Thursday, April 29, 2010

you talk.. i talk...

mmg tak blh nak control mulut org bercakap... bercakap benda baik... bercakap benda buruk...

situasi 1
people talk and we talk... for many reasons we talk about other ppl... ada cakap because we know the real story... on other occassion we added a little bit of salt here and there to make it juicier... we talk and talk... tak sedar whether the person we talk about suka ke tak pasal apa kita cite...

situasi 2
kita tak cite pasal org... kita cite pasal diri sendiri... kita choose the most trusted friend or at least the one that close to us to talk to... sekadar nak share stories, nak release and seek opinion... so again we talk.... a lot... because of the trust, we believed cite tu setakat tu je lah... never expect it goes far...

situasi 3
cite kita dlm situasi 2 rupanya topic situasi 1... we may hate it... or we may ignore it... for some reason we blamed our trusted friend for talking about it... but little did he/she knows that those stories are some personal stories because ppl have been talking abt it in situasi 1 even before situasi 2 happened to him/her... so dia tak rasa salah lah cite... anyway, its no big deal pun (on his/her opinion)

conclusion
berfikir sebelum bercakap... banyak benda boleh dielakkan... ada banyak benda blh cakap... tp kalau perlu tak cakap lagi baik diam...


(klip video takde kaitan ngan topic entry)

5 comments:

Eone said...

nice music..feeling kejap :)

Ija said...

rasanya tak cakap ape ape maybe lagi baik..hu hu
lagu jiwang nak mampu..sesuai dgn jiwa penulis yang tengah jiwang..oppppsss tercakap le pulak.

aida said...

mulut memang tak boleh di tutup...berfikir sebelum berkata2

whitelighter said...

Nice entry.. thanks for sharing. Kekadang kita bercakap benda yang baik pun orang tak suka, especially bila kita sendiri tak tahu sesuatu tu rahsia bila tuan punya diri pun menjaja cerita diri dia sana sini kan. Dan selalu jugak org yg kita sangka kawan and trusted tu sebenarnya hipokrit.

Rafi Kamis said...

Yup you are rite. So, one finger you pointing out..there are 4 coming back to you!

Be careful lah.....