Monday, May 25, 2009

JNB : The weekend with Razi in Joburg...

Jumaat lepas, my best friend razi, dtg dr KL. Katanya dia ada byk cuti yg wajib dihabiskan sebelum ujung May… so dia kata since aku kat Joburg ni, dia pun nak dtg sini… (hehehehe… byk cuti je ke??? Duit pun sure byk nak dihabiskan.. hahaha) aku ok je…

So hari Jumaat pagi dia sampai n aku suruh dia berehat and settle kan jet lag sblm sabtu dan ahad g jalan :-) Aku dah siap dah plan for weekend trip, a little bit out of Joburg but still dalam daerah Gauteng. mostly nak g tempat2 ni mmg kena ambil package tour... or else sewa kereta je mcm aku buat. (for each places ni, aku rasa dlm R300-R700 - lebih kurang RM150 - RM350 -sorang kalau ikut pakej tour, aku tak sure ada ke tak pakej yg combine semua trip ni in one)

Maropeng & Sterkfontein Cave (Cradle of Humankind)
Location : about an hour drive from Joburg and Pretoria...
kat sini, depa jumpa tengkorak 'manusia' yg berjuta2 tahun dulu.. nama nya mrs ples (which recently kata maybe bukan perempuan, perhaps akan tukar jadi Mr Ples). and masih lagi jumpa baru excaving dan ada jumpa lagi rangka yg lengkap called 'Little Foot'. the main reason aku dtg sini sbb tempat ni in 1999 listed asUNESCO World Heritage site.first kitaorg g ke Sterkfontein Cave... kat dlm cave ni dia tunjuk mana tempat depa jumpa Mrs Ples and kawasan ada Little Foot tu... then dia tunjuk the structure dlm cave... which i think Gua Tempurung is so much better hehehe... cost masuk R90 each maropeng ngan gua ni (tp combine tiket ngan maropeng jadi R150). maropeng (entrance dia macam bentuk bukit tu) plak mcm museum science... citer pasal asal usul bumi dan kajian pasal manusia.. bla bla bla... :-) since aku dah g few other museums on the same topic, tak lah impress with their collections... anyway, for those minat sejarah2 ni... its a good place to go... for me.. been there done that.. hahaha...

i planned to go to Lesedi lepas maropeng tu... but tutup plak tghhari... so aku g terus ke lion park

Lion Park
Location : approx 30 mins from Maropeng

what's there... Lions... loads of it... ada african lions and families dan ada white lions and families. tp sebelum sampai area lion tu ada lah mini safari where u can see antelopes, zebras, giraffe and buffaloes... tpt lion separate dr binatang lain... depa ni makanan diberi so gemuk2 lah sbb tak perlu lari n kejar binatang.

ada satu lagi park/reserve around that area... rhino and lion park... aku tak g... sbb mcm safari reserve and masa tu noon. as per the game driver dulu cakap, masa tgh hari tak best masuk reserve, panas, binatang semua duduk dlm bush... so aku tak tahu best ke tak.

the best part kat lion park ni yg buat aku nak dtg sini, aku blh pegang the small lion cub ni... hehehe... so cute... dia siap gigit2 jari... and very active :-) lepas main2 ngan the cubs... as earlier plan, kitaorg gerak ke satu lagi tempat.... Lesedi.
Lesedi (Cultural Village)
Location : 20 mins from Lion Park, 30 mins from MaropengMacam Sarawak Cultural Village... better than Bomas kat Nairobi... kat sini depa letak kan 4 village... Zulu, Bashoto, Xhoa dan Pedi. Kalau nak dtg sini, plan utk sampai jam 11am atau 4pm. depa start dgn tour around the village then ada dance show pastu lunch (11am punya trip) or dinner. aku tak ambil dinner so join the tour and show.masa tour tu, guide tu ada lah guide tu citer apa depa buat masa lapang, some traditions, a little bit history dan belajar satu dua perkataan dr group2 tu... and of course the best part selalunya show depa lah...

video

video

sebelum abis show depa panggil lah audience datang menari sama... dan ada sesi bergambar...

habis show and the tour around 7pm... terus balik ke Joburg... a whole day visiting... its a good one though although tempat2 ni very touristic and meant for tourist... eh am a tourist sure lah g tempat2 gini.. hehehe...

1 comment:

Pu3 UMNO Perak said...

I think Razi forgot to inform some of his friends that he went to joburg. :P

bro, apsal u nampak macam freaking out je when the cub pun its paw on ur lap? hehe...