Sunday, February 22, 2009

Pasir Berdengung...

Last weekend aku g ke area singing dune which aku translate as pasir berdengung... kawasan bukit pasir ni akan menghasilkan bunyi bila ada angin kuat tp kalau takde angin, kita slide kat pasir ni pun blh buat bunyi gema yg lain mcm skit.
According to ustaz wikipedia.... ada lebih kurang 30 tempat je dlm dunia yg ada kawasan pasir berdengung ni... kalau kat Qatar cari lah... coordinate: N25.02.446 E051.24.540. atau kalau takde garmin tu... ikut salwa road, keluar kat exit 24 pergi menghala ke mesaaied then pass 2 roundabout... pastu ada simpang ke kanan. jalan lah terus sampai jumpa area singing dune tu... :-)
lokasi dia ni dekat dengan US army base kat Qatar ni... kalau korang tgk transformers the movie, awal2 ada scorpion serang army base, tu konon nya kat Qatar lah tu... katanya army base ni adalah US base paling besar kat Middle East... anyway, kalau korang tak ingat movie tu... ni trailer... at 0:38 dia ada cakap base US kat Qatar kena attack... (tak jumpa lah clip tulis tempat tu kat Qatar).


In april selalunya area singing dune ni ada Dunestock... i went there once in 2007 dan tahun 2008 plak tetiba berhabuk satu doha... read up here on 2007 Dunestock... and read here what we did 2008 Dunestock...
oh... when i said berdengung and bergema... korang sure terfikir, camner bunyi tu... ni clip kitaorg ambil masa kat sana last week... ooh semua pelakon amatur... and cameraman pun amatur... hik hik hik.. thanks che le for the video...
ooh.. btw... turun bukit tu best... nak panjat tu yg pancit.. sekali tu... sampai out of breath aku... sbb laju sgt nak panjat ke atas.. :-) selain menggelungsur dan memanjat... apa lagi boleh buat... melompat je lah... :-D

4 comments:

SHAH, THE HELL'S FIREWOOD said...

fuyoo...!!! betis macam ayam KFC!

yeen said...

takutnye bunyi sand dune tu.. anyway, cayalah...aiman yg paling laju turun! muahahaha

Aina@Azila said...

Wuyyooo... best laa aksi paling bawah tu, ala ala kongfu panda.

zal said...

shahayam kfc kecik lagi

yeengravity... turun dulu lah

ainahehehe.. panda??? taklah