Tuesday, December 16, 2008

Roadtrip : Hari 1 - Hari 2

2 hari pertama ni byk nya on the road... hari 1 - Doha - Dubai.... hari 2 - Dubai - Nizwa.

Hari 1 (5/12/2008)
Kitaorg bertolak seperti dirancang. Jam 2am dr Doha. Aku yg tak sempat tido sebelum bertolak, agak kepenatan utk drive. Plus my sis-in-law's sis plak ada kat Doha mlm tu. so bawak dia jalan2 kat souq sampai lewat mlm, then terus bersiap utk roadtrip.

it was a smooth ride, sampai few km nak sampai border when che le realised yg dia tak bawak ID, Lesen dan car registration card, definitely dia nak kena turn back. dia je patah balik, we all bawak slow sampai lah lepas border sehingga lebih kurang 40km sebelum border Saudi-UAE, kitaorg had breakfast dan tunggu che le sampai dia tiba situ. delay abt 3 hrs. no hal, sbb nothing to rush pun.

Border Qatar-Saudi agak senang, sbb tak perlu turun kereta. lepas satu post ke satu post follow je kaunter. except masa nak cek brg dlm kereta, itu pun kejap je. tp border Saudi - UAE agak leceh, kena keluar kereta, isi form then kena buat retina check, semua ni kat border UAE lah.

We all reached dubai at 4pm.. thats 14hours drive!!! actually, tak lah panjang mcm tu.
From Doha - Saudi Border - 1 hour (90km)
Saudi border to UAE border - 1 hour (120km)
UAE border to Abu Dhabi - 3 hours (350km)
Abu Dhabi to Dubai - 1.5 hours (140km)
At each border crossing - 1 hour so total 2 hours
Delay - 3 hours
Lain - lain... Toilet break - isi minyak - beli salik

talking abt beli Salik, masa beli tu pun aku telah mendelaykan group. the owner of the car i drove kata dah ada salik, tp bila aku cek mcm tak de... after few phone calls, aku decided utk beli je salik tu... it costs us AED100 - AED50 for the card AED50 top up.

btw, aku drive kereta kawan aku utk trip ni. a land cruiser. utk bawak kereta org lain cross border, what u need is to register kat muror (jabatan pengangkutan kot). dia akan keluar receipt kebenaran bw kereta org lain. it cost u QR5 je utk dpt kan resit ni.

sesampai kat Dubai, sebab dah petang/malam, tak sempat lah nak g wild wadi as planned. but we went to Mall of Emirates, for dinner... ada few plan nak main ski... tp mahal sgt... and disebabkan kepenatan driving, we went back to hotel and tido... end of day 1.

Hari 2 (6.12.08)
another long driving day... dari Dubai ke Nizwa. the road was uneventful. we left Dubai at around 9am. cross satu border kat al ain... yg tak puas hati nya, kita org kena caj AED65 sorang utk keluar dr UAE. based on my reading sepatutnya kena AED25 je... tp apa nak buat, we have to pay lah... utk masuk ke oman, kena bayar visa on arrival OR3 (QR30) kids are free.

we stop for lunch kat Ibri. surprisingly, makanan kat situ was delicious... or kitaorg je lapar kot... hehehe... mmg semua org berselera makan (except che le yg ter masuk ke toilet before makan... hik hik hik, terus hilang selera dia). we continued travelled after lunch. sampai kat bahla, nak singgah kat jibrin castle n bahla fort. the castle closed at 4pm, kitaorg lambat 5 minit... so we decided utk dtg semula the next day.

jam 5pm kitaorg sampai nizwa, check in hotel... then terus ke pekan nizwa... g pasar malam... n stroll around. again too tired to stay late... jam 9pm we went back to hotel... except for few yg singgah kat Pizza Hut for dinner :-)

1 comment:

yeen said...

Camane lepas visa cross Qatar Saudi Rizal? Kne dpt pre-approved visa ke, men blasah je ambek time nak cross tu? And what about that stupid restriction utk company u? Dah takde such thing dah ke?