Tuesday, June 23, 2009

Passport Malaysia...

Antara benda yg aku sangat berbangga ngan Malaysia masa aku kat oversea ni ialah pasal ke'laku'an passport kita kat mana2 negara pun mcm senang je nak masuk... except israel lah (melepas aku nak g keje kat jerusalem... camne ek nak masuk israel??? hmmm) so sbb kan laku nya passport malaysia, banyak lah passport ni kena ciplak, seludup etc... dan dgn visa pun dah makin senang nak dapat... makin ramai pendatang kat malaysia ni... ni berita kat utusan citer pasal visa... (visa malaysia senang nak dapat)

pagi semalam ada budak office aku dtg jumpa aku... org pakistan, dia citer pasal kawan dia org india cuba nak dpt passport Malaysia. Dia kata kawan dia tu blh and akan dpt passport malaysia in the next 5 months... dia cuma kena bayar RM15k to RM20k utk dapatkan passport Malaysia tu. What he needs is to give 8 pictures and a copy of his Indian Passport.

Proses dia mudah... lepas dia bagi gambar and copy passport tu.... dlm tempoh 5 bulan dia akan dipanggil utk interview and serahkan indian passport original dia. pas tu, passport malaysia akan diissue then indian passport dia akan diserahkan ke indian embassy utk dicancelkan... once passport malaysia diissue, dia kena serahkan RM15k to Rm20k tu pada agent dia tu...

kawan aku tanya aku, what do i think... legal ke tak benda ni... it sounds legal... sbb g interview semua and done by govt tak nampak mcm a fake passport yg kena issue. and tak de pun risk sbb duit cuma dibayar setelah dpt passport. aku cakap gak yg aku tak tahu process yg sebenar mcm mana nak dptkan passport, so aku tak leh nak komen byk... mungkin it is as simple as that.. but i really doubt so lah... my knowledge mmg sangat kurang on that but i know ppl yg dah bertahun minta passport tapi tak dapat2... and the fee tu mcm tak logic, mahal betul!!! aku rasa patutnya admin fee je yg tak lah sampai RM15k!!

kawan aku tu pun mcm tak berapa sure pasal procedure tu.. sbb mudah sgt... n nothing asked... not even qualification, profesional papers etc... dia takut benda ni tak jadi... aku cakap so long as tak kena byr up front... there's nothing to loose... aku rasa, in my own theory, could probably the agent will make the application as valid as possible, with all the infos yg mmg membuatkan mamat tu layak utk jd Malaysia passport holder, termasuk la buat sijil2 photocopy tiruan etc... hmmm.... agaknya lah..

then kawan aku tanya... is that money consider rasuah??? dia tanya aku... kat malaysia ni wujud ke rasuah??? and kalau rasuah, kenapa amount sikit sangat (Rm20k is nothing kalau kat doha ni) aku mcm tak tahu nak jawab... tak tahu mcm nak explain how chronic situasi rasuah kat malaysia... and guna org dlm punya issue... aku cuma mampu mengaku it happened but only on higher level (konon! kalau nak ikutkan hati nak je citer the level of rasuah kat malaysia, segan lah plak nak buka citer)... and aku mmg mengaku RM20k is a big money kat malaysia...

pretty embarassing moment, terpaksa mengaku betapa bobroknya sistem kat negara kita... kalau ada duit, kenal org... memang semua blh jadi kat malaysia... tp org2 yg dipertanggungjawab ni sanggup tu jual passport malaysia ni... dulu bila UK nak revise pelepasan visa kat Malaysian Passport holder... terkocoh2 lah kerajaan... tp org dalam still buat benda2 mcm ni... hmmm.....

kalau status passport malaysia jatuh, org yg kaki travel mcm aku ni, mmg lah affected... memalukan lah benda ni.... btw... kalau ada org2 government baca entry ni (mcm lah ada kan) jgn cari aku utk dapatkan maklumat... cek your own ppl...!!! depa lebih tahu...

5 comments:

Que Sera Sera said...

I rasa what your friend is doing is ILLEGAL la..not as easy as that to get citizenship & the money involved is not as much! Ask him NOT to fall into that trap..

yeen said...

bace pun tau illegal.. hehe
rizal, okla.. kalau u nak tolong promote my ateMyrable-cuppies website ere.. i think I'm ready (forcing meself to be ready hiks)

Fairul said...

ko nyer post ni mengingatkan aku yg aku kena renew aku nyer RP esok..thanks zal!! kena bawak passport ke HR esok :)

famil said...

masuk israel takde hal, ramai dah pegi.. cuma cakap jangan stamp.. tu jer.. dia akan stamp kat borang keluar masuk tu jer..

zal said...

que sera sera
yup. illegal lah tu...

yeen
dah iklan tu.. permanent kat situ...

fairul
good luck

famil
that's a good news for me...