib baik lah ada sorang pak arab qatari office aku yg rajin g ke office and buatkan exit permit aku... and at 11.30pm aku cek n permit aku ready... lega... hahaha.. mmg panic yg bodoh ya amat...

the flight was full and aku dok seat paling last... it's 8++ hours flight... nothing much sbb semua org tido the whole journey... aku pun tido... cuma abt 2 jam sebelum sampai PEK ada turbulance yg agak kuat... sampai crew tgh serve breakfast pun semua kena g duduk. ada lah dlm 5 - 10 minit turbulence tu... tp alhamdulillah semua ok. arrived kat PEK, tp tak leh keluar dr kapal terbang until ada org dtg and check temperature... sbb H1N1. masuk kat dlm airport pun agak busy sbb another check up... but actually no real check up cuma ada laluan yg blh detect temperature and ada form kena isi and submit, tu je... then off we went... ke hotel...

hotel cantik... sesampai je situ relax kejap and nak g office... but dpt tahu, ada riot kat Xin Jiang... semua org dah keluar n g towards the place... so takde org kat office... kind of happy dah masa tu... because i foresee kena extend lah trip ni. since awal nya aku kena balik after 5 days, now maybe lah stay for weekends :-)

4 comments:

Iwan said...

huh.......then.....

Fairul said...

chop...bukan ke kalo kita dah apply exit permit our name dah ade kat dlm system kan?

aku tiap kali cuti mesti misplace aku nyer E.permit ni..hehe

zal said...

iwan
to be continued...

fairul
exit permit kena buat sebelum fly out.. everytime lah.. unless u ada multiple entry/exit permit

Fairul said...

aku silap bace rupanye..ampun zal..kalut ya amat aku ni komen kt blog ko..haha..