Wednesday, January 05, 2011

Politik Afrika...

ada 2 berita pasal politik kat negara africa yg menarik minat aku lately...


1. Cote D'1voire (1vory Coast) 2010 Presidential Election - (Cote D'Ivoire tu pronounce as Kote Divuar)
ni kisah pasal presidential election kat Ivory Coast tahun lepas. Pertandingan antara president asal Laurent Gbagbo (leader Ivorian Popular Front (FPI)) dan Alassane Ouattara. Pilihanraya ni sebenarnya sudah tertunggak dr tahun 2005, hujung 2010 br terlaksana. Pada 3 Dec, keputusan awal, Ouattara diumumkan mendapat 54% mengalahkan Gbagbo. Tapi Gbagbo tak menerima keputusan dan mencabar keputusan Constitutional Council, katanya ada fraud di kawasan utara.

Pada 4 December, Constitutional Council declare 7 kawasan utara ada fraud, oleh itu Gbagbo memperoleh 51% undi dan declared Gbagbo menang pilihanraya. Tetapi pemerhati dunia tidak mempersetujui keputusan tersebut. Since then, banyak perbincangan antara pemimpin2 dunia esp. dr Afrika utk menyelesaikan perbalahan.
yg kuning ke coklat tu kawasan Outtara, the reds plak lebih pada Gbagbo...

Gbagbo ni lebih berkuasa di selatan, kawasan Christian. Beliau berpengaruh ke atas Constitutional Council, Tentera dan Polis dan Media tempatan (sounds familiar???). Manakala Outtara ni wakil party islam di utara, dpt sokongan UN, EU dan negara2 afrika lain. Since keluar pilihanraya, Gbagbo mengarahkan tentera mengawal Outtara ni kat hotel and tak blh keluar. tp berita semlm ada menyatakan yg Gbagbo dah bersedia utk bermesyuarat...

let's see apa akan jadi lepas ni... (to read more, boleh baca kat sini, sini dan macam2 lagi sumber...)


2. 5outhern 5udan 1ndenpendence Referendum 2011
Ni satu lagi negara yg asyik lah berlaku civil war... so the southern yg lebih ditindas akan buat referendum utk memilih samada stay kat dlm sudan atau pun keluar dr sudan. Referendum ni akan berlaku dlm 4 hari lagi (9hb Jan 2011). heard that apa saja keputusan referendum tu, ketegangan pasti berlaku... hmm... would there be a new country emerge on 10th January ni???


when they claimed ditindas, maksudnya depa tak dpt hasil minyak, tak dpt equal peluang pekerjaan, development kat kawasan south ni... etc... for mor info, please do check on other website esp. the easiest en wiki... and of course here... (malas aku nak komen panjang am aint reporter nor political analyst, nanti salah term plak).


but since berita ni asyik keluar kat tv, interested lah nak tahu lanjut n do the read up.

1 comment:

Dari Kelate Ke Copenhagen said...

Yep. Saw the news about this in CNN