Monday, July 12, 2010

Travel Report: Fly to Brasil

Qatar airways bg promotion g their new destination kat South America, Sao Paulo and Buenos Aires. At first aku nak g ke Buenos Aires, suddenly a friend of mine cakap ba
ik g ke Rio... which is very near to Sao Paulo.... yup, brilliant idea... and Rio, here i come...
Kali ni aku mmg travel light, aku tak check in pun luggage, the beg 10kg bawak atas je. Flight ke Sao Paulo memakan masa 14 jam, fly dr doha jam 8am sampai sana jam 4pm, ada 6 hours saving. Airport Sao Paulo, GRU, tak besar. n ntah macam mana aku terlaju plak jalan, aku org pertama dr flight yg sampai kat queue... hehehe... no visa needed and not many question asked... in fact dia cuma wish me to enjoy my holiday je :-) (perhaps sbb takde mood kot dia ari tu)
right after keluar imigresen, sementara tunggu beg, aku tukar duit dulu. takut kalau2 kat luar nanti dah kelam kabut etc, tak sempat nak tukar duit. dapat je beg terus keluar. seriously i do not know where should i go from there. nak naik bas, tapi tak tahu ke mana. then nasib baik nampak information counter and dia terangkan mana nak tunggu bas etc... and dpt lah idea skit. dia pun cakap itu ini pasal bas nak g ke Rio... and promo itu ini lah. then before aku blah aku tanya dia, so Brazil menang ke kalah lawan Belanda? dia buat muka sedih, kalah 2-0 katanya... so terus aku zip mulut, no question about world cup... hehehe... btw, byk lagi money changer kat luar arrival hall... tp aku tak cek plak mana rate lagi bagus, luar or dalam.
although world cup dah abis buat brazilian, tp banner and poster and bendera masih ada. nampak betul kemeriahan world cup kat sini. so 2014 mmg lagi meriah lah negara ni. tp sure mahal nak dtg masa tu.
ni station tatuape

aku punya hostel, yup aku dok hostel for the first night sbb aku nak stay 1 mlm je sebelum ke Rio. Lokasi dia kat vila madalena, katanya tempat best for artist and good night life. not that am artist or mmg suka nightlife, tp ni je tempat yg murah n good rating available. aku naik bas dr airport ke tatuape station then tukar ke metro, mula line biru ke line merah then ke line hijau br sampai station yg aku nak g. based on direction dr hostel keluar je terus lah jalan ke hostel, 15 minutes je. tp aku salah turn, sampai aku jumpa metro station lagi satu, so i ended up naik cab je.
mlm tu ingat nak keluar, tp rasa badan penat plak, n i think let have some rest sbb esok nak ke rio. and since masa aku jalan ke hostel tu, aku rasa area dia kawasan perumahan yg aku tak sure mana nak tuju. sorang2 plak tu... baik aku tido and ready for tomorrow...`

4 comments:

adam said...

salam nak tanye kt maner nak tukar duit brazil?

zal said...

adam bawak USD lagi senang. Kat sana baru tukar USD to local currency.

amzar asri said...

bro,saya ada plan nak ke Rio,Brazil.tapi xtau flow flight.kalau naik dari Kuala lumpur,nak naik pesawat company mana then nk kna transit kat mana?tlg guide jap.

zal said...

amzar asri Hari tu saya naik flight via Qatar Airways direct dr Doha to Sao Paulo. then naik bas dr SP to Rio. masa tu saya stay kat Doha. Kalau dr KL n naik Qatar airways, mungkin panjang sgt perjalanan kot. 7 jam ke Doha then direct 14 jam ke Rio. Boleh jugak try Turkish airlines, transit Istanbul then ke Sao Paulo. Blh naik bas dr SP or naik internal flight to Rio. Perjalanan SP to Rio dlm 4 jam. bas ok. http://zals.blogspot.my/2010/07/travel-report-sao-paulo-to-rio.html