Saturday, May 30, 2009

CPT : Menjejak Tanjung Harapan...

Since pagi tu hujan... kitaorg keluar lewat skit... mainly due to nak kena tukar kereta sbb kereta sewa yg depa bagi mcm ada tyre balancing problem... and kitaorg decided utk pindah hotel... not because of hotel tu tak best, but we tot there could probably a better hotel with a better view...

so the plan for that day was menjejak cape of good hope or bahasa melayu nya tanjung harapan... dan cape point... said to be the place where lautan hindi and lautan atlantik bertemu... but bila kat point tu br aku tahu apparently that cape point is not the point... ada lagi satu point lain which is officially a point where the indian ocean and atlantic ocean met... hehehe..


it took approximately around 1 hour to get to that point... kitaorg terpaksa lalu jalan jauh sbb ada satu part which supposedly have one of the best view (Chapman's Peak) tak leh lalu. ada tanah runtuh... but aku cuba gak lalu the lower part of the Chapman's Peak... jalan pesisir pantai lautan atlantik. ombak kuat... i think it's good for surfer...


akhirnya kitaorg sampai gak ke cape point... it was raining at some parts of the journey, so aku berharap sangat bila kat cape point cuaca cerah... Alhamdulillah... bila tiba situ matahari cerah... nak naik ke rumah api, either blh naik furnicular or menapak... aku malas menapak, naik furnicular je... tak ingat berapa cost. ooh bukan je naik furnicular nak kena bayar, nak masuk area cape point ni pun kena bayar... but murah je aku rasa tak sampai pun RM100 for both tickets.

what's up there... nothing but spectacular view... the most south-western part of africa continent... just being there pun cukup... Alhamdulillah...



after approximate one hour, we planned utk turun semula... nak try g ke boulders beach which is lebih kurang satu jam dr cape point. sebelum tu, aku plan nak singgah ke cape of good hope (as picture sebelah ni) cape of good hope is Tanjung Harapan yg dijumpai oleh Vasco Da Gama... (cek kat wikipedia utk tahu sapa vasco da gama ni.. hehehe).


aku ingat cape point (light house tu) is the south western part of the african continent... my fact was wrong.. actually tanjung harapan yg lagi selatan... found the signboard bila sampai kat bawah tu...

setelah puas menghirup udara segar dr tanjung harapan... kitaorg segera bertolak ke pantai boulders near to Simon's City...

these what we found there...

Aku selalu ingat penguin kat tempat sejuk je.... it really surprised me bila tgk penguin kat padang rumput :-)
loads of penguin... on the way back awal nya plan nak singgah kat simon town and satu kedai ni yg jual gemstones, katanya harga borong, tp sbb hujan and kedai tu pun lagi 5 minit nak tutup, decided not to stop...

video

then kitaorg cari lah bilik utk tido that nite... although Cape Town was 30 mins away je... plan awalnya nak tido kat around Simon City to Muizenberg which is pesisir lautan hindi. cari punya cari hari pun gelap... end up kat one simple basic guest house... jadi lah.. :-)

3 comments:

dzi said...

encik ini adalah salah sorang manusia yg beruntung sekali. best nye ur life lately ni. how I wish... hmmm :|

Pu3 UMNO Perak said...

penguins in the african continent is a mind blowing fact!!!
Should have brought one home for me!
uuuuwwwwwwwaaaaaaa nak g sana!!!!

Anonymous said...

betul azana.. penguins tu leh capai dgn tgn dekatnyer hehehehee....

-Razi-