Thursday, June 18, 2009

JNB vs NBO..

kengkawan ada tanya aku, since aku br balik dr business trip, pasal trip aku ke JNB n NBO tempoh hari... sort of question like, a very general like, mcm mana afrika? to safety issue, the city, the roads, the people, the food.... mcm2 lah... bear in mind, semua depa ni tak de baca blog ni, so depa tak tahu apa aku dah cite kat sini... (or perhaps depa ada baca but nak dengar sendiri... hahaha)

but among all, ramai gak yg tanya the difference between the 2 cities, which one i prefer.... how about working n living there.... since aku dah address many issue before, tak de lah aku nak ulang balik... although this entry can be considered as separa ulangan lah.. hahaha...

talking about working n living in the cities (JNB and NBO)... aku rasa tak lah teruk sangat. although malaysian community tak ramai, tp muslim community besar gak... and dengan ayam dan daging halal senang nak dapat kat both places, alhamdulillah... bab makan tu settle. plus at both places mmg besar gak community india, so bab makan ni ok lah jugak.

on safety, both places mmg dikatakan tak berapa selamat. but NBO dikatakan lebih banyak petty crimes e.g. pick pockets and pow duit kat tepi jalan per se... while JNB plak katanya lebih banyak bigger crime i.e. involves senjata. Alhamdulillah aku tak kena apa2... tp at both places aku ada dengar kisah org kereta kena hijack and org pecah masuk umah... at both places umah2 mostly equipped ngan guards and electric fences, tp aku rasa kat NBO lebih nampak electric fences, kat JNB lebih relax on that. anyway, at both places it is not advisable to go out at night. aku pun at most of the time, lepas maghrib dah stay at home. jarang2 keluar... and for me, bila dah sampai sana, we can judge ourselves lah...

on development... JNB is way well developed compared to NBO... tanpa mengira the real GDP or economy development etc aku punya judgement on development pretty simple... shopping malls!!! hahaha... JNB shopping mall serves more items and brands yg familiar to us... byk choices and byk malls... :-).... roads and driving experience, for sure again JNB wins. NBO tu mmg macam tak de road rules... jalan pun tak cantik...

on people... aku dpt rasa yg kat NBO ppl are friendlier... aku rasa kat NBO dgn mmg semua locals kulit hitam, any white/asians mostly tourist (apart from expats esp keje kat UN). so locals welcome us more... compared to JNB yg among the locals are white ppl and asians mmg ramai... so kita ni mcm biasa je lah... perhaps, NBO ppl lebih melayan sbb they know we bring monies kot... hahaha... tp, but seriously NBO terasa lots friendlier which ultimately membuatkan kita rasa slightly relax and safe (slight je lah...)

cost of living... aku rasa sama je kot... kat JNB lebih banyak choice for a cheaper items... kat NBO pun byk barang murah.. but that means, brg2 local... food prices, almost the same (restaurants). sbb aku tak g beli barang2 mentah, aku tak sure sangat kat ne murah kat ne mahal... but since i was on business trip, aku tak adventurous on food, tak nak sakit perut... :-)

places of interest... aku tak g safari kat JNB, org kata Kruger park tu pun bagus gak... tp NBO - masai mara ada migration yg tak de kat krugers park... if both mcm sama, JNB menang sbb CPT wujud kat dlm negara yg sama... CPT mmg best nak visit... so again JNB menang... but it is CPT yg bg JNB menang (CPT - capetown.. :-) )

In summary, aku rasa JNB is a better place to stay kot... byk benda blh buat... blh shop... and terasa moden skit :-)...

1 comment:

Iwan said...

Jangan mare...biasalah orang, kalau sama jer perangai tak best pulak hidup ini.. :)