Tuesday, October 23, 2007

Lasik dan Lastik...

*hahaha... aku dah lama tak citer kat blog... :-) well bz skit berhibur ngan kengkawan kat M'sia... tak blh la org Doha tu kata aku punya life ni blogging je..


**ok... nak citer skit pasal benda2 lain skit selain daripada citer raya... sebenarnya 6 hari aku kat KL aku terlupa nak bawak kamera, so tak der gambar g open houses yg aku g dan aktiviti2 aku kat kl... once aku dapat gambar, aku sambung citer raya...

semalam aku g ke Klinik mata kat mid valley yg ada provide LASIK eye surgery... aku dah lama terfikir nak buat surgery ni sbb dah bosan nak pakai cermin mata, plus mata aku plak tak sesuai nak pakai contact lense...


For those yg tak tahu apa itu LASIK (extract dari Wikipedia)...
LASIK is the acronym for Laser-Assisted in Situ Keratomileusis, a type of refractive laser eye surgery performed by ophthalmologists for correcting myopia, hyperopia, and astigmatism.[1] The procedure is generally preferred to photorefractive keratectomy, PRK, (also called ASA, Advanced Surface Ablation) because it requires less time for the patient's recovery, and the patient feels less pain, overall; however, there are instances where PRK/ASA is medically indicated as a better alternative to LASIK. Many patients choose LASIK as an alternative to wearing corrective eyeglasses or contact lenses.


Harga nak buat tu hampir RM2k sebelah mata... kiranya aku akan habis RM4k... kira ok lah, tak perlu buat cermin mata dah.. hehehe... so aku set appointment nak cek mata, nak tgk kesesuaian mata aku for LASIK... sekejap je test tu... in 1/2 hour je...


setelah buat normal eye check, dia ambil gambar cornea, dia belek2 my mata... the doctor come with a conclusion... mata aku tak sesuai nak buat LASIK sbb cornea aku nipis... :-( I do not know how should i accept the news, ada rasa geram sbb tak blh... tp ada plak rasa jimat... anyway, at least aku dah cek n tak boleh... hmm... kena lah aku g ke kedai cermin mata and buy a new frame, minat plak ngan tag heuer new frame tu... :-)


plus, the doctor found out ada few small holes kat my retina... and he asked me to make further check up on that... hmm... hopefully it's not a bad news...


ooh ni nak citer satu lagi citer...


minggu lepas aku g ke meibank kat KLCC nak transfer duit kat abang aku yg study kat Manchester... amount dia banyak lah jugak dan kebetulan meibank bg rate bagus plak ari tu... aku pun beratur n tanya lah counter tu camner nak buat TT, and disebabkan aku tak de buku (aku tak ingat samada kat ipoh atau aku tertinggal kat Doha), depa suruh aku report lost buku account dan br blh buat transfer, kalau tak aku kena balik ipoh (my bank branch) br boleh transfer.


then menunggu lah aku kat situ selama 2 jam sbb the officer kena contact branch aku kat ipoh plak, nak verify few things... aku pun sabar lah menunggu... setelah aku selesai dapatkan buku baru, aku kena plak beratur lain utk settlekan TT, tp org kat kaunter tu plak cakap yg aku kena provide a letter to prove my bro tu student kat UK tu.. dan aku tak de letter tu... ayoo... kenapa lah dah 2 jam aku tunggu br nak cakap dan aku still tak boleh nak TT...

apa lagi.. bengang lah aku... habis lah minah kat first counter tu aku maki... sbb dia wrongly advised me... dan minah tu blh jawab cakap, at least saya boleh dapat kan buku baru utk aku... sedangkan aku tak perlu pun buku tu dan yang aku nak is to TT duit tu... nak lastik jer perempuan tu!!! rugi 2 jam aku kat KLCC...

4 comments:

MT said...

i ingat nak buat lasik gak.. free tak check up tu?

Anonymous said...

buat jangan tak buat MT hehehehe
-razi-

zal said...

mt
free jer.. although depa tak dpt business from me

razi
yup.. g buat lah MT... pas ni tak perlu penat pakai lenses...

Orlhns Ukm said...

Did lasik in excelview midvalley. Vision is not sharp with dry eyes.Night vision is so bad will all the haloes and starbust. Depress...

Hasil lasik tidak dijamin. Ade risiko pandangan akan kabur dan tidak bole dibetulkan dengan cermin mata. Tolong sebarkan kebenaran. Kerana ada yang sudah menderita. Saya tidak dapat ape2 keuntungan